En verder:
‘Zielsleven is muziek: dat zijn de volle/Aanzweilingen van gevoel, de èèuwig gulle/Uitstroomingen van klank (...)’ Deze regels van Gorter (uit de Mei) verwoorden het voor de Tachtigers typerende poëtisch programma dat dichters componisten zijn: hun werk is het toonzetten van emoties. Dat veel gedichten van ‘Tachtig’ en ‘Negentig’ op muziek gezet zijn door componisten-tijdgenoten als Röntgen, Schlegel, De Lange en Diepenbrock bracht de SLAA (Stichting Literire Activiteiten Amsterdam) op de gedachte om het Tachtigergedenkjaar (honderd jaar geleden werd De Nieuwe Gids opgericht, te herdenken met de liederavond Tachtigers op muziek. Composities van Alphons Diepenbrock (die medewerker was van De Nieuwe Gids), Leander Schlegel, Daniël de Lange, Julius Röntgen, H. Badings, Dan. Ruyneman, Marjo Tal en Gerrit Jan van Eijken op gedichten van Verwey, Van Eeden, Leopold en Van Deyssel worden uitgevoerd door Lucia Meeuwsen (mezzosopraan) en Lieuwe Visser (bas-bariton). Omdat het programma is samengesteld op grond van kwaliteit ontbreekt de onsterfelijke dichtmuziek van ‘de koning van '80’, Willem Kloos. Door een speciaal voor de gelegenheid geschreven compositie van Huub Kerstens op het gedicht De stille weg hoefde de naam van Herman Gorter niet te ontbreken. De uitvoering wordt gegeven op woensdag 9 oktober in de Kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Het programma zal komend seizoen herhaald worden in andere steden.
De Engelse feministische uitgeverij Virago heeft al tientallen romans, memoires en dagboeken van vrouwen uitgegeven. Toch blijven de andere uitgeverijen niet achter. De jarige Penguin met name is begonnen met de uitgave van een reeks korte biografische portretten over twintigste-eeuwse vrouwen ‘wier ideeën, strijdvaardigheid en creatieve talenten iets nieuws hebben bijgedragen aan een wereld in verandering’. De reeks Lives of Modern Women staat onder redactie van de schrijfster Emma Tennant, de eerste drie delen handelen over Rebecca West (door Fay Weldon), de ontdekkingsreizigster Freya Stark (door Caroline Moorehead, een journaliste van The Times) en Jean Rhys (door Caroline Angier). Het portret van Rebecca West door Fay Weldon is geschreven vanuit fascinatie en bewondering; de fascinatie ontstond voornamelijk doordat Rebecca West een formidabele, ongemakkelijke dame was bij wie zij, als ze met haar wel eens in één kamer was, uit de buurt bleef: ‘I stayed, if possible, in the other side of the room.’ West werd eenennegentig jaar en stierf in 1983 en was volgens Weldon een van die schrijvers die kennelijk energie ontlenen aan de door henzelf bedachte sterke karakters. De schrijfster van The Return of the Soldier (1918), The Judge (1922) en The Fountain Overflows (1956) is onder meer in de herinneringen blijven leven door haar pleidooi voor Lady Chatterly's Lover, bij welke gelegenheid zij de schrijver zo overtuigend verdedigde dat men zich vertwijfeld de vraag stelde: ‘Argue with her?’ Dat deed men dan ook niet. West begon haar schrijvende carrière, die zou uitlopen op Weldons karakteristiek van ‘formidable stateswoman of English Literature’ na de geboorte van haar zoon Anthony toen ze eenentwintig was. H.G. Wells was zijn vader. Dit
feit veroorzaakte haar strijdvaardigheid, want uit de memoires van Wells weet men dat haar familie haar letterlijk achtervolgde, zodat zij elke drie maanden naar een geheim adres moest verhuizen. Ze was zo formidabel dat Anthony West zijn biografie van zijn vader (H.G. Wells - A speels of a Life) pas na haar dood kon uitgeven, bevreesd als hij was voor haar toorn en misprijzen. West werkte tot het laatst mee aan The Sunday Telegraph als critica en wordt door Weldon beschreven in de vorm van aan haar gerichte brieven, een vorm die haar in de gelegenheid stelt zo persoonlijk mogelijk te zijn. Zij nodigt haar zelfs uit haar tegen te spreken. Lives of modern women kost f 19,05 per deel en wordt geïmporteerd door Nilsson & Lamm.