En verder:
Het feit dat uitgeverij G.A. van Oorschot veertig jaar bestaat wordt gevierd met een nummer van Tirade van maar liefst 468 pagina's waarvan de inhoud er wel heel aantrekkelijk uitziet: nieuw proza van Jeroen Brouwers en J.M.A. Biesheuvel, een essay van Karel van het Reve over Freud en Sherlock Holmes, een essay van Pierre H. Dubois over De familie van Jan van Nijlen, van H. Drion, J. Goudsblom, van S. Dresden, Herman Verhaar (over Brakman en zijn ‘parasitaire’ laatste roman), een reisverslag van Andreas Burnier, Wam de Moor over Ter Braak, Jan Fontijn over ‘het realisme van J.J. Voskuil in Bij nader inzien’, Adriaan Morriën met autobiografische notities, Aaldert Compagner over jeugdwerk van Jan Emmens. Enzovoort. Daarnaast gedichten van Marko Fondse, Toon Tellegen, Gerard Reve, Leo Vroman. Ad Fransen schrijft een ‘korte voorzomer in de ontstaansgeschiedenis van Tirade’. Dit is nummer 300 van Tirade, het kost f 25, -. Om niet te missen. Ook samenvallend met het jubileum is Karel van het Reves Geschiedenis van de Russische literatuur uitgekomen en een speciale bundel met gedichten van Elisabeth Eybers, F. Harmsen van Beek, Judith Herzberg, Hanny Michaelis, Annie M.G. Schmidt en M. Vasalis getiteld Gedichten.
Wie het nog niet wist zal het toch weten: het vijftigjarig bestaan van Penguin Books is in elke goede boekwinkel te zien aan de speciale cassette met de tien eerste Penguins, de affiches, de herdrukken in de Penguin Classic-serie. De importeur van Penguin, Nilsson & Lamm, heeft een speciale Penguinkrant uitgegeven die gratis is te bekomen bij de boekhandel. Daarin staan stukken van J.J. Strating, Paul Theroux, Cees Nooteboom, Martin Amis (interview met Graham Greene) en anderen. Ook staat er een lijstje in van de best verkochte Penguins in Nederland door de jaren heen. Dat bevat twee vrij onbekende titels, te weten T. Williams' Sweet Bird of Youth en John Wyndhams The Day of the Triffids. Alle andere titels behoren tot de categorie betere literaire boeken, behalve één: Lace (kant) van Shirley Conran, een vuistdik niemendalletje.
Het zal niemand verbazen, al staat men er toch steeds weer van te kijken: Willem Brakman heeft wederom een roman geschreven die in november bij Querido zal verschijnen: Leesclubje. En wederom maakt hij het de lezer niet makkelijk, want de hoofdpersoon is een gebrekkige oude man die soms niet meer van bepaalde personen weet of hij het zelf is of niet. Bovendien begaat hij een moord. In november komt de eerste roman van Thomas Rosenboom, Vriend van verdienste, waarin de vriendschap tussen twee jongens met scherpe kanten wordt behandeld. Ook F. Springer heeft een nieuwe roman geschreven (zijn vorige, Bougainville, beleeft de zevende druk) over een zakenman die in de herfst van zijn leven nog in Launda wordt gedetacheerd en daar een soort tweelingbroer/tegenpool ontmoet die hem bezig gaat houden.
De Belgische dichter Jotie 'T Hooft was een bewonderaar van Gerard Reve, zo blijkt uit een brief die hij aan de schrijver stuurde, gevoegd bij zijn debuutbundel Schreeuwlandschap. Reve antwoordde hem op 18 november 1975 onder meer: ‘Ik heb geen verstand van poëzie, maar ik vind Uw gedichten zeer evocatief en visionair, met vrijwel altijd echte beelden, echte, op werkelijke gevoelens steunende vergelijkingen, etc.’ Deze brief staat in facsimile afgedrukt in Gerard Reve/Jotie 'T Hooft - Vier brieven, een bibliofiele uitgave van uitgeverij Bébert (Schermlaan 5, Rotterdam). Op deze brief volgt een antwoord van 'T Hooft, ook met een kroontjespen geschreven, waarna Reve weer antwoordt met een brief die 'T Hooft zo ironisch voorkwam dat hij pas in juli 1977 reageerde. Hoewel Reve hem bij zijn brief twee kroontjespennen had geleverd, gebruikt 'T Hooft ditmaal de schrijfmachien. Dit zeer verzorgd uitgegeven dunne boek heeft een oplage van 180 exemplaren en kost f 225, -.