En verder:
Hoe mooi zijn de omslagen van de boeken van uitgeverij Bert Bakker? Werk van de samenwerkende groep ontwerpers Hard werken (Rick Vermeulen, Gerard Hadders, Tom van den Haspel, Willem Kars en Kees de Gruiter), die voor die omslagen tekenen, werd samen met grafische ontwerpen van Anton Beeke en Studio Dumbar door de jury van de Apci (l'Agence pour la Promotion de la Création Industrielle) uitgekozen voor de Nederlandse inzending op de tentoonstelling l'Image des mots (Centre Pompidou, 10 september-4 november 1985), die de typografie in boekomslagen en affiches van de beste ontwerpers uit de Verenigde Staten, Japan en Europa laat zien.
Op 27 juni j.l. hield de kosmopolitische intellectueel en professor in de vergelijkende literatuurwetenschappen in Genève George Steiner een lezing in Leiden over de sombere toestand en vooruitzichten voor de geletterdheid in de wereld. Van die gelegenheid maakten twee studenten geschiedenis gebruik om hem te interviewen. In het historisch tijdschrift Skript, jaargang 7, nummer 3, staat hun interview afgedrukt. Steiner benadrukt dat hij de geschiedenisstudie niet opvat als een ‘cliometrie’ en weinig ziet in kwantitatieve, mathematische, statische geschiedenis. Voor hem is het een muze, zoals ze dat ook was voor Huizinga, Ariès, Burckhardt en Gibbon. Steiner zegt ook behartenswaardige dingen over de defensieve staat van de humaniora: ‘Goed spreken en schrijven is hoe langer hoe meer een elitaire vaardigheid aan het worden.’ (Skript verschijnt viermaal per jaar. Spuistraat 134, Amsterdam)
Onder de nieuwe boeken die dit najaar of volgend voorjaar zullen verschijnen zijn enkele in het bijzonder vermeldenswaard, zoals de eerste roman van de verhalenschrijver F.B. Hotz: De vertekening, een roman over een kunstschilder die zijn vrouw van ontrouw verdenkt en haar gangen nagaat (februari 1986). Gerrit Komrij schreef een boek waarvan niet duidelijk is of het een essay of roman is; het ziet er naar uit dat het een autobiografisch essay betreft over leven en denken: De gelukkige schizo verschijnt in oktober en omvat 208 pagina's. Beide boeken verschijnen bij De Arbeiderspers. Bij Meulenhoff komt in het voorjaar van 1986 de nieuwe roman van Frans Kellendonk, Gijselhart, een ‘roman over de economie van de liefde’ waarin lichaam en geest strijd leveren tegen iemand die de ‘Hemel der Ideeën’ bewoont.
Het monumentale boek met foto's en documenten over het leven en werk van Sigmund Freud dat enkele jaren geleden in gebonden editie verscheen is nu in twee talen als grote paperback uitgegeven voor een betaalbare prijs: Penguin heeft het door Ernst Freud, Lucie Freud en Ilse Grubrich-Simitis samengestelde boek uitgegeven onder de titel Sigmund Freud, His Life in Pictures and Words. De Duitse uitgave van Suhrkamp is identiek. De eerste kost f 53,85, de laatste f 52,80; ze worden allebei geïmporteerd door Nilsson & Lamm. Het is een buitengewoon boeiend boek waarin de foto's en documenten worden toegelicht met biografische aantekeningen, citaten uit werk en brieven. Vrienden, vijanden, collega's, familie, genootschappen, congressen, brieven in facsimile, boeken tot en met de prullaria op Freuds bureau worden getoond.
Bulkboek, het steeds aan één schrijver of onderwerp gewijde tijdschrift van Knippenberg's Uitgeverij is al aan nummer 148 toe. Dat nummer is samengesteld door Marijke Spies van het Instituut voor Neerlandistiek in Amsterdam en geeft een beeld van Literatuur en leven in de noordelijke Nederlanden in de zeventiende eeuw onder de titel Des mensen op- en nedergang. Het is een beeld dat zich niet beperkt tot de hoogtepunten van de eeuw die hebben geleid tot de kwalificatie ‘Gouden Eeuw’. Marijke Spies maakte een uiterst bewerkelijke, beredeneerde bloemlezing waarin het ganse leven met teksten wordt opgeroepen: over geboorte-en kindertijd, het onderwijs, liefde en huwelijk, handel en welvaart, oorlog, het staatsbestuur. Een groot aantal illustraties verlevendigt dit alles. Bulkboeken kosten f 5, - in de tijdschriftenwinkels.