En verder:
De Amerikaanse uitgever W.W. Norton & Company is onder meer bekend vanwege bloemlezingen uit de Amerikaanse of Engelse literatuur. Dat zijn boeken die gedrukt zijn op flinterdun (maar wel stevig) papier waardoor een nog handzaam boek wel 2500 pagina's kan tellen. Zo is er een Norton Anthology of English Literature waarin de Engelse literatuur met representatieve fragmenten van onbekrompen lengte bij elkaar is gebracht. Nu is The Norton Anthology of Literature by Women verschenen, samengesteld door Sandra M. Gilbert en Susan Gubar en bestaande uit 2457 pagina's met werk van Queen Elizabeth I, Mary Shelly, Kate Chopin, Emily Dickinson, Dorothy Parker tot Sylvia Plath, Margaret Drabble en Doris Lessing. De samenstelsters hebben zich dus niet gestoord aan een opmerking van de Amerikaanse dichteres Elizabeth Bishop die niet in een dergelijke bloemlezing opgenomen wilde worden: geslacht heeft ongetwijfeld invloed bij het maken van kunst, meende zij, ‘but art is art and to separate writings, paintings, musical compositions, etc., into two sexes is to emphasize values in them that are not art’. Het boek kost $28,95. Er zal binnenkort in de Boekenbijlage op worden teruggekomen.
De Duitse kunstboekenuitgeverij DuMont geeft in oktober het eerste deel uit van een reeks boekjes die, als ze goed gebruikt worden, op verantwoorde wijze om zeep geholpen kunnen worden: boekjes met door beroemde kunstenaars ontworpen cadeaupapier. Het eerste deel, Geschenkpapiere van Künstlern: William Morris bevat zestien ontwerpen op het formaat 50 × 70 cm die er uit gescheurd kunnen worden om te worden gebruikt als cadeaupapier of om boeken mee te kaften. De boekjes gaan 36 mark kosten en worden geïmporteerd door Nilsson & Lamm.
Dat de schrijver van De naam van de roos, Umberto Eco, een veelzijdig man is en voor weinig onderwerpen terugschrikt is inmiddels wel enigszins bekend. Onlangs verscheen bij Bert Bakker een keuze uit zijn essays (De alledaagse werkelijkheid), nu is zijn boek uit 1977 Hoe schrijf ik een scriptie uitgekomen. Het 275 pagina's tellende boek is niet meer of minder dan een vakkundige handleiding, maar wel geschreven vanuit Eco's universele eruditie. Geen enkele student hoeft na het lezen nog met de handen in het haar te zitten en zich vertwijfeld af te vragen: Hoe schrijf ik een scriptie? Dit is het antwoord. (f 29,90)
Naast De Stijl, Bauhaus en de Wiener Werkstätte bestond in het eerste kwart van deze eeuw in Europa nog een invloedrijke beweging op het gebied van architectuur en kunstnijverheid: de Österreichische Werkbund. Het was tussen 1912 en 1934 het belangrijkste forum voor theoretische en praktische vernieuwingen in de esthetiek. Het was een Forum der Konstruktieven Kulturkritik waarin verschillende opvattingen naast elkaar konden bestaan, zodat de namen van zowel Josef Hoffmann, Ernst A. Plischke als Oswald Haerdt er aan verbonden waren. Residenz Verlag, uitgever van boeken over Hoffmann, de Wiener Werkstatte en Koloman Moser, geeft in september een boek van Astrid Gmeiner en Gottfried Pirhofer over de Werkbund uit: Der Österreichische Werkbund - Alternative zur klassischen Moderne in Architectur, Raum und Produktiongestaltung.