En verder:
De uitgeverij Viking (aan Penguin gelieerd) geeft een boek uit dat een oplossing is voor veel: How to become ridiculously Well Read in one Evening, samengesteld door E.O. Parrot en bevattende honderdvijftig vermakelijke, volgens de nieuwste economische principes geredigeerde samenvattingen van beroemde romans. Het boek is geschreven in de traditie van de ‘the great Dr. Leavis’, dat wil zeggen: er worden korte metten gemaakt met de meeste behandelde romans, zodat er nog maar drie schrijvers overblijven die het lezen waard zijn. Voor met name studenten is dit een groot voordeel, zo vertelt de uitgever: zij kunnen veel meer gelukkige uren bij de televisie doorbrengen, spelen met computerdingetjes of een café bezoeken
Het Engelse weekblad voor de boekhandel, The Bookseller, houdt elk jaar tijdens de Frankfurter Buchmesse een wedstrijd wie de raarste boektitel heeft gezien. Brian Lake en Russell Ash inspireerde dit tot het samenstellen van een heel boek met die titels: Bizarre Books uitgegeven door Macmillan. Lake en Ash spelen geen spelletje, ze hebben van alle titels die ze noemen de boeken gezien. Ze bestaan dus echt: Frog Raising for Pleasure and Profit, Premature Burial and How it May Be Prevented, Why Bring that Up? - A Guide to Seasickness, The Book of Marmelade, its Antecedents, History and Role in the World Today. En een boek dat in 1900 werd uitgegeven maar dat nog steeds actueel is: How to Eat a Peanut.
De Franse uitgeverij Editions des Femmes geeft cassettes uit waarop zekere persoonlijkheden voorlezen uit het werk van een auteur voor wie ze een grote sympathie hebben. Onlangs verscheen de cassette waarop de filmacteur Michel Piccoli leest uit Diderot en een waarop de historicus Georges Duby (schrijver van De kathedralenbouwers, onlangs in vertaling verschenen bij Elsevier) leest uit Guillaume le Maréchal.
Kunstschrift, het tijdschrift van het Openbaar Kunstbezit, heeft het laatste nummer gewijd aan Een fotoverzameling. Bedoeld wordt de verzameling van de Amsterdamse advocaat Bert Hartkamp, wiens verzameling onlangs werd aangekocht door het Rijk en waarvoor wellicht een museum wordt gesticht, wat het eerste in Nederland zou zijn, terwijl elk volwassen land er al een heeft. In dit Kunstschrift staat een interview met Hartkamp door Martin Schouten. Daarin gaat het vooral om de persoonlijke drijfveren van Hartkamp en minder over de inhoud van de verzameling. Over het verzamelen en de ontwikkeling van het prestige van foto's in de kunstwereld schrijft Mariëtte Haveman; Rudy Kousbroek bezocht de zolder van Hartkamp en bladerde daar in de fotoalbums over Indië. Verder bijdragen van Philip Mechanicus, Derk Snoep (over foto's van overledenen) en Els Barents (over mode en glamourfoto's in de collectie van Hartkamp).
Oxford University Press is onder meer befaamd vanwege de reeks The Oxford Book of... en dan volgt Light Verse, Death, Medieval Verse, Literary Anecdotes en vele andere denkbare onderwerpen. In oktober verschijnt een Oxford Book dat alleen in Engeland uitgegeven kan worden: The Oxford Book of Military Anecdotes. Het zal onder meer anekdotes en verhalen bevatten die ‘familiar to every student of military history’ zijn: Evelyn Waugh als commando, Wellington tijdens het bal van gravin Richmond, over het paard van Alexander de Grote, over de hond van prins Rupert...