En verder:
Uitgeverij Veen heeft haar reeks Amstel Klassiek in een geheel nieuw jasje gestoken en ze zijn er danig door opgeknapt. De boeken waren saai en kleurloos, maar hebben nu een uiterlijk dat wel iets wegheeft van de Prisma Klassieken, al hebben de Amstel Klassieken een minder uniform los stofomslag. De eerste twaalf delen met een nieuw uiterlijk zijn: de verhalen Dagboek van een gek, De neus en De mantel van Gogol (vertaald door Marko Fondse), Toergenjews Asja en Een koning Lear van de steppe, Couperus' Stille kracht, Emants Juffrouw Lina, Zes verhalen van Zola, Heyermans' Interieurs, Coenens Burgermensen, Dostojewski's Arme mensen, Tolstojs Kreutzersonate, Multatuli's Max Havelaar, Dickens' Oliver twist en Hildebrands Camera Obscura. In een andere reeks klassieken, The Oxford World's Classics zijn ook weer vijf nieuwe delen verschenen: De Quencey's Confessions of an English Opiumeater and other writings, Alexander Herzens herinneringen Ends and Beginnings, twee romans van Thomas Hardy: A Pair of Blue Eyes en The Woodlanders en weer een van Anthony Trollope (952 pagina's) He Knew he was Right. In de reeks Penguin Literary Biographies is Margaret Drabble's biografie van Arnold Bennett herdrukt (zij prijkt momenteel op de bestsellerlijst met haar nieuwe Oxford Companian of English Literature) en Noel Stocks biografie over Ezra Pound.
In 1940 vluchtten vele naar Frankrijk uitgeweken joden over de Pyreneeën naar Spanje. Een van bekendste routes was de F-Route, een begrip, maar zonder dat men precies wist waar die ‘F’ op sloeg. De in Israël wonende vriend van de Duitse en ook in 1933 gevluchte essayist Walter Benjamin, Gershom Scholem, raakte bij zijn biografische onderzoekingen omtrent zijn vriend in contact met de nu in Chicago wonende Lisa Fittko. Naar haar en haar man Hans werd de route genoemd en zij was het die een groot aantal vluchtelingen langs een geheime smokkelroute over de Pyreneeën naar de Spaanse grens bracht. Daarbij was ook Walter Benjamin. Scholem drukte haar op het hart haar herinneringen op te schrijven. In augustus zal haar boek Mein Weg über die Pyrenäen bij Hanser Verlag verschijnen (‘Erinnerungen 1940/41’) met daarin een hoofdstuk over de tocht die Benjamin met haar maakte naar de Spaanse grens. Benjamin was tijdens de tocht het meest bezorgd om zijn tas met het manuscript van zijn laatste boek: ‘Wissen Sie, diese Aktentasche ist mir das allerwichtigste. Ich darf sie nicht verlieren. Das Manuskript muβ gerettet werden. Es ist wichtiger als meine eigene Person’. Benjamin zou later dat jaar zelfmoord plegen.
Uitgeverij Methuen heeft de eerste zes deeltjes gepubliceerd van een reeks over toneelschrijvers van de laatste honderd jaar. Het zijn boekjes waarin alle feiten omtrent de schrijver zijn verzameld, een archiefje in boekvorm: de stukken, fragmenten uit recensies, citaten uit interviews, fragmenten van essays waarin ze zich verklaren, vertalingen, invloeden. De eerste zes delen zijn: Tennessee Williams on File, Wesker on File, Ibsen on File, Arden on File, Bond on File en Beckett on File. Ze worden geïmporteerd door Van Ditmar en kosten f 21,95.