En verder:
De overweldigende belangstelling voor boeken over reizen op dit moment lijkt niet eerder vertoond. Toch kan men aan zulke reeksen als de Penguin Travel Library en The Century Travellers zien dat reisboeken een permanente en wakkere belangstelling hebben gewekt. In beide reeksen verschijnen nieuwe delen over nu gemaakte reizen en herdrukken van boeken over reizen in alle decennia van deze eeuw. De diversiteit is groot: ziet men de lijst van The Century Travellers dan zitten daar de onbekendste auteurs en de onbekendste bereisde landen bij, maar er zijn altijd lezers voor wie een van de boeken de status van een bijbel heeft. De laatste nieuwe delen in deze reeks zijn Two Middle-Aged Ladies in Andalusia van Penelope Chetwode, A Pilgrimage to Nejd van Lady Anne Blunt, Eight Feet in the Andes en Travels with a Donkey van Robert Louis Stevenson. Alle vier de delen zijn geheime tips; Chetwode is de echtgenote van de Engelse dichter John Betjeman, zij maakte een reis door Spanje per paard. Lady Blunt was een van de eersten die werd toegelaten onder bedoeïenen rond 1878. Dervla Murphy, die dit boek inleidt, exploreerde de Andes in 1979. Het boek van Stevenson, ingeleid door Chetwode, is uit 1879 en geschreven toen hij achtentwintig was en ‘suffering a great sadness of heart’ vanwege het vertrek van zijn geliefde Fanny Osborne. In elk deel van The Century Travellers staat de complete lijst van beschikbare delen.
The Penguin Travel Library heeft niet zo'n lijst voorin en dat is dom. Tot de nieuwste delen behoren onder meer: het boek van Dorothy Carrington over Corsica, Granite Island, Peter Flemings Brazilian Adventure, het boek van Kevin Andrews over zijn reizen in Griekenland tijdens de burgeroorlog, The Flight of Ikaros en They Went to Portugal van Dame Rose Macaulay, het boek over de Britse reizigers naar Portugal vanaf de tijd van de kruistochten. Ook zijn recentelijk twee reisboeken van Evelyn Waugh in deze reeks verschenen: Labels, zijn bitse, humeurige verslag van een reis door het Middellandse-Zeegebied en Remote People, zijn bezoek aan Ethiopië en Brits Afrika in de jaren 1930-31. De hoofdstukken hebben duidelijke titels, te weten First Nightmare, Second Nightmare, Third Nightmare. In 1958 ging Waugh nog een keer naar Afrika, nu naar Kenya, Rhodesië en Tanganjika en schreef er A Tourist in Africa over. Volgens Waugh hadden toerisme en politiek de wereld bedorven en was het niet eenvoudig een uithoek te vinden waar hij daarvan verschoond zou zijn. A Tourist in Africa is herdrukt als Methuen-paperback.
Uitgeverij Meulenhoff mag van de literaire uitgevers wel de meest enthousiaste genoemd worden in de bevordering van het lezen over reizen. Deze maand werd er een aardige krant gemaakt met verhalen van Meulenhoff-auteurs (f 1,25 in de boekhandel) en bovendien verscheen het boekje Reizen om de wereld met verhalen van Biesheuvel tot Wolkers. Na het deel over Amsterdam is nu in de serie Het land der Letteren Leiden uitgekomen en daarin staan niet alleen stukken die al eerder elders zijn gepubliceerd: de bijdragen van Maarten 't Hart, F.B. Hotz, F.L. Bastet, Willem van Toorn, Boudewijn Büch en Beatrijs Ritsema zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven.