En verder:
Er bestaat een ‘Alice in Wonderland Kookboek’ een ‘Winnie-the Pooh Kookboek’ en het zal binnenkort wel zo ver komen dat Maarten 't Hart het Walter Scott Kookboek maakt, want over de prominente rol van het eten in diens boeken schreef hij ooit een lang essay. Bij Harper & Row in New York is nu The Master's Culinary Memoirs verschenen. De master in kwestie is Sigmund Freud, wiens recepten zijn verzameld door James Hillman & Charles Boer, terwijl er tevens culinaire problemen in worden behandeld als Civilization and Its Indigestion, Luncheon Interruptus en The Interpretation of Creams. De recepten bestaan onder meer uit Freud Clams, Krafft-Ebing Lady's Slippers, Slips of the Tongue with Sauce Bernays. Ook is hier eindelijk het antwoord te vinden op de vraag ‘What do women want?’: ‘They want lunch!’
Nauwelijks ligt Anthony Burgess' nieuwe roman in de winkels (The Kingdom of the Wicked) of uitgeverij Heinemann in Londen kondigt alweer een nieuw boek van hem aan dat in september zal gaan verschijnen. Het is deels autobiografisch, deels loftuiting en een essay over de rol van de kunstenaar in de twintigste eeuw, maar het boek gaat in feite over D.H. Lawrence, met wie Burgess, als met James Joyce, een speciale affiniteit heeft. Volgens de uitgever hebben Lawrence en Burgess gemeen dat ze geen van beiden tot enige sociale of gevestigde elite behoren, allebei uit de provincie komen en het ‘stervende Engeland’ zijn ontvlucht om met een buitenlandse vrouw te trouwen. Niet gemeenschappelijk is het feit dat Lawrence in september honderd jaar geleden werd geboren.
Uitgeverij Meulenhoff kondigt voor september de nieuwe verhalenbundel aan van Hermine de Graaf: De zeevlam. Hans Ree verzamelde voor het eerst zijn columns uit NRC Handelsblad onder de titel Een man merkt nooit iets. In oktober zullen de notities verschijnen die Renate Rubinstein maakte over ‘zelf ziek zijn’: Nee heb je. Bij Querido verschijnt een nieuwe essaybundel van Willem Brakman, De jojo van de lezer met stukken over Sterne, Melville, Vestdijk, Jünger. Nicolaas Matsier breide nog wat verder aan zijn enkele jaren geleden uitgegeven boekje met stukjes over zijn kinderen onder de titel Een gebreid echtpaartje, zodat er nu een uitgebreide editie kan verschijnen. Guus Kuijer schreef weer een nieuwe roman voor de jeugd Het land van de neushoornvogel (september). De tot nog toe van dagboeknotities en verhalen bekende J.J. Peereboom publiceert in september bij De Arbeiderspers een roman: Honkman's reizen, over een man die na twintig jaar Haarlems gezinsleven denkt dat het eens tijd is voor iets anders.
Half juni komt het boek uit dat de manifestatie La France aux Pays-Bas zal begeleiden: tentoonstellingen en symposia zullen dit jaar de invloed van Frankrijk op de Nederlandse cultuur belichten, in 1986 worden de rollen omgedraaid en zal de Nederlandse infiltratie in Frankrijk aan de orde komen. In het boek dat door Kwadraat wordt uitgegeven staan onder meer artikelen over Descartes en Verlaine in Nederland, de Franse film, de invloed van Le Corbusier, het anarchisme. De inleiding is van Rudy Kousbroek die zich nog scherp kan herinneren welke indruk Parijs op hem maakte bij eerste aanblik.