En verder:
Er schijnt een verklaring te bestaan voor het feit dat aan het einde van de negentiende eeuw het kinderboek een grote bloei beleefde. In zijn zo juist verschenen boek Secret Gardens, The Golden Age of Children's Literature schrijft Humphrey Carpenter dat een van de redenen de geboortenregeling was die in het midden van de eeuw opkwam. Daardoor werden er aanmerkelijk minder kinderen geboren en konden ouders meer aandacht besteden aan de kinderen die ze wel kregen. Gevolg was het ontstaan van The Beautiful Child, gepersonifieerd door Little Lord Fauntleroy. Carpenter verklaart ook waarom er zoveel kinderboeken die in wonderlijke werelden speelden verschenen: dat zou samen hangen met de grote twijfels omtrent de wondere wereld van het christelijke geloof, zodat men zich een andere creëerde, zoals Alice in Wonderland of The Wind in the Willows (met een discussie tussen de rat en mol over dit probleem), Peter Pan. Carpenter gaat van Alice tot Pooh en zit niet verlegen om suggestieve verbanden en verklaringen. Het boek wordt uitgegeven door Allen & Unwin, 236 p., f 65, -.
Na de gids De boekhandels van Amsterdam is nu een deftig uitgegeven boekje verschenen met alles over antiquariaten & tweedehandsboekwinkels in Nederland: hun adressen, specialiteiten, openingstijden. Bovendien zijn in het door Jelle Sanshuijzen en Rienkje van der Werff samengestelde boekje gegevens opgenomen over tijdschriften in binnen- en buitenland over oude boeken, de jaarlijkse beurzen, veilingen, een lijst met boeken over boeken, van boekbinders en een namenregister. Het boekje is uitgegeven door Uitgeverij Fine and Rare Books in Wageningen (Bowlespark 1a).
De laatste publikatie van De Enschedese School betreft de gedichtenbundel De rumboon en andere gedichten door Jan Dietvoorst en Kees Maas. Er staan echte gedichten in met tekeningen, maar wie wat gemaakt heeft is niet duidelijk. Veel doet dat er niet toe, want het gaat om het resultaat. Het zeer krachtige titelgedicht gaat aldus: ‘Ik ben een oude rumboon / Ik lig hier in een doos / Men is mij glad vergeten / En daarom ben ik boos.’ Het tweede heet ‘Het weerbericht’ en gaat zo: ‘Vroeger in mijn toptijd / Hing ieder aan mijn lip / Maar sinds dat slechte weder / Zit ik weer op de wip.’ Het boekje heeft een oplage van vijfentwintig exemplaren en heet een gelegenheidsuitgave. Waaruit de gelegenheid bestaat is onbekend.
Ter gelegenheid van de actie Steun het Concertgebouw heeft de redactie van het tijdschrift Literatuur een boekje gemaakt over Muziek in de Nederlandse Letterkunde: Literatuur in concert. Daarin staan bijdragen over een concert bij koning Arthur, de muzikale wereld van Gruuthuse, de hemelse muziek in de Renaissance, muziek als gezelschapsspel in de achttiende en negentiende eeuw, muziek en zenuwen en een stuk over de tegenwoordige tijd, waarbij een aardige foto is afgedrukt waarop men een heel jonge Rudy Kousbroek met Gerard Reve bij de piano ziet. En, onvermijdelijk, Maarten 't Hart en J.M.A. Biesheuvel in actie aan het klavier. Het boekje kost f 9,50 en is overal te krijgen.