En verder:
Op 24 mei verschijnt in Engeland het eerste nummer van een nieuw literair tijdschrift: Words, met als ondertitel The New Literary Forum. Het verschijnt niet onder de hoede van een grote gevestigde uitgeverij, zoals tegenwoordig bijna onvermijdelijk schijnt te zijn. Words, dat er niettemin professioneel uitziet, noemt als medewerkers aan het eerste nummer onder meer: J.G. Ballard, Kinsley Amis, DJ. Enright, Arnold Wesker, Penelopy Lively en Adrian Mitchell. In een advertentie wordt een ieder opgewekt een gratis brochure aan te vragen; of dat ook geldt voor belangstellenden van het continent zou de praktijk uit kunnen wijzen: Words, T-F-Associates, 1st Floor, 7 Chapel Rd., Worthing, W. Sussex, BN11 1EG, Engeland.
Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 4 mei is een bijzonder nummer want geheel gewijd aan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Er staan bijdragen in van E.A. Cohen (de schrijver van de medische psychologische studie Het Duitse concentratiekamp en De negentien treinen naar Sobibor dat onlangs voor de derde maal werd herdrukt door Sijthoff), F. Dekking (schrijver van Memoires onder het pseudoniem Yvo Pannekoek), W. op den Velde, medisch adviseur van de Stichting 1940-1945, A.J. Dunning en vele anderen. Zij allen behandelen de medischpsychologische kanten van internering, verzet, terugkomst; de strekking van alle artikelen is de titel die E.A. Cohen zijn bijdrage gaf: De tijd heeft niet alle wonden. Het jaar van de bevrijding wordt in herinnering gebracht middels reproduktie van artikelen uit dat jaar; daar onder is ook een stukje van F. Dekking over een artikel van J. Tas in Vrij Nederland getiteld ‘Hoe ontstaan beulen?’ De kern van nog steeds gestelde vragen komt er al in voor. Het tijdschrift wordt uitgegven door Bohn, Scheltema & Holkema in Utrecht, een los nummer kost f 7,50. (030-51 12 74).
In NRC Handelsblad van 5 januari j.l. had William Rothuizen een lang gesprek met de grafisch ontwerper Jan Bons. Hij was door de PTT uitgenodigd postzegels te ontwerpen ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding in mei 1985. Daar zette hij zich aan met persoonlijke inzet. De ontwerpen die hij na enige tijd aan een commissie voorlegde, werden uitvoerig doorgesproken omdat de postzegels de gevoelens van vele Nederlanders moesten vertolken. Bons dacht daaraan tegemoet te zijn gekomen met postzegels waarop onder meer een gescheurde vingerafdruk te zien is, een tekst van Bakoenin die luidt: ‘Ik ben pas werkelijk vrij als alle mensen om mij heen ook vrij zijn’, en een kleurrijk ontwerp waarop het woord ‘Vrij’ staat. De verschillende gevoelens waren niet samen te brengen; Bons ontwierp nieuwe postzegels en gebruikte daarvoor foto's van fotograferen, een gedicht van Koos Schuur en een foto van een jeep met bevrijders. De beslissing over het al of niet vervaardigen van de zegels traineerde zo dat Bons de opdracht teruggaf. Het interview van Rothuizen, aangevuld met de echte reproduktie van de niet gebruikte postzegels (met perforatie) zijn tot een boekje gemaakt onder de titel De vrijheid van de ontwerper en uitgegeven door de stichting Artopus in samenwerking met uitgeverij Reflex.