En verder:
Anthony Burgess koos enige tijd geleden de negenennegentig romans die hij sinds 1939 in ere heeft gehouden. In 99 novels - The Best in English since 1939 heeft hij de blijvende romans van elk jaar opgesomd en van een toelichting voorzien. Er zijn veel romans bij die ook voor anderen tot de blijvers behoren, maar Burgess staat bekend als een ontdekker, zodat er ook onbekende namen opduiken, zoals Henry Green' (Party Going, 1939), William Sansom (The Body, 1949), R.K. Narayan (The Vendor of Sweets, 1967), Robertson Da vies (The Rebel Angels, 1982), James Plunkett (Farewell Companions, 1977). Zulke minder bekende namen staan naast Updike, Nabokov, Mailer, Bellow, Heller, Amis, Spark, Murdoch, Waugh. Plotseling staat er echter Pavane van Keith Roberts, of Staying On van Paul Scott en dat maakt nieuwsgierig. Burgess lijst is uitgegeven als Summit-paperback en wordt geïmporteerd door Van Ditmar.
The New York Review of Books maakt elk jaar een kalender met tekeningen van David Levine. Voor velen was het wachten op ansichtkaarten van Levines tekeningen. Die zijn er nu, maar minder dan men zou willen, want er zijn er nog maar zes: Humphrey Bogart, Proust, Fred Astaire, Chaplin, Virginia Woolf en Groucho Marx - een willekeurig lijstje, waar je favoriet maar niet bij zal zitten. Onder de zin ‘What better way to keep in touch with your friends’ worden de ansichtkaarten aangeboden in sets van dertig stuks (van elke kaart vijf) voor 6 dollar. Ook los te koop bij Art Unlimited in Amsterdam.
De schrijver van het invloedrijke boek Gödel, Escher, Bach, Douglas Hofstadter, heeft zijn columns uit Scientific American verzameld in een dik boek: Metamagical themas. Hofstadters vermogen tot het stellen van vragen lijkt onbegrensd in zijn beschouwingen over de essentie van creativiteit, de kubus van Rubik, de vraag of altruïsme logisch is, hoe de geest vertrouwde patronen herkent of de kracht van paradoxen. Het boek is uitgegeven door Basic Books en omvat 880 pagina's.
Worden de catalogusbakken met de fiches van de aanwezige boeken in een bibliotheek wat vijftien jaar geleden de letterbakken van de zetterijen waren? Door de opkomst van het computerzetten verdween het loodzetsel, zoals binnenkort uit de bibliotheken de catalogusbakken vervangen zullen zijn door beeldschermen. De gigantische Library of Congress in New York heeft een schitterende houten catalogus, zoiets als de British Library, die dreigt te worden afgestoten. Daar is veel weerstand tegen, vooral ook omdat het nieuwe hypermoderne systeem tot gevolg heeft dat de raadplegers van de nieuwe index in het bezit zullen moeten zijn van een speciaal pasje. Niet iedereen kan er dan zo maar met zijn nieuwsgierigheid terecht. De bibliothecaris van de Library of Congress, Daniël Boorstin, de schrijver van het boek The Discoverers (over de manier waarop de mensheid zijn problemen ontdekte) is op grond van zijn boek wel verplicht er iets op te vinden.