En verder:
In het jaar 1946 werd de traditie van het Boekenweekgeschenk weer opgevat, nadat het geschenk van 1941 door de bezetter in beslag was genomen omdat er een gedicht in stond dat Hitler niet welgevallig was. De volgende jaren moesten het doen zonder Boekenweekgeschenk. Het kleine geschenk heette het cadeau voor 1946 en het had een wat andere inhoud dan de Boekenweekgeschenken die sinds het begin van de jaren dertig verschenen: het bevat een aantal artikelen over het boek in bezettingstijd, welke waarde een boek voor de bezitter heeft (door D.A.M. Binnendijk), iets over de betekenis van het exlibris en een bijdrage van G.H. 's Gravesande over het opbouwen van een eigen bibliotheek. Dit kleine geschenk werd in 1946 verspreid in een oplage van 80.000 exemplaren, maar er was vraag naar 200.000. Het boekje is uiterst zeldzaam en werd ter gelegenheid van deze Boekenweek door Gerrit Beltman in facsimile herdrukt in een oplage van 250 exemplaren. (Te bekomen door overmaking van f 11,10 op postgiro 2013581 t.n.v. G.W. Beltman, Utrecht) Over het wel en wee van de Boekenweekgeschenken door de jaren heen is het boek De vijftig Boekenweekgeschenken van Kees de Bakker en Herman Arnolds verschenen. Dit is gewoon in de boekwinkel te krijgen en kost f 12,50.
Willem Brakman pleegt zijn brieven wel te voorzien van krabbeltjes die veel weghebben van tekeningetjes. Met name zijn brieven aan Nol Gregoor vanaf het jaar 1951 en aan Tom van Deel vanaf het jaar 1971 werden aldus enigszins verlucht. Gerben Wynia vond ze aardig genoeg om ze uit de brieven te lichten en afzonderlijk in een boekje uit te geven onder de titel Ondertekend, voorzien van een inleiding door Tom van Deel. Brakman tekende opvallend vaak een mannetje met een bolhoed waarop een kandelaar met brandende kaars. Het boekje kost f 19,50 (of f 30, - in gebonden uitvoering) en is te krijgen bij G.H. Wynia, Gieskerstraat 5, Hengelo.
In het plaatsje Nieder-Modau bij Darmstadt is op 19 februari, op 81-jarige leeftijd, Karl Schlechta overleden. Zijn naam is verbonden met Friedrich Nietzsche omdat hij als eerste een gewetensvolle poging deed diens complete werk uit te geven zonder de corrumperende ingrepen van Nietzsches zuster. Onder hachelijke omstandigheden was hij vanaf 1934 hoofd van het Nietzsche-Archiv in Weimar. Nietzsches recentste biograaf Curt Paul Janz schreef op 1 maart in een in-memoriam in de Neue Züricher Zeitung: ‘Ohne seine Anregungen wäre die Nietzsche-Forschung nicht auf den heutigen Stand.’ Schlechta's werk voor Nietzsche was maar een deel van zijn werkzaamheden, hij was vanaf 1946 professor in de filosofie aan de universiteit van Mainz en vanaf 1951 in Darmstadt en schreef ook veel over voorsocratici, Erasmus, Montaigne en Schopenhauer.
Sinds september 1984 bestaat het tijdschrift De Boekenwereld - tijdschrift voor boek en prent. Onder deze niet bijster originele titel zal het vijfmaal per jaar verschijnen en artikelen opnemen over ‘het oude boek, prentkunst, eerste drukken, private presses, boekbanden, watermerken, ex-libris, verzamelaars, bibliotheken, autografen, alba amicorum, knipkunst (!) calligrafie, plaatjesalbums, cartografie en restauratie’. Deze opsomming doet een beetje vrezen met het zoveelste hobbyblad van doen te hebben, maar het inmiddels verschenen tweede nummer is boeiend genoeg (adres: Postbus 670, 3500 AR Utrecht). In de Rijnhal in Arnhem wordt op 23 en 24 maart een antiquarenbeurs gehouden onder de titel Boekenvondst '85 met zo'n zestig à zeventig stands. Boudewijn Büch, C. Buddingh' en Remco Campert zullen er zijn.