En verder:
Het nieuwe Twee-maandelijks literair periodiek de Held heeft zo'n kronkelend Redactioneel dat geheel duidelijk is dat de redactie eigenlijk niets redactioneels te melden heeft. De redactie, Peter Elberse, Ester de Haan, Reinout van der Heijden, Robert Kooijman en Jurrie Kwant, oriënteert zich, zoveel valt er wel uit op te maken, ‘in de eerste plaats op fictief proza, verhalen dus.’ ‘Zo is die onverbeterlijke redactie nu eenmaal’, gaat de tekst verder, en vervolgt: ‘Haast even enthousiast is de Held voor poëzie, drama, essays.’ Een omslachtige manier om te vertellen dat voor alles belangstelling bestaat. In het eerste nummer staan vooral verhalen, die niet al te prettig lezen vanwege het grote formaat van het blad. (Adres: De Clercqstraat 8, 1052 NC Amsterdam.)
De aanslag van Harry Mulisch zal in juni ook in Amerika verschijnen. Pantheon Books, geïmponeerd door Van Ditmar, noemt The Assault een ‘psychological thriller of great emotional intensity’ en Mulisch ‘Holland's most important contemporary writer’.
Op donderdag 21 februari wordt aan de Katholieke Hogeschool Tilburg een congres gehouden onder de titel De regels van de smaak. Kees Fens, Robert Anker, Tom van Deel, Jaap Goedegebuure, Kees van Rees, Rob Schouten en Hugo Verdaasdonk zullen het hebben over vragen als: ‘Maken critici een subjectieve keuze of volgen zij bepaalde regels?’ Aan alles vooraf gaat de mening van de organisatoren dat er van een ‘vrij homogene’ smaak sprake is onder de critici. ‘(Aanvang 13.00 uur, Aula Hogeschoollaan 225.)
De uiterst verhelderende nawoorden van August Willemsen bij zijn vertalingen van de romans en verhalen van Machado de Assis verwijzen ook naar literatuur over hem, maar dat betreft toch meestal studies en essays in het Portugees of Spaans. In het Engels hebben Augusto Meyer, Eugenio Gomes en Helen Caldwell de beste boeken over hem geschreven, zoals The Brazilian Othello of Machado de Assis, dat speciaal handelt over de roman Dom Casmurro (die in maart in Nederland uitkomt). Bekend is ook een marxistische studie van Roberto Schwarz. Een recente, maar bij niet zo'n bekende uitgever verschenen studie is die van John Gledson: The Deceptive Realism of Machado de Assis. uitgegeven door Francis Caims in Liverpool (15 pond). Gledson probeert de ‘Henry James van de tropen’ vooral een politieke dimensie te geven.
Het Engelse tijdschrift The Literary Review van januari bevat de antwoorden op de vraag welk boek/welke schrijver in 1984 overschat dan wel onderschat werd. Een dergelijke enquête onder bekende of minder bekende schrijvers en critici is uiterst arbitrair, maar zegt wel iets. Tot tweemaal toe wordt de roman Stars and Bars van William Boyd overschat genoemd, evenals Empire of the Sun van J.G. Ballard, de roman waarover in Nederland ook verschillend wordt gedacht. Ook Anita Brookner, winnares van de Booker Prize met Hotel du Lac, wordt enkele keren genoemd als overschat. Malcolm Bradbury, de schrijver van The History Man, noemt haar in één adem met Umberto Eco en zijn The Name of the Rose, al spreekt hij niet echt van overschatting, maar van ‘over-share of attention’. Een ander boek dat sterk wisselende meningen oproept is Flauberts Parrot van Julian Barnes dat de Arbeiderspers gaat uitgeven.