En verder:
Het nieuwe boek van Anthony Burgess dat in maart zal verschijnen zal gaan over de wereld van het vroege christendom en heeft als hoofdfiguur ene Paul: The Kingdom of the Wicked. Het is weer een omvangrijk boek (400 pagina's), wat een trektocht door de geschiedenis mogelijk maakt (Hutchinson).
Uitgeverij Kwadraat zal een kwartaalblad gaan uitgeven onder de titel De Peperklip. Daarin zullen de publikaties van de uitgeverij zelf worden geïntroduceerd, maar ook bijdragen over boeken van andere uitgeverijen. Volgende week verschijnt het eerste nummer, dat in mei zal worden gevolgd door een nummer speciaal over Frankrijk en in september over Engeland. Het eerste nummer zal een algemeen karakter hebben.
De geheimzinnge Amerikaanse magnaat/kluizenaar Howard Hughes was iemand die ondanks zijn geïsoleerde bestaan de touwtjes in Amerika in handen wilde krijgen. Dat blijkt uit de memo's die hij aan zijn medewerkers stuurde en waar Playboy eind vorig jaar al staaltjes van publiceerde: racistisch, megalomaan, haatdragend, tiranniek. Deze memo's waren gestolen en vormen nu een belangrijk onderdeel van het boek Citizen Hughes van Michael Drosin, nu verschenen bij Holt, Rinehart & Winston. De buit bestond uit 10.000 krabbels van verschillende lengte die samen 3000 pagina's beslaan en er kan in worden gelezen dat de sympathie tussen Hughes en Nixon uiteindelijk tot Watergate moet hebben geleid. Hughes probeerde ook uit alle macht de opkomst van de Kennedy's te stuiten.
Voor twee hoogleraren in de Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Groningen zijn ter gelegenheid van hun afscheid vorig jaar twee bundels met opstellen gemaakt: Ic ga daer ic hebbe te doene voor de mediëvist F. Lulofs en Dit is de vreugd die langer duurt voor W. Blok. Lulofs is vooral bekend als kenner van Reinaert de Vos en de Beatrijs, Blok als de schrijver van het boek Verhaal en lezer (over Couperus) en P.C. Boutens en de nalatenschap van Andries de Hoghe. Uit de levensschets van Hein Leferink kan men leren dat Blok binnenkort met een boek over Slauerhoff komt. In de bundel voor Lulofs staan bijdragen van F.P. van Oostrom, Herman Pleij (in samenwerking met anderen), L. Peeters en anderen over diverse middeleeuwse teksten, in de bundel voor Blok schrijft S. Dresden over Vestdijk als essayist, J.J.A. Mooij over Roland Holsts opvatting over schoonheid, A.L. Sötemann over Boutens, J.J. Oversteegen over de poëzie van Cola Debrot en A.P. Braakhuis over de werking van de literatuur. Hij illustreert zijn betoog onder meer aan de hand van Utopia van Doeschka Meijsing. Hoewel Braakhuis het soms heeft over de ‘inbreng van de eigenheid van de lezer’ gaat zijn betoog vooral uit van een manier van lezen die zowel ‘cognitief’ (met de hersens), als affectief (met gevoelens) is. Beide bundels werden uitgegeven door Wolters-Noordhoff en kosten f 40, -.
Elder statesman Richard Nixon zit ondertussen ook niet stil: binnenkort (april) verschijnt bij Arbor House zijn nieuwe boek: No more Vietnams waarin hij, tien jaar na de val van Saigon, uit de doeken doet wat de motieven voor zijn beslissingen waren. Dit boek zal men in verschillende uitvoeringen kunnen kopen: de gewone editie kost $14,95, een luxe editie in een cassette met een handtekening kost $50, - en een ‘Presidential edition’, in leer gebonden, ‘personal inscribed’ (wat dus iets anders is dan een handtekening?) en in een beperkte oplage van 200 genummerde exemplaren kost $250.