En verder:
Vrienden en relaties van de uitgeverij Bert Bakker werden deze week verrast met een nieuwsjaarsgeschenk uit de eigen bakkerij, om het zo maar eens uit te drukken: een prachtig uitgegeven boekje in een kartonnen foudraal bevattende Zeven brieven aan Bert Bakker senior van Bert Voeten. Het is een selectie uit een groot aantal brieven die Voeten tussen 1952 en 1969 (het jaar van Bakkers' dood) schreef en voor een deel werden geschreven ‘bij wijze van opwekkend middel... tijdens lange perioden van ziekte, een therapie die niet geheel zonder uitwerking bleef’. De brieven behandelen huiselijke, lichamelijke, literaire en cultuurhistorische onderwerpen als: hoe de gasrekening te betalen, hoe van een hernia af te komen, het vlinderdasje van Ed Hoornik, de gezelligheid van Roland Holst en het ‘fanatieke rechtleggen’ van Achterberg. Het zijn heel aardige en geestige brieven en het is daarom maar goed dat niet alleen de vrienden en relaties van de uitgever ervan mogen genieten: in het voorjaar verschijnt een handelsuitgave van ± 120 pagina's van de brieven onder de titel Neem je bed op en wandel.
Toen de dichter, criticus, vertaler, polemist en practical joker A. Marja twintig jaar was overleden, op 7 januari 1984, bevatte Vrij Nederland een bijlage over hem geschreven door Wim Hazeu. Het was een biografische schets waarin Marja in zijn vele hoedanigheden te aanschouwen was. Hazeu heeft de tekst van deze bijlange uitgewerkt en er een boekje van gemaakt dat nu geïllustreerd is verschenen bij Stabo/All Round (f 18,90). Marja was, onder veel meer, een ijverig bloemlezer van polemieken; hij maakte voor Bert Bakker Over de kling en Voor de bijl, schrijvers slaags met de buitenwereld, zeldzame boekjes inmiddels, hoewel van het laatste een oplage van 10.000 exemplaren werd gemaakt.
Liefhebbers van een duurzaam boek worden in Amerika bediend door het bestaan van de Modern Library, een sinds 1917 bestaande reeks waarin gebonden herdrukken verschijnen van Amerikaanse klassieken of boeken die al klassiek zijn verklaard hoewel nog niet zo oud, zoals Portnoy's Complaint van Philip Roth. Dus: het werk van Plato tot Kafka, van Tjechov tot Henry Miller, van Swift tot Vidal. De onlangs verschenen nieuwe delen in de serie zijn: The Wild Palms van William Faulkner, Don Juan van Lord Byron, Julian van Gore Vidal en The Way we Live Now van Anthony Trollope. De boeken worden geïmporteerd door Van Ditmar en kosten gemiddeld f 40, -.
In de Amsterdamse buurt De Pijp bevindt zich de vrijzinnige en gastvrije boekhandel De verloren tijd. De daar tentoongespreide liefde voor de literatuur blijkt niet alleen uit een passende voorraad boeken en tijdschriften, de winkel organiseert ook van tijd tot tijd iets, zoals enige tijd geleden een herdenking van het tijdschrift Hollands Diep met als gasten de oudredacteuren en, nog korter geleden, een avond met Elrud Ibsch en Douwe Fokkema over hun boek over het modernisme in de Europese letterkunde. Daarnaast wordt een tijdschrift gemaakt, deels zorgvuldig met de hand getekend en geschreven onder redactie van Agnes van Bruggen en Chris Keulemans, getiteld Het verloren ogenblik. Het verschijnt onregelmatig; in het onlangs verschenen zesde nummer bekent de redactie wat achter te lopen met een verslag van de Frankfurter Buchmesse, maar verder is er weinig oudbakken. Keulemans schrijft zelf over ‘het tweede boek’, het zorgenkind voor vele debutanten, verder een stuk over de brieven van een vergetene: Dirk Coster, die nog in 1947 aan Anton van Duinkerken over Forum en E. du Perron schrijft: ‘Is er dan geen greintje eigen inzicht (bij de NRC) en generositeit over in dat tuig dat gekweekt is door die Indo en zijn handlangers?’ Lezers worden uitgenodigd aan Het verloren ogenblik mee te werken, bovendien is er ‘Iedere vrijdagmiddag borrel in het souterrain van De verloren tijd. Voor iedereen die welkom is: vrienden, medewerkers, klanten en passanten.’ (Gerard Doustraat 71, Amsterdam)