En verder:
In 1975 overleed de schrijver van het monumentale werk Das Prinzip Hoffnung: Ernst Bloch. In mei van dit jaar verschijnt bij Suhrkamp een omvangrijk boek met zijn brieven (600 pagina's): Briefe 1903-1975. Er staan brieven in aan Walter Benjamin, Max Scheler, Max Horkheimer, Otto Klemperer, Thomas Mann, Theodor W. Adorno, Klaus Mann, Franz Werfel en vele anderen. Begin maart komt bij dezelfde uitgever een paperbackuitgave van het kolossale boek Sigmund Freud - Sein Leben in Bildern und Texten dat nu 38 mark gaat kosten - de hardcover kost 120 mark.
Het nieuwjaarsgeschenk van de uitgeverij Tabula is een verhaal van de schrijver die vorig jaar bij deze uitgeverij debuteerde: Frans Gruppelaar. In De hond van Franek vertelt hij over het huis naast dat van zijn ouders: er kwamen steeds andere mensen in wonen en die brachten steeds dieren mee. Met hun lot zijn de herinneringen aan het huis verbonden, en met de dochters van die steeds wisselende buren uiteraard.
De Nijmeegse uitgeverij Vriendenlust publiceert in bescheiden vorm teksten uit de Nederlandse literatuur die begraven zijn in archieven. In de Vaderland-reeks verschenen onlangs twee nieuwe deeltjes: Feuilletons van Allard Pierson en In Bosnië en Herzegovina van Marcellus Emants. Iets ambitieuzer is de uitgave van het eerste werk van Lodewijk van Deyssel, schetsen die hij schreef enkele maanden vóór hij in 1885 een aanval zou doen op de heersende literaire conventie. In die eerste schetsen doet hij het zelf nog op de oude manier. Harry G.M. Prick schreef een uitvoerige (natuurlijk) en gedetailleerde inleiding bij twee van die proeven onder de titel Twee geleende pennen. Je gaat je afvragen hoe dik de uiteindelijke biografie van Van Deyssel zal gaan worden als Prick over deze ‘dingetjes’ al dertig pagina's kan schrijven (80 p., f 16,50).
De kritieken op de Engelse vertaling van Cees Nootebooms roman Rituelen, die bij de Viking Press zo juist is verschenen, zijn over het algemeen uiterst prositief. In de Sunday Times schrijft Victoria Glendinning onder de titel ‘Continental shockers’: ‘Rituals is a cool look at the way people deal with the meaningless of time’ en noemt het ‘in its economy and clearsightedness’ een ‘small eccentric work of art’. Nootebooms ‘imagery comes through unforgettable’. De andere kritieken, in de New Statesman, The Guardian en lokalere kranten hebben dezelfde strekking, alleen de grootste krant van Glasgow zag er weer niets in, maar dat schijnt regel te zijn, het gold ook al voor de vertaling van De aansprekers van Maarten 't Hart.
Voor een stad als Apeldoorn is het niet gegeven dat een uitgever een boek maakt zoals Meulenhoff over Amsterdam en Den Haag in de reeks Het land der letteren. Toch blijkt Apeldoorn niet helemaal verstoken van literatuur: Jan Boers maakt een klein zakelijk boekje over de schrijvers die korte of langere tijd iets met de stad van doen hebben gehad en drukte daar een aantal orginele foto's bij af: Literaire tocht door Apeldoorn. Theun de Vries, Arthur van Schendel (hij schreef er zijn debuut Drogon), Jan Greshoff, Nescio, A. Alberts (de roman De bomen), Jan van Nijlen, Harriët Freezer en A. den Doolaard hadden iets met Apeldoorn (uitgegeven door A.P. ten Bosch Zutphen/Boekhandel Nawijn & Polak, 55 p., f 12,50).