Het lot van de ontwerpsters
Het ‘design’ van vrouwen in de laatste honderd jaar
A Woman's Touch Women in Design from 1860 to the Present Day door Isabelle Anscombe Uitgever: Virago, Londen, 216 p., f 41,60
Ghislain Kieft
Kunstgeschiedenis gaat in de eerste plaats over kunst en pas in de tweede plaats over geschiedenis. Isabelle Anscombe hanteert in haar boek A Woman's Touch; Women in Design from 1860 to the Present Day precies het omgekeerde uitgangspunt: Design-geschiedenis gaat over geschiedenis en niet in de eerste plaats over design, en design wordt gemaakt en het maakt verschil wie het maakt, mannen of vrouwen. Het lijken mij volkomen legitieme uitgangspunten, maar voor een sociologische studie. Kunstgeschiedenis en sociologie zijn niet het zelfde, maar Anscombe maakt het onderscheid niet.
Wat doet Isabelle Anscombe wel in A Woman's Touch? Een aardige, leesbare geschiedenis schrijven van vrouwen die zich al dan niet toevalligerwijs bezighielden met het vormgeven van gebruiksvoorwerpen - en overigens vaker met kunstnijverheid. Ongewild toont het boek eigenlijk aan hoe gering de rol van vrouwen in het algemeen was in de design-avantgarde van de twintigste eeuw. Dat is iets dat we al vermoedden, en het wordt tijd dat dat eens verandert.
Een treurig makend voorbeeld: vooral in de eerste helft van het boek komen veel te veel levensbeschrijvingen voor van vrouwen die getrouwd waren - of anderszins te maken hadden - met mannen, die veel bekender of in enige zin belangwekkender waren dan hun echtgenotes, vriendinnen of kennissen. Een resultaat van de wijze van onderzoek, lijkt me; Anscombe heeft vermoedelijk veel biografieën van deze mannen doorgesnuffeld op zoek naar materiaal. Zo was Margaret Macdonald getrouwd met de beroemde Charles Rennie Mackintosh, en zij werkte samen met haar echtgenoot; het was haar toegestaan decoratie en bekleding te verzinnen en uit te voeren voor zijn meubelontwerpen. Maar jammer genoeg werd volgens Anscombe in Mackintosh' later werk ‘de spanning tussen rechte en gebogen lijn en verticalen en horizontalen’ het dominante thema, en de inbreng van Margaret werd toen ‘noodzakelijkerwijs’ beknot.
Gertrude Jekyll ontmoette in 1869 de bekende William Morris, en raakte hierdoor (?) meteen geïnteresseerd in borduren. Deze William Morris was getrouwd met Janey Morris, geboren Burden; zij borduurde, en werd geadoreerd door Dante Gabrielle Rosetti, de beroemde schilder. May Morris, dochter van Janey en William, borduurde en bleef - volgens het boek - haar hele leven in de schaduw van haar vader, die ze vereerde. Somerset Maugham, de beroemde schrijver, trouwde met Syrie, geboren Bernardo, dochter - zo vertelt Isabelle Anscombe - van de bekende Engelse filantroop Dr. Bernardo (mij niet bekend). Somerset Maugham trouwde om zijn homoseksualiteit te verbergen achter de façade van een respectabel huwelijk, en Syrie deed, uit arremoede of zo, aan binnenhuisarchitectuur. Enzovoorts; veel echtscheidingen ook trouwens in dit boek.
Dal wel, maar verder wordt ons nauwelijks de gelegenheid geboden te zien wat deze en andere vrouwen dan wel decoreerden, borduurden of ‘interieurden’. Het boek lijdt aan een gebrek aan afbeeldingen van de produkten die deze vrouwen maakten: wel veel geschiedenis, weinig kunst (nijverheid), weinig design.
Gelukkig beschrijft Anscombe ons ook wat onafhankelijke vrouwen: de Amerikanen aan het eind van de negentiende eeuw, bijvoorbeeld, die ook alleen maar borduurden, potten bakten, binnenhuizen decoreerden, maar daar niettemin wel Business van maakten en zo in een eigen inkomen voorzagen. Candace Wheeler, om een naam te noemen, was verantwoordelijk voor de textiele vormgeving van Associated Artists, een ontwerpfirma met kennelijk lucratieve bezigheden. Ook hier wordt niet nagelaten te vermelden dat Oscar Wilde (de beroemde!) in 1882 zo aardig was de firma te bezoeken en het gezelschap een uurtje minzaam te vermaken met ‘speculative conversation’. Wat Candace Wheeler, behalve geld maken, anderszins maakte is niet zo duidelijk. De Amerikaanse Elsie de Wolfe is ongetwijfeld een interessante vrouw geweest: ze weigerde eens inkomstenbelasting te betalen met het argument dat ze immers ook geen stemrecht had; het kwam haar op een rechtszaak te staan. Wat deed ze aan design, en hoe verhield haar werk zich tot de rest van de kunsten van die tijd?