een feit dat voor de analyse mogelijk verregaande consequenties heeft: de CPN van na de grote strijd, de CPN van de jaren 1960-1977 had van het stalinisme wel overgehouden dat ze haar tegenstanders voor ‘sissende reptielen’ uitmaakte maar het voor het stalinisme klassieke politieke radicalisme was in verregaande mate afgebrokkeld: een oriëntatie ‘tegen rechts’ en ‘tegen oorlog’ sluit eerder aan op de Volksfrontperiode van voor de oorlog dan op overspannen stalinistische revolutieverwachtingen. Het proces waarin de CPN na 1977 terecht is gekomen lijkt meer op de afbraak van deze partij als communistische dan als stalinistische partij. Dat laatste was ze sowieso al niet meer in de volle zin des woords.
Het boek van Arnold Koper is, naast een waardevol historisch geschrift, ook een van de vele waarin het eigen verleden wordt verwerkt. Bij communisten gaat het afkickproces altijd in dezelfde richting (van Mao of Stalin, via Lenin, naar Marx, of nog verder). De een trekt de streep echter ergens anders dan de ander. Arnold Koper ziet de continuïteit (en de breuken) tussen leninisme en stalinisme en analyseert die in zijn eerste inleidende hoofdstuk. De streep trekt hij bij Marx. Van een continuïteit tussen Marx en Stalin is in zijn analyse weinig te bespeuren. Het stalinisme wortelt dan in het marxisme-leninisme, maar niet in het communisme als zodanig. Alhoewel ik het hier niet mee eens ben kan niemand deze opinie de auteur op zich verwijten. Wat echter wel een gebrek is, en dat lijkt mij de grootste zwakte van dit boek, is een gebrek aan reflectie over dit onderwerp. Analyses over het stalinisme die het marxisme uitdrukkelijk van schuld vrijpleiten kunnen in een serieuze studie niet meer gemaakt worden zonder dan bijvoorbeeld de opvattingen van Kolakowski hierover te attaqueren. Gebrek aan analyse van het communisme als zodanig drukt ook een stempel op het zeer zwartgallige laatste ‘Nawoord’ waarin voor de CPN niet veel goeds wordt voorspeld zonder dat eigenlijk maar wordt geraakt aan de werkelijke diepliggende achtergronden hiervan: wat heeft het communisme, in welke vorm dan ook, ons heden nog te zeggen?
Ondanks deze gebreken is dit boek het lezen alleszins waard: het is een overzicht van een belangrijk deel van de geschiedenis van het moderne Nederland en het is verademend om te merken dat een intellectueel begaan kan zijn met het lot van de arbeidersklasse zonder te vervallen in schuldcomplexen en idealistische koortsdromen.
■