That's the way it's done
De lading van Rudy Kousbroek
Het meer der herinnering Anathema's 5 door Rudy Kousbroek Uitgever: Meulenhoff, 174 p., f24,50
Carel Peeters
Gerrit Komrij schrijft in De paleizen van het geheugen: ‘Alleen geladen dingen geven een lading af, en hun lading tovert het moment te voorschijn waarop ze geladen werden. Dat moment bepaalt hun magie.’ Het is een zin met een rijke inhoud, want niet alleen gaat hij over herinneringen aan gebeurtenissen en voorwerpen, de algemeenheid ervan maakt hem toepasbaar op dingen en gebeurtenissen die zich in het heden afspelen.
Een nieuw boek van Rudy Kousbroek betekent altijd dat men enkele uren onder de pannen is op een manier die men vaker niet dan wel meemaakt: tijdens het lezen van Kousbroeks essays gaat iets van zijn geladenheid over op de lezer. Sluimerende gedachten worden wakker, halve ideeën worden uitgedaagd volledig te voorschijn te komen en onafgemaakte redeneringen krijgen er ineens genoeg van er zo onvolledig bij te zitten. Er is geen schrijver in Nederland die zozeer als katalysator werkt. Alles wat hij schrijft heeft op de achtergrond dat ‘moment’ waardoor zijn essays geladen worden.
Vergeten en herinneren, de belangrijkste thema's van Het meer der herinnering, zijn onderwerpen waarover men kan neuzelen en melancholiseren, maar in de essays van Kousbroek zijn het enigszins gevaarlijke verschijnselen die de eigenschap hebben dat ze iemands existentie kunnen bepalen. Kousbroek noemt het vergeten ‘de meest beoefende van alle menselijke activiteiten’. Het is de constatering van een feit dat daarmee niet is afgedaan. Waarom is de herinnering een ‘meer’? Bovenal vanwege het feit dat er zoveel tranen bij vloeien: bij treurige herinneringen, bij prettige herinneringen, omdat herinneringen zich niet laten dwingen en opkomen wanneer het ze goed dunkt, omdat ze vertekend optreden, omdat men zich slechts flarden herinnert of zelfs helemaal niks, terwijl men weet dat er iets moet zijn. Dit alles veroorzaakt een ‘pool of tears’ waarin een herinnering als een monster van Loch Ness zijn gang kan gaan. Daarnaast heeft dit meer een betekenis waar zelfs een verstokte anti-Freudiaan niet aan voorbij kan gaan: wie op goede voet staat met herinneringen bevindt zich emotioneel in het stadium waarin hij nog niet geboren was, in het schuldeloos vruchtwater. Ze omvatten hem en hij valt ermee samen.
Rudy Kousbroek, foto Chris van Houts
In bijna elk deel Anathema's staat een essay waarin Kousbroek iets uitvindt dat met zijn wezenlijkste preoccupaties samenhangt, men denke aan ‘De uitvinding van de sexualiteit’ of The Rudy McKousbroek Newsletter (een parodie op Marshall McLuhan). In Het meer der herinnering heeft hij het over een merkwaardige tentoonstelling die ‘destijds’ werd gehouden in het Amnesia Institute van de Universiteit van Lethe River, New Jersey over het vergeten. De catalogus omvat 2000 bladzijden met onderwerpen als haast, schrik, de smaak van voedsel, dromen, nooit verstuurde brieven, de eerste schooldag, stemmingen, geluiden, verloren gegane brieven, schilderijen, verdwenen gebouwen, geuren, bekentenissen van ontrouw, patronen in het behang, een verkouden kus, kinderstemmen, tranen, een melodie. Het gebouw van het Amnesia Institute werd ontworpen door de Japanse architect Kembo Shitsunen, een naam waarin jammer genoeg het woordt ‘shit’ zit, want het ontwerp blijkt mij dat niet: een reusachtige zelfdragende koepel waar de rivier dwars doorheen stroomt. De voorstelling van de rivier die als het ware tussen twee hersenhelften stroomt is te mooi: je ziet voor je hoe je herinneringen die je niet meer wilt hebben in de Lethe loost, terwijl je andere herinneringen in de rivier zou kunnen wassen, zoals huismoeders dat doen in mooie verre landen. Een vage herinnering, een beetje smoezelig, wordt eens flink geschrobt en beklopt en daarna op een rots te drogen gelegd. Daarna binnengehaald.