Daphine du Maurier: Rebecca, De Nederlandsche Boekhandel, Antwerpen.
Dit is wel een zeer eigenaardig boek. Een boek vol verrassingen van velerlei aard! Bij het lezen der eerste hoofdstukken, meent men aanvankelijk te doen te hebben met een der talrijke geromanceerde autobiografieën, welke in Engeland, naar het voorbeeld van Marcel Proust's ‘A la Recherche du Temps perdu’ verschenen zijn. Reeds de eerste evocatie, in een droom, van het landgoed Manderley doet denken aan de befaamde beschrijving van Combray in ‘Du Coté de chez Swann’. Maar te midden van een poëtisch gehouden atmosfeer, die de Engelsche schrijfster met merkwaardige suggestieve kracht doorheen dezen vrij langen roman weet in stand te houden, wordt weldra een psychologisch conflikt gebouwd, dat zijn oplossing slechts krijgt door een nieuwe gedaanteverwisseling van het boek. Inderdaad vertoont deze roman in zijn laatste helft het uitgesproken karakter van een detektive of politieverhaal - maar dan een detektiveverhaal van superieur gehalte, zooals alleen een evenknie van een Allan Poe er vermag te schrijven.
Bij minder begaafde romanschrijvers zou dit gemis aan de bekende ‘klassieke’ eenheid de oorzaak zijn geworden van een fatale mislukking. Bij deze jonge Engelsche schrijfster - die, zoo wij het goed voorhebben, tot nog toe vooral bekend is door een biografie van haar vader, welke destijds een gevierd tooneelspeler was - is dit beslist niet het geval. Daphne Du Maurier blijft even boeiend: zoowel daar waar zij, in den misleidenden ikvorm, het zielslijden verhaalt van een physisch misdeelde vrouw, die meent dat haar echtgenoot nog steeds verwijlt onder de obsessie van de mooie Rebecca, zijn eerste vrouw, als wanneer zij stilaan het tragisch geheim opheldert van Rebecca's dood.
Ik ken weinig avonturenromans die hun dramatische spanning zoo onverzwakt, tot in de laatste bladzijden vermogen vol te houden. Dat de ontknooping, op een gebied waar zoo goed als alles reeds werd geprobeerd, nog daarenboven oorspronkelijk weet te zijn, is niet de geringste verdienste van dit merkwaardig werk.
Raymond BRULEZ