Ethnische Vraagstukken en verzamelde Toespraken, door Dr. G. Schamelhout, uitg. Dr. G. Schamelhout-Huldecomité, Antwerpen 1939.
Het is een loffelijke gewoonte, een geleerde, bij zijn zestigsten of zeventigsten verjaardag, met een boekdeel ‘Mélanges’ te gedenken. Gewoonlijk komen daarin zeer lezenswaardige artikels voor, maar wat deze bundels volledig ongenietbaar maakt, is hun hopelooze diversiteit van onderwerpen. Het Dr. Schamelhout-huldecomité heeft wijs gehandeld, met den gevierde zelf aan het woord te laten.
De laatste stukken, die van zijn hand in tijdschriften verschenen en de voordrachten door hem gehouden, worden aldus bijeengebracht. De bundel verkrijgt een mooi harmonisch geheel aan samenstelling en inhoud. De 10 hier behandelde onderwerpen zijn alle even lezenswaard, om de uitgebreide vakkennis en het doordacht oordeel waarvan zij blijk geven. Zelfs oude klassieken, weet de schrijver uit zulkdanig oogpunt te belichten, dat ze ons weer als nieuw voorkomen. In dit opzicht is zijn bijdrage over ‘Erasmus als Eugenist en Pacifist’ merkwaardig. Men treft er commentaar aan bij teksten als: ‘De taak van den geneesheer vervullen de wetgevers, die slechts goed gebouwde personen met elkander lieten huwen, ...’ of ‘Wanneer christelijke vorsten een Turksche provincie begeeren, verspreiden zij het gerucht, dat christenen daar vervolgd worden’, die ook nu nog van brandende actualiteit zijn. De technische verzorging der uitgave is puik.
Drs M. VAN MEENSEL.