Noorbeek.
e 1. De r.k. kerk (H. Brigida), gerestaureerd 1911-1913 door den architect W. Sprenger, georiënteerd met 27° noordelijke afwijking, opgetrokken van mergel, bestaat uit: a een driebeukig basilicaal schip (oorspronkelijk XIII d en niet gewelfd) tellende (aanvankelijk vier, thans) vijf traveeën, de hardsteenen zuilen met Maaskapiteelen, de zijbeuken herbouwd (± 1500, het vijfde vak later) en het geheel overwelfd (± 1500) met netgewelven over den middenbeuk en den zuidbeuk, met kruisribgewelven over den noordbeuk; b. een met ster- en netgewelf overkluisd koor (XV d) bestaande uit één travee (thans middenbeukveld) en een 3/6-gesloten verlengd polygoon; c. een geheel vierkanten effen toren, waarvan de voet (XIII) van zandsteenblokken met hardsteenen hoekblokken (XIII), de romp van mergel is gebouwd (XV d, de bovengeleding later), de achthoekige spits met leien is bekleed; d. een sacristie (1780); e. een baksteenen portaal (1841) met doopkapel. De kerk bezit:
Eiken hoogaltaar (1768). Piscina (in den zuidoostelijken koormuur).
Biechtstoel (XVII, thans kast).
Eenvoudige kerkbanken (XVII).
Eiken preekstoel (1641, geschonden).
Orgel (1850).
Houten beelden: Kruisbeeld, waarschijnlijk copie naar een (XVII). Maria en Johannes (XVI a).
Overblijfselen van muurschilderingen in den noordbeuk, op den triomfboog en in het koor. Altaarschilderij: Christus aan het kruis.
Zilverwerk: stralenmonstrans (XVIII c, veranderd); voet van een reliekhouder (XV); ciborie (XVIII b); miskelk (XIX A); wijwaterbakje als Christuskop met doornenkroon (1711).