Voorloopige lijst der Nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst. Deel XI. De provincie Groningen
(1933)– [serie] Voorloopige lijst der Nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst– Auteursrecht onbekend
[pagina 154]
| |
kens een steen: ‘door de bestiering van H.E.T. de Drews, taalman van de gezworen gemeente van Groningen’, hersteld in 1904). De kerk heeft aan den voet uitgezwenkte pilasters en spitsboogvensters. De toren bestaat uit een vierkant benedendeel en een achtkant bovendeel met een naaldspits. De kerk bezit: Preekstoel (1718, blijkens jaartal op het achterschot), in de gesneden kuippaneelen de Evangelisten en het kindeke Jezus. Orgel (1787, door J.F. Wenthin). Talrijke oude banken (XVIIIa). Eenige zerken, de oudst zichtbare uit 1805. Twee zilveren Avondmaalsbekers, een (1707, gemerkt T. Muntingh fecit) en een (1831). Twee klokken, waarvan een in 1773 door J. Borchard te Enkhuizen en een in 1812 door A. van Bergen gegoten.
g 1-4. molens. Dorp: achtkante korenmolen met stelling (1865): riet op steen, rieten kap; achtkante watermolens in den polder Tonnistil (1864), den Nonnegaatster polder (1792, hout); Oostwolderhamrik, Achtkante korenmolen met stelling (1862): geasfalteerd hout op steen, geasfalteerd houten kap.
h. In het waterschapshuis van het Oldambt worden van het vroegere waterschap Termunterzijl bewaard: drie zilveren bekers, een (1689, merken Groningen, Johannes Dronrijp) met het wapen van Adam Berchuys, drost der beide Oldambten, overste-schepper en de wapens der zijlvesten, een (1711, merken: Groningen, Thomas Muntingh met het wapen van Reindt te Winckel, drost en schepper als voren en der zijlvesten, en een (1724, merken: Groningen, I M) met het wapen van den drost-overste schepper Gerhard Schaffer, der zijlvesten en van den secretarisontvanger; en een schotel (merken: Groningen 1736, Bernardus Blenke?) aangeboden door den drost-schepper | |
[pagina 155]
| |
Hendrik Berghuis, met diens wapen, benevens die der zijlvesten en van den secretaris-ontvanger-fiscaal. |
|