en de symbolen van den dood, waarop een dubbele koperen kaarshouder.
Doophek-Lodewijk XIV met gesneden opengewerkte paneelen.
Vele banken in het koor: een (1616) met overhuiving op gegroefde zuilen en snijwerk, een dubbele met gesneden luifel, waarin de wapens-Gockinga en.... (± 1730), acht met eenig snijwerk (XVIII), een met zijschot Lodewijk XVI en gebogen achterschot Lodewijk XV, twee eenvoudige (XVIII?).
Zerken: een voor schout Jan Rumrinck († 1616) met wapen en doodssymbolen in hoekmedaillons, en een eenvoudige voor Roelof Warmels († 1720).
Twee zilveren Avondmaalsbekers, een (1736; merken: Groningen, I.H.) en een (1763; merken: Groningen, A.P.).
Klok, in 1698 gegoten door Johan Fremy en Johan Schallenberg met wapen, gekwartileerd-Rummerinck-Warmels-Buttingha-Stegnerus en een kleiner wapen.
g 1. Harendermolen na. 47/48. In de voormalige ‘sarrieshut’ een steen met het provinciewapen, waaronder: ‘Selvegard’.
2-5. Molens. Ronde steenen korenmolen (1843) met stelling; kleine achtkante houten watermolen in den Groenen Polder; achtkante watermolens in den Onnerpolder (1855?) en te Harenermolen in den polder Glimmen (1894?).
6-7. Interieurs. Op Huize esserberg bevindt zich een uit de stad Groningen afkomstige, monumentale rijkgesneden Lodewijk XIV schoorsteen van voor Groningen zeer beheerschte vormgeving met goed geschilderd doek: op huize ruiterstege een eenvoudiger schoorsteen van gelijke herkomst.