Klok, in 1723 gegoten door Jan Albert de Grave te Amsterdam.
Zonnewijzer (1629) van C. Klijnenbreugel.
De moderne r.k. kerk bezit een gedreven verguld zilveren kelk (± 1670) met medaillons op den voet (± 1730).
Het huis Dever, oorspronkelijk vermoedelijk de voorburg van een kasteel (waarvan de grondslagen in 1622 op ± 400 meter afstand zijn teruggevonden), is een bouwval, welks baksteenen muren (XIII) aan drie zijden door water omringd zijn. De kelderverdieping heeft een ellipsvormig gewelf, halfkoepelvormig in de sluiting, verder twee schietgaten, een bakkersoven en een trap, die ook op de buitengracht uitkomt. Op de eerste verdieping een privaat in de vensternis, op de tweede een schoorsteen (XIII) en aanzetten van een kruisgewelf op geprofileerde ribben (midden XVI). Er zijn sporen van een aanbouw uit later tijd (blijkens de schietgaten aan deze zijde en de uitgekapte trap).
De keukenhof, in de XIIIe eeuw genoemd, in den Spaanschen tijd verwoest en daarna herbouwd, gerestaureerd 1861-1863 door E. Saraber, bevat twee schoorsteenen (XVII en Lodewijk XV), familieportretten, en een verzameling porselein en biscuits.
Aan den straatweg Leiden-Haarlem, een inrijhek (midden XVII) met twee steenen leeuwen, van het verdwenen huis Roosendael.