Schijndel.
e. De r.k. kerk (H. Servatius) is een Waterstaatskerk, in 1839 (blijkens gedenksteen) tegen den toren der oorspronkelijke en grootendeels afgebroken kerk aangebouwd. Aan de hooge schipmuren zijn, onder de kap, sporen van de oude vensters nog zichtbaar. In den muur van het gesloopte koor was een stichtingssteen: 1540.
De toren (XVI), gebouwd van baksteen, op vierkant grondvlak, heeft aan den zuidoosthoek een uitgebouwden traptoren en telt twee door een natuursteenen lijst gescheiden geledingen, waarvan de onderste geheel vlak (ingang gewijzigd) en de bovenste in elke zijde een spitsboognis vertoont, in welker bovengedeelte telkens een galmgat. Omgaand boogfries onder het dakspits. De hoogopgaande spits eindigt in een (later aangebrachten) bol.
De kerk bezit:
Koperen kaarsenkroon (XVIII A), tweemaal acht-lichts.
Gedreven zilveren en gedeeltelijk vergulde monstrans (XVIIa, als die in het Kruisheerenklooster te St. Agatha en vermoedelijk vandaar afkomstig) met drie torentjes, waarin beeldjes, in de vleugels beeldjes van de H.H. Petrus en Paulus, in den voet vier medaillons: Evangelisten.
Verguld-zilveren kelk met rijk bewerkten nodus, geemailleerd wapen en opschrift: in 1502 aan de kerk te Schijndel geschonken door Franciscus van Busleiden, aartsbisschop van Besanàon; de zes geëmailleerde medaillons in den voet zijn van lateren tijd.
Gedreven verguld-zilveren kelk (XVId), volgens opschrift in 1728 aan de kerk te Schijndel geschonken.
Gedreven zilveren wierookvat met scheepje (midden-XVIII).
Missaal met gedreven zilveren medaillons, hoekbeslag en sloten.