van tufsteen. De toppen der gevels van de dwarsarmen hebben roosvormige spaarvelden. Inwendig stuc-gewelven. De toren, gerestaureerd in 1924, van drie geledingen en met een van vier- tot achtkant ingesnoerde spits (vernieuwd in 1718), heeft dubbele steunbeeren aan de westzijde, een rechten beer aan de zuid- en een vierkanten traptoren aan de noordzijde. In de derde geleding aan iedere zijde twee spitsbogige galmgaten, aan de oostzijde thans grootendeels schuilgaande onder het kerkdak. De kerk bezit:
Priesterzerk (1590), afgesleten.
Kazuifel (XVIII).
Klok, in 1713 gegoten door de Grave en N. Muller te Amsterdam, op last van Gregorius Schouppe, abt te Echternach.
2. Markt. De voormalige o.l. vrouwekapel (tevens gewijd aan de H. Catharina, Antonius en Nicolaus), midden op het marktplein gelegen, is een eenbeukige kerk (XVc) met 3/8-sluiting en een houten torentje op het dak. Zij diende sinds 1648 voor wereldlijke doeleinden, en wel voornamelijk, en na de ingrijpende restauratie en inwendige verbouwing van 1918 thans uitsluitend, als raadhuis. Eenvoudige steunbeeren, aan den westgevel overhoeks geplaatst. Inwendig een houten tongewelf. In het gebouw wordt bewaard een kaart der Nederlanden (1578) door Frans Hogenberg. In het torentje hangt een klok, in 1713 gegoten door Mamees Fremy.
3. Markt. De ned. herv. kerk (1812, herbouwd in 1861) is een eenvoudige baksteenen zaalkerk, in plattegrond een langwerpig achtkant, aan de noord- en de zuidzijde 3/8-gesloten, met een torentje op het dak. In den westwand gedenksteen der stichting. De kerk bezit:
Eiken preekstoel met zandlooperhouder en koperen lezenaar (alles XVIII).