| |
g. Munten en penningen.
Catalogi der verzamelingen van het Kon. Oudh. Gen.: van de muntverzameling (1897), van de penningverzameling met een vervolg op den vorigen (1912); van de boekerij (1878).
4. Stadhouderskade 86. De Rijksacademie van Beeldende Kunsten bezit:
Vier zaalbeschilderingen, in den trant van I. de Moucheron met halve figuren in den trant van G. de Lairesse, afkomstig uit het huis Heerengracht 132.
Zij heeft in bruikleen uit het Rijksmuseum een tweetal schilderijen (XIX A) envan de gemeente Amsterdam een gedeelte (ruim 1100 stuks) van de prentverzameling van M. Hinlopen Tzn., welke vroeger in de Stadskunstkamer (zie d 1) werd bewaard. De prenten van H. Seghers en nog ruim 1400 andere uit deze verzameling zijn overgedragen aan het Rijksprentenkabinet.
Verder bezit deze Academie een groot aantal bouwfragmenten, welke zij in 1926 in bruikleen heeft gegeven aan de gemeente Amsterdam, en door deze zijn opgeslagen in het buiten ‘Frankendaal’ (voorheen gemeente Watergraafsmeer, zie blz. 457). Hieronder: drie pijlers met bogen, kraagsteenen, baldakijnen, kapiteelen, fragmenten van twee portieken, alles afkomstig uit de afgebroken Nieuwezijdskapel (zie e 4); boogvullingen uit de Domkloostergang te Utrecht, hoekstukken, gewelfribben en spanten uit de abdij te Middelburg; fragmenten van den hoofdingang der grafelijke zaal te
| |
| |
's Gravenhage; contrefortafdekkingen, kraagsteenen en beeldfragmenten uit de St. Walburgskerk te Zutphen; gevelbekroning uit de St. Michaelskerk te Zwolle; drie pinakels van de St. Bavokerk te Haarlem; twintig profielsteenen uit de Broerenkerk te Groningen; twee kolommen en zeven dekstukken uit den kelder van Sjaerdema-stins te Franeker; eenige festoenen en boogstukken uit het OZ. Heerenlogement te Amsterdam (d 31); zandsteenen fragmenten van den gevel ‘Het Moortje’ met twee gebeeldhouwde figuren en een gevelsteen; talrijke onderdeelen, afkomstig van een afgebroken gevel aan de Kalkhaven te Gorinchem; ten slotte eenige gevelsteenen: ‘Smierens Rosijnvat’, ‘de Wetsteen’ (1728), ‘de Esseboom’, ‘d'Rink in 't diep’ en een met een engel in relief.
5. Het Stedelijk Historisch Museum in de St. Antoniespoort (zie b 2) bewaart o.a. eenige modellen van gebouwen als van het oude Stadhuis en de oude Waag op den Dam, de Boerenvischmarkt (1815-1820), de oude Beurs (1845) van Zocher, de Oosterdoksluis (1813); een archiefkast (XVI), afkomstig uit de ‘IJzeren kapel’ der Oude kerk (zie e 1); een zilveren schaaltje (XVII b) met lepel van het Bergenvaardersgilde; een aantal gilde- en andere penningen; twee koperen windvanen, afkomstig van de Oude Waag op den Dam, en twee, afkomstig van het Admiraliteitsgebouw (d 15a); een spiegellijst van gesneden palmhout (XVII c, door A. Quellinus); een zwartmarmeren steen met gedenkvers (1660) van Const. Huygens betreffende de inwijding van het stadhuis; een reusachtig houten beeld van Goliath (1625, door Alb. Vinckenbrink, van Spaarndam) en twee kleine beelden van David en zijn schildknaap (door denzelfde), oorspronkelijk vervaardigd voor het oude Doolhof aan de Prinsengracht; eenige regentenborden (zie bij f 11), een aantal schilderijen, w.o. Amsterdam in vogelvlucht (XVI b, paneel, door Corn. An- | |
| |
thonisz., vroeger in het Stadhuis), dito (1684), door J. De Micker), het oude Stadhuis op den Dam (paneel, door J. Beerstraaten); de brand van het oude stadhuis (door Corn. De Bie), het stadhuis van Van Campen (1673, door G. Az. Berckheyde), optocht der leprozen op den Dam (1633, door A. van Nieulandt), afkomstig uit het Leprozenhuis (f 22) zie verder bij b 7, d 1, d 3, d 15 a en f 15.
Verzameling der voormalige schutterij, zie h 36.
6. Paulus Potterstraat. Het Stedelijk Museum omvat de volgende verzamelingen:
a. verzameling van moderne schilderijen en beeldhouwwerken.
b. verzameling-Suasso. Portretten (XVII B-XIX A) der familie Lopez Suasso, andere portretten o.a. door A. Camerarius, A. Palamedes, van der Does, stillevens o.a. door A. Calraet, genrestukken, landschappen, zeestukken.
c. portretten der familie Nolthenius, door J.F. Bodecker, B. Denner, C.H. Hodges e.a., (in bruikleen van den heer R.P.J. Tutein Nolthenius).
d.Verzameling van bouwfragmenten en gevelsteenen, onderdeelen van Amsterdamsche binnenhuizen (de laatste meerendeels opgesteld en aangebracht in de Sophia-Augusta-stichting): keuken, samengesteld uit fragmenten en materialen (± 1700), afkomstig uit de voor den aanleg der Raadhuisstraat gesloopte huizen Keizersgracht 187, 189 en 201; kamer met stucplafond (± 1800), afkomstig uit het genoemde huis Keizersgracht 189; marmeren schoorsteenmantel (XVIIIc) uit een dier huizen; marmeren schoorsteenmantel, afkomstig uit een gesloopt huis aan de Nassaukade; kamer met zolderschildering in kleuren en vier hoekstukken, bruin in bruin (1742, door Jac. de Wit), afkomstig uit het huis Heerengracht 250, met betimmering en marmeren schoorsteen, afkomstig uit het huis Keizersgracht
| |
| |
201 en met trijpbehangsel, afkomstig uit de regentenkamer van het voormalig Oudemannenhuis (zie f 14); schoorsteenstuk: allegorie op den koophandel (door G. de Lairesse); zaal met stucplafond, mahoniebetimmering (± 1750), en schoorsteenstuk (1748, door Jac. de Wit), afkomstig uit het voormalig Burgerziekenhuis aan de Keizersgracht, trapportaal van dezelfde herkomst; geschilderd behangsel (XVIII B), schoorsteenstuk (toegeschreven aan J. de Wit, doch vermoedelijk ± 1800); zaal met betimmering (XVIII d), geschilderde behangsels (XVIII d, door Jurr. Andriessen) en een deurstuk, afkomstig uit het huis Doelenstraat 20 (het stucplafond afgedrukt naar het oorspronkelijke), geschilderd plafond (XVII b) uit het gesloopte huis Heerengracht 190, met schouw, afkomstig uit het ‘huis met de hoofden’ (zie g 1389).
In de directiekamer: betimmering, schoorsteenmantel en behangsel van zijde-damast, afkomstig uit het huis Keizersgracht 119a (het plafond afgedrukt naar het oorspronkelijke).
In den tuin: fragmenten van een gesloopten gevel (XVI b) aan de voormalige Kraaiengang; poortje van de eerste Beurs, houten frontispice van het voormalige Commandantshuis op den Dam, gevelsteen (H. Victor), afkomstig van een molen bij de Raampoort (Marnixstraat).
In het magazijn: geschilderde behangsels (XIX a), afkomstig uit het door Le Brun, hertog van Plaisance, gebouwde huis Heerengracht 119a.
e. topografische verzameling.
f. geschiedkundig-medisch-pharmaceutisch museum: hierin o.a. de inventaris der krankzinnigenzaal van het voormalig Buitengasthuis (zie f 21) en een kraamkamer met betimmering en schoorsteen, met schildering in grijs (door J. de Wit), afkomstig uit het gebouw ‘Zeemanshoop’ (zie h 18 en g 1075).
| |
| |
g. museum en archief voor Tijdrekenkunde.
h. Jan en Caspar Luyken-verzameling: prenten, teekeningen en boeken met prenten. Catalogus door P. van Eeghen en J.Ph. van der Kellen. De verzameling wordt overgebracht naar het Rijksprentenkabinet (zie h 1 B op blz. 427).
i. Bilderdijkmuseum. Is overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek (zie h 7).
7. Singel. De Universiteitsbibliotheek (voor het gebouw zie d 28) bezit:
Gesneden kast (XVII c) met atlas van Joan Blaeu; twee houten borden met drukkersmerken van Abr. de Wees en Jac. Aertz Colom; een aantal Magnus-banden (XVII B), o.a. om den trouwbijbel van Albert Magnusz, den zoon van den binder; eenige zeeatlassen, te Amsterdam gedrukt; Armenische boeken, als voren; portretten van Ger. Vossius (XVII d, copie of repliek naar het stuk in het bezit der Remonstrantsche gemeente, zie e 14) en van P.C. Hooft (copie naar het stuk door van Mierevelt in de Universiteit, zie f 66).
Verder bevat deze bibliotheek de verzamelingen Vondelmuseum, Bilderdijkmuseum, bibliotheca Rosenthaliana, prentenatlas der Remonstrantsche gemeente (zie h 23, h 6 i, h 29 en 21).
8. Amsteldijk. In het Gemeentearchief, voorheen stadhuis van Nieuwer-Amstel, worden bewaard: eiken, aan de voorzijde met ijzer beslagen, kast (XVI A) uit de ‘IJzeren kapel’ (zie e 1); eiken bolpoottafel (XVII), afkomstig uit de St. Antonieswaag (b 2); zes eiken leunstoelen (XVII) met trijpbekleeding uit het Raadhuis (d 15a); twee eiken, met leer bekleede stoelen (XVII b) uit de Oude kerk (e 1); vier eiken, met leer bekleede stoelen (XVII b),
| |
| |
uit het Tuchthuis (f 26)); vijf kruikjes van Duitsch aardewerk (XVI, een met het stadswapen en: 1642); eiken tafel (XVII A); notenhouten ‘sterrenkastje’ (± 1700); beeldje van Tegelsch aardewerk (XVI, op den voet: ‘Claes-Broer’); mahoniehouten kast (XVIII d), waarin de verzameling zegelstempels (XVI-XIX); drie gebrandschilderde ruiten (een: 1615, met wapen van Jacob Corns. Hooft, een met wapen van Pieter Hasselaar, en een met het wapen van Antonie Oetgens van Waveren). Voorts de volgende portretten: Karel V met het Gulden Vlies (XVI A, paneel), Andries Boelens (copie XVII A naar origineel XVI A), Hendrik Pz. Boelens (± 1580, paneel), Joost Buyck (copie XVII A naar origineel van 1588), Nic. Tulp (XVII B, copie naar dat in de verzameling-Six, secretaris Corn. Munter (?, door N. Maes), Adam Bessels (XVII c), Johan Wagenaar (copie XIX A naar Tib. Regters). Twee gezichten op de binnenplaatsen van het Leprozenhuis (1735, gemerkt A. van der Laan en L. Chalon).
Het archief bevat een verzameling van prenten, teekeningen, kaarten en reproducties betrekking hebbende op de geschiedenis en topographie van Amsterdam.
9. Heerengracht 605. Het Museum Willet-Holthuysen (zie g 1143), in 1895 door S.L.G. Holthuysen, weduwe van Abr. Willet, met het huis waarin het zich bevindt, aan de gemeente Amsterdam vermaakt, bevat de door genoemd echtpaar bijeengebrachte verzamelingen. Catalogus der boekerij door F. Coenen (1896), der kunstvoorwerpen door F. Coenen en A. Pit (1901). De verzameling bestaat uit goud en zilversmidswerk (XVI-XIX) uurwerken (XVIa-XVIIIa), email (XVII en XVIII), glaswerk (XVId-XVIII), porselein en aardewerk (XVI-XIX A), voorwerpen van ivoor (XVIId, XVIII), parelmoer, hoorn en schildpad (XVIIa, XVIII), kantwerk (XVIa-XVIII), meubelen (XVI A-XVIII), schilderijen (z.g. demi-moderne) en teekeningen benevens miniaturen (XVII B-XIX A).
| |
| |
10. Keizersgracht 609. Het gemeentelijk museum Fodor, gevestigd in een in 1863 door den architect Corn. Outshoorn gebouwd huis, bevat:
a. | schilderijenverzameling-C.F. Fodor, in 1860 aan de gemeente vermaakt: stukken van meesters, die tusschen 1840 en '60 modern waren. Catalogus (uitverkocht) door A.J. Lamme (1863). |
b. | atlas-L. Splitgerber: oude en moderne topografische teekeningen en prenten betreffende Amsterdam, in 1879 aan de gemeente vermaakt ter plaatsing in dit museum. De stukken zijn grootendeels afkomstig uit de atlassen-van Ameshoff, -C. Ploos van Amstel oen -H. Busserus. Catalogus (uitverkocht) door den verzamelaar (1874). |
11. Jodenbreestraat 4-6. Het Rembrandthuis (voor het huis zie g 1232) bevat een verzameling teekeningen en etsen door Rembrandt. Catalogus, Amsterdam 1925. Verder eenige schilderijen en meubelen: In het voorhuis Christus aan het kruis (door Jan Pijnas), in bruikleen van het Mauritshuis; bergachtig landschap (toegeschreven aan H. Seghers), in bruikleen van Mr. P.W. de Koning; beweening van het lijk van Abel (door P. Lastman), eiken betaaltafel, deurenkast, kist, linnenpers, stoel met gesneden leeuwtjes en geborduurde bekleeding (alles XVII b). In de zijkamer: bevrijding van H. Petrus (door A. Marienhof); Golgotha (door P. Lastman); offer van Abraham (door P. Lastman), in bruikleen van het Rijksmuseum; gezelschap in een tuin (richting Seb. Vrancx), eiken bolpoottafel en twee leunstoelen (XVII b). In de achterkamer: Mozes verandert water in bloed (door Jan Pijnas), in bruikleen van het Rijksmuseum, eiken plaatdrukpers (± 1650, Engelsch), bolpoottafel en acht stoelen met leerbekleeding (XVI). In de schilderkamer: verzoening van Jacob en Esau (door Es. van de Velde). In de insteekkamer: bolpoottafel en stoel met gesneden leeuwenkoppen (XVII A).
| |
| |
12. O.Z. Voorburgwal 40. Het Museum de Amstelkring (voor het huis zie e 28) bevat o.m.:
Altaarstuk: Verrijzenis (1738, door Norb. van Bloemen).
Altaar (XVII c), afkomstig uit het huis Oude Schans 35, met schilderij: H. Geboorte (XVI A, Vlaamsche school) en met bijbehoorende paramenten.
Zerk van den priester Wouter Jonge Jacobszoon (1480), afkomstig uit het voormalige St. Barbara-klooster, priesterzerk (zeer geschonden), afkomstig uit de voormalige kapel van het klooster der ‘Oude nonnen’ aan den Kloveniersburgwal.
Marmeren beeld (XVII c) van den H. Ignatius, afkomstig uit het Kon. Paleis op den Dam (d 1).
Eenige houten beeldjes en groepen (XV en XVI); houten beeldje (XV), voorstellende een poorter en afkomstig uit de Oude of St. Nicolaaskerk (e 1); dito beeldje: monnik, waarschijnlijk afkomstig uit het voormalig Minderbroedersklooster.
Schilderijen, o.a. drieluik: afneming van het kruis - Jozef van Arimathea-Maria Magdalena (XVI a, naar een ouder origineel); luik: aanbidding der herders (± 1530, richting J.v. Scorel), aan de keerzijde: val onder het kruis (± 1550); twee dwarsovale schilderijen (XVII d, door Jac. de Wet); familiegroep, voorstellend den eersten regent van het R.K. Oude Armencomptoir Jacob Dircksz. de Roy, zijn vrouw Marritje Bonte en hun twee zoons (1641, door G. Clz. Bleeker); portret van Heva Vliegen van Meurs (1614); pastoorsportretten, waaronder dat van Reinier Ingels (1660, door zijn broeder Johannes Ingels) en dat van Leonard Marius (door N. Moyaert); verschillende portretten van reguliere geestelijken.
Grafbord met schilderij: Mr. Jacob Buyck († 1599), laatste pastoor der Oude kerk, geknield voor het kruis. Het bord hing eertijds boven zijn graf in de kerk te Emmerik. Op de omlijsting het jaartal 1605.
| |
| |
Tabernakel, afkomstig uit de voormalige St. Annakerk, met expositietroon in den stijl van Lodewijk XV en tabernakel met fraai gesneden en vergulde houten voorzijde, afkomstig uit de voormalige Fransche kerk.
Glazen ablutiekelkje (± 1600), afkomstig uit de Oude of St. Nicolaaskerk (e 1).
Gebeeldhouwde steenen nis (XV), afkomstig uit de voormalige Nieuwe-Zijdskapel (e 4).
Mahonie schrijfbureau, tevens huisaltaar (XVIII).
13. Het Nederlandsch Historisch Scheepvaartmuseum bevat talrijke scheepsmodellen (XVII-XIX) in eigendom of in bruikleen, o.a. van het Rijk, de heeren C.G. Vattier Kraane en A.W.M. Mensing, gelijk ook werkteekeningen van schepen, schegbeelden en andere scheepsonderdeelen; een trekschuit (± 1750); schilderijen, o.a. het IJ voor Amsterdam, en een zeegevecht (1614), beide door H.C. Vroom; zeeslag bij Gibraltar (door C.C. van Wieringen); zeeslag bij Solebay (1672) door Willem van de Velde den Jonge; twee gezichten op den ouden buitenkant van Amsterdam (Prins Hendrikkade) door R. Zeeman; schetsen en teekeningen, door Willem van de Velde den Oude, van de zeeslagen bij Duinkerken en Duins (1639, beide met fragmenten van de oude lijst), bij Ter Heide (1653), Livorno (1653), in de Sont (1658), bij Solebay (1672), bij Kijkduin (1673); krijgsraad vóór den vierdaagschen zeeslag (1666); teekeningen, prenten en knipwerk met voorstellingen van zeegevechten, vischvangst, havengezichten, zeehelden enz.; verder een aardbol van Langren en een van Willem Joan Blaeu 1599, gewijzigd in 1682); een hemelglobe (1603) van denzelfde; een planetarium (1628) van denzelfde met een aardbol (1616), andere globes en planetaria. Verzameling van Amsterdamsche zeekaarten (1583, door Alb. Haeijen); zeeatlas (1708, uitgeg. door van Keulen). Deuren, zie d 15a (Prinsenhof). Penningen en medailles betreffende het zeewezen.
| |
| |
14. In 1926 en 1927 zijn bij ontgravingen, o.s. aan de Prins Hendrikkade op het in 1646 ontstane Waalseiland, en aan de Amstelstraat op ± 1665 uitgegeven terrein, partijen scherven van Noord-Nederlandsch aardewerk (1574-1644) voor den dag gekomen, welke zich thans in het Rijksmuseum bevinden. Dergelijke vondst in 1928 in een bouwput naast de Nieuwebrugsteeg.
15. St. Luciënsteeg. Verzameling van gevelsteenen, bijeengebracht door de vereeniging tot behoud van gevelsteenen (ontbonden in Februari 1927) en nu eigendom van het Kon. Oudh. Gen. (zie ook de onder h 3 f vermelde steenen uit de oorspronkelijke verzameling van het Gen.). Ingemetseld (in 1924 en 1927) in de blinde muren naast de poort van het Burgerweeshuis. Het zijn de volgende steenen:
Melkmeisje met juk en emmers, 1603, afkomstig van Singel 363.
Wapen, ‘Alckmar Anno 1607’, afkomstig van de in 1856 gesloopte Waardpoort te Oudewater.
Wapenschild, ‘Delf Anno 1607 (?)’, van dezelfde afkomst. komst.
Wapen, ‘Oudewater Anno 1607’, van dezelfde afkomst.
Drie latafels (?), Anno 1614.
Wan, ‘Coorenharp 1623’, afkomstig van Rechtboomssloot.
‘Inde 3 stammen vande werrelt’ (XVII a?). Keizer: ‘Ick bescherm dese 2’, monnik of schoolmeester: ‘Ick leer dese 2’, spittende boer: ‘Ick aerbey voor deze 2’. Afkomstig van Elandsgracht 144.
Bakker met brooden, onderschrift onleesbaar (‘De gekroonde wittebroodeter’?), afkomstig uit een huis in de Oude Hoogstraat.
‘D Corendrager 1626’, afkomstig van Palmgracht 85.
Dubbele adelaar van het H. Roomsche Rijk, 1633, vermoedelijk afkomstig van de Oude Hoogstraat.
Cartouche (± 1650): drie vossen, misschien afkomstig van een huis aan de Huidenvetterssloot.
| |
| |
‘Vergulde Steeg n....’, 1666.
Bijl, ‘De Kerf Bijl 1668’, afkomstig van Lange Leidsche dwarsstraat.
‘De non’ (XVII?).
Man met bokaal (XVII).
Troffel, ‘In De Blawe Troeffel’ (XVII), afkomstig van Vinkenstraat 75.
Kroon, ‘Ge(kroon)t Leeuwaarden 1745’, afkomstig van Bethanienstraat 25.
Vrouwefiguur met wapenschild, waarop een ster (XVIII).
‘De Keyserin’, vermoedelijk afkomstig van een huis aan het Rokin, gevonden als afdekking van een beerput in de Zoutsteeg.
Twee friessteenen: H. Jacobus en H. Andreas (door H. de Keyser?), afkomstig van Nieuwmarkt 19 en 21.
‘In de 3 swarte mo(lle)’, afkomstig van een huisje in den ‘Duvelshoek’.
Burcht en molen, misschien ‘Rustenburch’, afkomstig van de Leprozengracht.
‘In de ouwe Samsom’, vermoedelijk afkomstig van de Handboogstraat.
Wapen (Zaandam?), vier leeuwen en hartschildje met leeuw, herkomst onbekend.
Fransche lelie, afkomstig uit een op de Nes uitkomende steeg.
‘D Hoop’, vermoedelijk uit een huis in de Kalverstraat bij den Heiligeweg.
‘(Stand)vastigheyt’, van dezelfde herkomst.
Stadsgezicht, ‘In de oude schans’, afkomstig van de Bloemgracht.
16. Weteringschans 102. In het archief van de Maatschappij tot bevordering der bouwkunst bevinden zich twee portefeuilles met teekeningen door Fr. Blancard, Jacob Hendrik en Jacob Otten Husly, A. en R.R. Viervant, meerendeels ontwerpen van stucplafonds en betimmeringen,
| |
| |
ook enkele van gevels. Verder o.m. een plattegrond (XVIII) van het Pesthuis.
17. Het Genootschap ‘Natura Artis Magistra’ bezit de volgende schilderijen: een stuk met twee uitheemsche volgels (1847, door du Bourg); een aap (XIX A, geschonken door L. Moritz); een gezicht in de Plantagemiddenlaan (1794, goud op glas, door Zeuner); een levensgroot portret van Willem III (1851, door N. Pieneman); een zandsteenen borstbeeld van Linnaeus (1843, door P.C. Depreter).
18. Het college Zeemanshoop (zie g 1075) bezit: schilderijen door L. Bakhuysen, een grauwtje: het IJ vòòr Amsterdam, twee kapiteinsportretten (XIX b, een door N. Pieneman), een consoleklokje (XVIII c). Verzameling van zeekaarten. Zie ook d 15 a op blz. 29.
19. Atlassen van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap: historisch-topografische atlas van Amsterdam (zie h 1 B 2 b op blz. 428) en atlas van afbeeldingen betreffende zeden en gewoonten (hieronder ook volkskunst, kleedij, verzamelingen-Corn. Troost en Jurr. en Chr. Andriessen).
20. Topografische Atlas van het Gemeentearchief, zie h 8.
21. De Prentenatlas der Remonstrantsche Gemeente bevat een waterverfteekening: versiering der Remonstrantsche kerk (1834, door G. Lambeek) en eenige geteekende portretten: Petrus Cupus (door J. Stolker naar schilderij van J. van Ravesteijn in de Rem, kerkekamer te Rotterdam), Ahasv. Mathisius (1773, door J. Stolker naar?), Joh. Molineus en een zoon van J. Masijk (1779, door G. van Nijmegen, het eerste naar een schilderij van H. van Limburg 1702).
22. Muntkabinet der Koninklijke Academie, in het Trippenhuis (f 65).
| |
| |
23. Het Vondelmuseum, ingericht in een zaal van de Universiteitsbibliotheek (zie d 28 en h 7) bevat, behalve handschriften en oude drukken van Vondel's werken en documenten betreffende zijn leven, o.a.: ontwerp (door?) voor een standbeeld van den dichter; zijn portret (1827, door A. de Boer naar een teekening van J. Houbraken); nog een portret (door Ph. Koninck); nog een (door C. Naghtegaal naar het vorige); nog een (1847, door C. Hamburger naar dat van Ph. Koninck); portret van zijn zuster Clementia (1633, door N. Eliasz. Pickenoy), verschillende gegraveerde portretten; twee prenten (1658, door S. Savry), voorstellende het inwendige van den ouden schouwburg; gezicht in de Nieuwe kerk met het in 1772 geplaatste gedenkteeken (1818, door G. Lamberts, waterverf); dito (1822, door J. Jelgerhuis Rz.), twee potloodteekeningen naar Miereveld's portret van P.C. Hooft (± 1830, door J.A. Kruseman).
24. Verzameling-Jan en Casper Luyken, zie h 6 h.
25. Het Bilderdijkmuseum, eerst in het Stedelijk museum, in 1927 naar de Universiteitsbibliotheek (zie h 7) overgebracht, bevat: een portret van Bilderdijk (XIX A, copie naar C.H. Hodges); een (1815, door M.I. van Bree), een (‘aet. 60’, door hemzelf), een op zijn doodsbed (door Michaelis); miniatuurportret van zijn moeder (XVIII c), een van zijn vrouw Cath. Wilh. Schweickhardt (XIX a); medaillonportretten in gekleurde was van Bilderdijk en zijn vrouw C.W. Schweickhardt; portret van Jul. Bilderdijk (door W. Bilderdijk, krijtteekening), W. Bilderdijk teekenende (1770, toegeschreven aan J. van Dregt), onbekend echtpaar (± 1790), jongedochter (door W. Bilderdijk, pastel).
26. Bilderdijk-kamer, in het Trippenhuis (zie f 65).
27. Jacob van Lennep-verzameling, in het Trippenhuis (zie f 65).
| |
| |
28. Multatuli-verzameling, in de Universiteitsbibliotheek (zie h 7).
29. De Bibliotheca Rosenthaliana, gesticht in 1878 en gevestigd in de Universiteitsbibliotheek (zie h 7), bevat een verzameling van te Amsterdam gedrukte Hebreeuwsche boeken (bij Menasseh-ben-Israël sinds 1627, bij Athias en Proops) en van te Amsterdam gedrukte Spaansche werken, kleine portretten (XVIII d, Hollandsche school) van de opperrabijnen Mozes Joël Nikolsburg, Mozes Saul Loewenstamm (1795-1815), David Cohen Azevedo (1782-1792), David Stibbe (1772-1802); miniatuurportret van B. Spinoza (?, XVII d) in vergulde lijst van dien tijd; portret van B. Spinoza (1690, door J. Faber, penteekening). Catalogus (1875).
30. Nieuwezijds Kolk 28. Persmuseum, in het Korenmetershuisje (zie d 25).
31. Museum en archief van Tijdrekenkunde, in het Stedelijk museum, zie h 6 g.
32. Het Geschiedkundig-medisch-pharmaceutisch museum, in het Stedelijk museum, zie h 6 f.
33. Hemonylaan 19a. Bijbelsch Museum, gesticht door ds. L. Schouten Hz. Modellen o.a. van de Ark des Verbonds, den Tempel te Jeruzalem. Israëlietische en Egyptische oudheden.
34. Mauritskade 63. Het Koloniaal Instituut bevat o.m. de voormalige Ethnographische verzamelingen van het Genootschap ‘Natura Artis Magistra’ (zie h 17) en van het Koloniaal Museum te Haarlem. Onder de oudheden bevinden zich praehistorica, Hindoebeelden (XIII-XIX), Boeddhistische zodiacbekers (XIV), gouden sieraden, munten, bronzen, weefsels (XVII-XIX A), meubelen uit den tijd der O.-I. Cie., wapens, en gedeelte van den schat van Lom- | |
| |
bok, beelden en weefsels uit de Bataklanden; een schilderij (XVII); gezicht op de Markt te Batavia.
35. Museum van het Gevangeniswezen, in de St. Antoniespoort (zie b 2).
36. St. Antoniespoort (b 2). Verzameling der voormalige Schutterij (eigendom van het Kon. Oudh. Gen.), in het Stedelijk historisch museum (h 5). Officiersportretten. Schilderij: de krijgsraad van 1812 (door L. Moritz).
37. Overtoom 37-43. Politiemuseum, in het Bureau voor verkeerswezen.
38. Amstel 218 (voor het huis zie g 140). De Stichting-Six, opgericht in 1922, bestaat uit voorwerpen, betrekking hebbend op het geslacht Six: schilderijen door Rembrandt (portretten van burgemeester Jan Six en zijn vrouw), C. Ketel, G. ter Borch, W. Vaillant, G. Flinck, C.v.d. Voort, N. Eliasz., F. Hals, J. Ovens, D. Santvoort, J. Jordaens (?), A.C. Beeldemaker, Paulus Potter (ruiterportret van burgemeester Tulp), C. Netscher, J.v. Sandrart, R. de la Haye, G. Dou, Jac, de Wet jr., A. Boonen, F. Bol, C. Troost, C. de Moor, M.v. Musscher, A.C. Francken, D.v.d. Imissen, A. de Lelie, A.J. Dubois Drahouet, J.J. Goteling Vinnes, J.G. Schwartze en lateren; prenten en teekeningen gedeeltelijk door dezelfden en door N. Verkolje, P.v.d. Berge, C.v. Dalen, J. Episcopius, L. Visscher, J. Wandelaar, J. Houbraken, L. Calamatta, C. Hamburger e.a.; beeldhouwwerk door A. Quellinus e.a.; silhouetten, penningen en andere voorwerpen. Catalogus in de Ned. Staatscourant van 2 Nov. 1922. (Uit de, niet tot de stichting behoorende, verzameling-Six zijn in 1928 verschillende schilderijen verkocht.)
39. Heerengracht 507, Verzameling-Th. Stuart. Voorwerpen (XVII a-XIX b), betrekking hebbend op de geschiedenis van het huis van Oranje-Nassau. Portretten (XVIII d-XIX b) van leden der families Stuart en Pijnappel, w.o. werk door A. de Lelie, J.A. Daiwaille en J.H. Neumann.
| |
| |
40-70. Verder nog de particuliere verzamelingen van:
(v. Baerlestraat 89). Dr. A. Sternheim. Schilderijen: Italiaansche primitieven.
(Emmalaan 18). Prof. J.P. Kleiweg de Zwaan. Nederlandsche primitieven, Oost-Aziatische kunst.
(Heerengracht 268). Paul May. Schilderijen, boeken, meubelen, zilverwerk.
(Heerengracht 417). B. Houthakker. Hollandsch porselein.
(Heerengracht 460). Dr. C.B. Tilanus. Familieportretten en pastel (XVIII) door J.E. Liotard.
(Heerengracht 468). E. vom Rath. Italiaansche schilderijen, beeldhouwwerken en meubels (XIII-XVIII).
(Heerengracht 478). E. Heldring. Schilderijen: twee door Titiaan, doode vogels door S.v. Ruysdael (1659); Peruaansche oudheden.
(Heerengracht 497). Mr. Ch.P. van Eeghen. Oude teekeningen, o.a. topographie van Amsterdam.
(Hobbemastraat 10). Dr. F. Mannheimer. Hollandsche en Italiaansche schilderijen en kunstnijverheid.
(Jan van Goyenkade 2). Jhr. Ir. B.W.F. van Riemsdijk. Schilderijen, o.a. door Blondeel (1546), J. Loncke (1644), C. Woudanus, L.v.d. Helst, P. de Grebber (1641 en 1650), A.v. Dijck.
(Jan van Goyenkade 3). A. Isaac. Oud-Hollandsche tegels, Delftsch aardewerk.
(Jan Vermeerstraat 2). W.J.R. Dreesmann. Schilderijen, atlas van Amsterdam in olieverf, teekeningen en prentkunst.
(Keizersgracht 414). Dr. J. Slingenberg Jr. Oudheden: meubels, zilveren kinderspeelgoed; schilderijen door S.v. Ruysdael (1629), A. Verstralen, D. Thivert e.a.
(Keizersgracht 567). Douairière Hoeufft-Backer: de Backerstichting. Groote verzameling familieportretten (XVIB-XIX A), bijeengebracht door Mr. Cornelis Backer,
| |
| |
in olieverf, pastel, miniatuur, waterverf en penteekening, waaronder werk van D. Baily, Arn. Boonen, C. Ketel, N. Maes, J. Marinkelle, W. Vaillant.
(Keizersgracht 618). K.W.J.K. van Beverwijk. Familieportretten o.a. door R.v. Grol en G. Gortzius.
(Keizersgracht 672). Jhr. W.H. van Loon. Familieportretten, o.a. door J.M. Molenaar, Abr. de Vries, M. Miereveld, D. Santvoort; oudheden betrekking hebbende op het geslacht van Loon en aanverwante geslachten.
(Koningslaan 15). O. Garschagen. Schilderijen: Vlaamsche school (XVI B en XVII a); meubelen.
(Koningslaan 17). E. Proehl. Schilderijen: primitieven der Duitsche en Italiaansche scholen; meubelen; kunstnijverheid.
(Koningslaan 19). P. Harperath. Schilderijen.
(Koningslaan 58). Max Steiner. Schilderijen.
(De Lairessestraat 33). A. Andriesse. Schilderijen.
(De Lairessestraat 56). Max Model. Italiaansche schilderijen, o.a. door Tintoretto.
(De Lairessestraat 124). Dr. J. Reiner. Hollandsche schilderijen; Saksisch porselein.
(De Lairessestraat 165a). Mr. H.K. Westendorp. Oost-Aziatische kunst.
(Museumplein 9). Prof. Dr. Otto Lanz. Italiaansche kunst in alle uitingen.
(Museumplein 17). Mr. J. Bierens de Haan. Schilderijen, o.a. door G. Houckgeest, C.v. Heussen, Ph. Angel; familieportretten van het geslacht Bierens door C.v.d. Voort, N. Eliasz, H.M. Sorgh, M.v. Musscher en W. Vaillant; meubelen en porselein.
(Museumplein 19). W.F. van Heukelom. Chineesch porselein en eenige meubelen (XVII-XVIII).
(Paulus Potterstraat 2). A.H. Kleiweg de Zwaan. Schilderijen.
| |
| |
(Prins Hendriklaan 14). Dr. H. Schieffer. Oud-Hollandsche en Vlaamsche schilderijen (XVI en XVII); houtsnijwerk; meubelen; Oostersch porselein en jade.
(Willemsparkweg 84). F.P. Bodenheim. Glaswerk (XVI-XVIII); Delftsch aardewerk; porselein.
(Willemsparkweg 104). C. Thürling. Schilderijen.
|
|