wijnhuis (dit deel in 1728 door de raadzaal ingenomen) ingericht was, bevat: Raadzaal met goudleeren behangsel, rijke houten zoldering en betimmering (1730), gesneden houten schoorsteen met wapenschilden (1727), portretten op doek van prins Maurits, Frederik Hendrik, Willem III, Gustaaf Adolf enz., schilderij (1634): Bestraffing van een rechter door Cambyses, door Isaac Isacs; in de burgemeesterskamer een schilderij op paneel: gezicht op Harderwijk, en prenten der voormalige poorten, vier bronzen maten (1712); in de archiefkamer schilderij: het Wijnhuis vóór de verbouwing, zegelstempel met koggeschip (XIII d), zilveren vogel aan een schuttersketen, oorkonden (XIV en XV) met fraaie zegels; enkele gevelsteenen; op het portaal der eerste verdieping houten katheder (XVIII a) van het vroegere Nassau-Veluwsche Gymnasium.
2. De gebouwen van het voormalige st.-Catharinaklooster, in 1580 geseculariseerd, in 1609 ingericht tot verblijf van studenten en later tot Academie en verblijf van professoren, zijn ten slotte in gebruik genomen door het Koloniaal Werfdepot, als magazijnen en als bakkerij.
a. In de magazijnen (XV d) bevinden zich nog oorspronkelijke balklagen op gothische dragers, en gedichte vensters.
b. De Kloosterkerk (XVI a, later, tot 1816, in gebruik bij de Waalsche gemeente en sinds 1913, na restauratie door Jos. Th. Cuypers, bij de Roomsch Katholieken), is een baksteenen dubbelkerk met 5/8-gesloten choor, en met traptoren (de spits vernieuwd) tegen den zuidwesthoek. Nieuwe dakruiter. Boven den westingang een steen met het stichtingsjaar: 1502. De benedenkerk heeft 3 beuken van drie traveeën met steenen kruisribgewelven op achtkante hardsteenen pijlers. Over de bovenkerk twee kruisribgewelven en een netgewelf, over het choor een netgewelf. Priesterzerk (1552).