[Nummer 3]
Redactioneel
Het is alweer enige tijd geleden dat het fundamentennummer verscheen. Hoog tijd dus om de letterkundige geest weer te scherpen met deze herfst-editie van Vooys.
Het eerste artikel is van de hand van universitair docent Roel van den Oever en handelt over het spraakmakende toneelstuk Angels in America van Tony Kushner. Van den Oever concentreert zich op een belangrijk thema van dit werk: het mama-isme (momism), dat ervan uitgaat dat homoseksualiteit bij mannen veroorzaakt wordt door een overheersende moeder. We vervolgen met een in onze kringen weinig besproken genre: de preek. René van der Rijst is predikant en onlangs gepromoveerd op de preek als genre, en dus expert op het gebied van de kanselrede. Voor Vooys schreef hij een artikel waarin hij de preek onder het vergrootglas van Derrida's theorieën over het genre legt. Kan de preek ook functioneren buiten de context van een kerkdienst? Vervolgens beantwoordt Max van Duijn de intrigerende vraag of literatuur ons inlevingsvermogen verbetert. Het idee dat literatuur een positieve invloed kan uitoefenen op de samenleving en op de individuen die haar vormen, is natuurlijk niet nieuw - het idee dat we deze invloed kunnen verhogen door training, is dat echter wél. Vanuit dit uitgangspunt legt Van Duijn de wisselwerking tussen literatuur en inlevingsvermogen bloot. In het laatste artikel behandelt universitair docent Eric Metz de ecokritiek. Hij laat zien hoe breed deze stroming kan zijn en laat door middel van een ecokritische analyse van het werk van de Russische dichter Konstantin Balmont zien hoe belangrijk deze benadering kan zijn.
In het voorjaar spraken redacteuren Maria van Leeuwen en Rosemary Schadenberg met Hannah van Wieringen, die gedichten, toneelstukken en romans schrijft: een boeiend onderhoud over de relatie tussen leven en schrijven en over de uitdagingen van het schrijven van een toneelstuk. In de ‘Verstand van Zaken’ bespreekt hoogleraar Saskia de Bodt de plaats van illustraties in de literaire wereld. Ze betoogt dat hieraan nog veel valt te verbeteren en draagt ook oplossingen aan, evenals voorbeelden van hoe het óók kan. Voor de Nieuwe Buitelingen bracht (inmiddels oud-)redacteur Annelot Prins een bezoek aan Barts Boekenclub, een tweewekelijks evenement waarin naamgever Bart Gielen op een informele en laagdrempelige wijze de literatuur aan het woord laat. Voor de ‘In de Kast’ van dit nummer bespreekt hoogleraar Henk van der Liet het leven en werk van de Deense dichter-vagebond William Waagner. Docent Duits Tine Rigter toont in haar column dat leerlingen van het VMBO wel degelijk enthousiast gemaakt kunnen worden voor literatuur.