[Nummer 3]
Redactioneel
In dit nummer van Vooys wordt opnieuw bewezen hoe veelzijdig literairwetenschappelijk onderzoek kan zijn, zowel het onderzoeksobject: de tekst, de lezer, de auteur, de cultuur; als de onderzoekstraditie kan veel vormen aannemen.
In reactie op het interview met Rosi Braidotti verkent universitair docent Stephan Besser de mogelijkheden van interdisciplinariteit in de Geesteswetenschappen, die volgens hem ‘uit haar comfort zone’ moet komen. Hoofddocent historische letterkunde Lotte Jensen laat zien dat een burgeroorlog al onderhuids kan broeien in gelegenheidsgeschriften rondom de Vrede van Aken.
Modern letterkundig onderzoeksproject The Riddle of Literary Quality wordt beschreven door onderzoeksleider Karina van Dalen-Oskam. Hoe werken de linguïstiek, lexicografie, sociologie, digital humanities en literatuurwetenschap samen, en wat zijn de eerste verwachtingen en resultaten? De representatie van het lichaam wordt onderzocht door promovendus Hans Demeyer, die bijdraagt aan een beter begrip van de relatie tussen literatuur en lichamelijkheid in de prozavernieuwing (1960-1975). Neerlandicus Maurice Dumont geeft een inkijkje in zijn masteronderzoek naar de creatieve liedteksten van De Jeugd van Tegenwoordig; over masculiene mannen en hyperfeminiteit.
In ons interview met literatuurwetenschapper, kunstenaar en oprichter van de Amsterdam School of Cultural Analysis Mieke Bal vertelt zij over haar rol als kunstenaar en wetenschapper en waarom zij geen tegenstelling tussen maatschappij en kunst accepteert. Het interview werd gevoerd en uitgewerkt door redacteurs Levi van der Veur en Else Boer.
In de rubriek ‘Verstand van Zaken’ bespreekt universitair docent Esther op de Beek de (on)zin van dagbladkritiek vanuit het perspectief van de echte lezer. In de ‘In de Kast’ betoogt promovenda Aukje van Hout waarom Geertje van Johan de Meester onterecht in de vergetelheid is geraakt, in tegenstelling tot werken van tijdgenoten Marcellus Emants en Lodewijk van Deyssel; geen vuiligheden en zwartgalligheid, maar onschuld en schoonheid.
In onze columnreeks komt Bonny Wassing aan het woord, hij gaf les aan de opleiding Nederlands aan Yale, die haar deuren moest sluiten wegens bezuinigingen. Hij deelt met ons de ins en outs van een prestigieuze universiteit.
Evelyne van der Neut recenseert de bundel Literature, Language and Multiculturalism in Scandinavia and The Low Countries van Wolfgang Behschnitt, Sarah de Mul en Liesbeth Minnaard (red.). De meerwaarde van de heruitgave van eerder gepubliceerde studies wordt bekritiseerd door Gaston Franssen, die de bundel Verschuivingen en ontgrenzingen: opstellen over moderne Nederlandse literatuur door Anne Marie Musschoot bespreekt. Tot slot deelt Wilbert Smulders zijn belevenis van het lezen van de nieuwe vertaling Hans-Georg Gadamers Waarheid en methode. Hoofdlijnen van een filosofische hermeneutiek.