[Nummer 2]
Redactioneel
Wat uw zomerplannen ook zijn dit jaar, neemt u vooral de nieuwe Vooys mee. Wij bieden u een mix van luchtig en zwaar, van televisie en existentialisme, van politiek en seks.
Deze Vooys opent met een artikel van universitair docente Canadese literatuur Jeannette den Toonder. Zij schetst de complexe mengelmoes van identiteiten die het hedendaagse Canada is, en belicht de literatuur van enkele van de eerste bewoners, de zogenaamde First Nations. In het artikel van Annemarie Sint Jago ontmoet de moderne Sherlock Holmes uit de recente televisieserie van de BBC zijn meer dan honderd jaar oudere voorloper, gecreëerd door Arthur Conan Doyle. Hoewel de context is veranderd, spelen beide outlaw heroes in op de nationale angsten van Groot-Brittannië.
Wat we ons misschien niet realiseren als we de televisie uitzetten of een boek dichtslaan, is dat deze ervaringen ook bijdragen aan de manier waarop we te zijner tijd ons sterfproces zullen willen vormgeven. Wouter Schrover en Arko Oderwald, beiden verbonden aan de Vrije Universiteit, onderzoeken het culturele script van sterven in een Duits kort verhaal en stellen dit tegenover sterfscènes uit enkele films. Hans van Stralen, universitair docent Literatuurwetenschap, schrijft ook over een zwaar thema, maar wel op luchtige toon. In een essay onderzoekt hij of de dagboeken van Anne Frank en Etty Hillesum in verband zijn te brengen met de existentialistische filosofie van Sartre en de zijnen.
Met deze twee jonge vrouwen is een opstapje gemaakt naar de rubrieken uit dit nummer, die elk op hun eigen manier gedomineerd worden door sterke vrouwen. De eerste is Anne Vegter, die een belangrijke rol vertolkt in de Verstand van Zaken. Piet Gerbrandy signaleert een roep om maatschappelijk geëngageerde dichters en gaat te rade bij oude en jonge, overwegend mannelijke dichters - om uit te komen bij de nieuwe Dichter(es) des Vaderlands. Vervolgens plaatst studente Anouk de Wit Isabella de Moerloose met ferme taal in de kast. Deze zeventiende-eeuwse leidsvrouwe wilde vrede brengen in het wereldrijk en gaf ondertussen allerlei seksuele adviezen: this woman means business! Dat laatste kan ook gezegd worden van uitgever Lidewijde Paris, die redacteuren Susan Potgieter en Sophie Rutenfrans trakteerde op een kijkje in haar leven en - na enig aandringen - op carrièreadvies. De tweede column in de promovendireeks van deze jaargang wordt verzorgd door promovendus Daan Rutten, die opzoek is naar het tweede gezicht van W.F. Hermans. Wie verschuilt zich achter de nihilist die hij volgens velen is?
Nog ruimte in de vakantiekoffer, of bang dat u zich na het zomerreces vervelen zult? Leest dan de recensies om te beoordelen of u Marie-Anne Coebergh van der Marcks dissertatie In de ban van incest, gerecenseerd door Emy Koopman, of de nieuwe kritische editie van De reis van Sint Brandaan, besproken door Luella de Regt, aan uw nog-te-lezen-stapeltje toevoegen wilt. Rest ons u een heel fijne zomer te wensen!