[Nummer 4]
Redactioneel
Het sluitstuk van deze 29ste jaargang bevat weer de vertrouwde Vooyse veelzijdigheid. In de twee themanummers van dit jaar is genoeg gekaderd; in dit nummer mag weer in alle richtingen gespiegeld worden! Actuele onderzoeken komen aan bod, alsook een gesprek met de nog altijd kwieke Leo Vroman. Verder leest u hoe ‘De Kop van Jut’ bij uitzondering tot spreekbuis verwordt voor de politieke actualiteit.
Laura Schans opent met een artikel over het schrijfproces van Oek de Jongs Hokwerda's kind en haar reconstructie daarvan. Zij wist voor haar scriptie de hand te leggen op zijn manuscripten en vertelt over het effect van zijn aanpassingen op de eerste versie. Dan is het woord aan Jannah Loontjens, die een essay schreef naar aanleiding van haar proefschrift ‘Popular Modernism’ dat zij onlangs voltooide. Loontjens beschrijft de verrassende omarming van de elitaire erfenis der modernisten door de populaire cultuur. Daarna weet onze tweede promovenda in dit nummer, Martine Veldhuizen, het verband te leggen tussen hedendaagse en middeleeuwse normen van zelfprofilering en eigenroem. Dit artikel schreef zij in het kader van haar promotie-onderzoek naar deviant spreekgedrag in Middelnederlandse teksten. Filosoof en literatuurwetenschapper Matthijs Ponte besluit de artikelenreeks met een kritische beschouwing van de Revereceptie. Ponte ziet uitkomst in een politieke lezing van Reves werk en wijst op de functie van diens ironie.
Geen Vooys zonder rubrieken. Daan Stoffelsen dresseert Our Horses in Egypt van Rosalind Belben ‘In de kast’. Stoffelsen zag een opvallende gelijkenis met het door de AKO Literatuurprijs bekroonde De Nederlandse maagd van Marente de Moor. ‘De Kop van Jut’ is dit nummer gewijd aan het politieke onweer boven de kunst- en cultuursector. Dichter Joost Baars staat bekend om zijn scherpe visie op dit onderwerp en was bereid deze te formuleren in een confronterend betoog. Zoals gezegd bevat dit nummer een interview met dichter Leo Vroman. Suzanne van Geuns en Emy Koopman spraken met deze intrigerende duizendpoot (en zijn vrouw Tineke!) over de emotie en intimiteit in zijn poëzie en de verhouding van zijn dichtwerk tot de wetenschap. De debutantencolumn wordt verzorgd door Almudena Claassen en tot slot leest Frans-Willem Korsten Historische letterkunde vandaag en morgen van Jürgen Pieters en bespreekt Carl de Strycker Ralf Grüttemeiers Auteursintentie. Een beknopte geschiedenis.
En zo is alweer een einde gekomen aan een derde decennium Vooys, inmiddels met meer dan honderd edities en een totaal aantal pagina's van tweemaal uw Dikke Van Dale. Onze dertigste jaargang zullen wij feestelijk vieren met een essaywedstrijd voor studenten en een bijbehorende jubileumavond. Lees hiernaast hoe uw ‘Lof der Letteren’ behalve een mooie geldprijs een publicatie in Vooys én in De Groene Amsterdammer kan opleveren! Houd ons dus in de gaten en kijk vooral ook eens op onze vernieuwde website: www.tijdschriftvooys.nl.