[Nummer 4]
redactioneel
In deze tijden van internet en digitalisering is de literaire wereld voortdurend aan verandering onderhevig. Vooys vindt het dan ook hoog tijd voor een themanummer over de relatie tussen literatuur en nieuwe media. Jeroen Dera opent dit nummer met een fundamenteel maar nog weinig beschreven onderwerp: de verhouding tussen het ‘digitale’ en het ‘papieren circuit’. In tegenstelling tot anderen wil Dera geen optimistische of pessimistische uitspraak doen over de toekomst van de boekcultuur; belangrijker vindt hij het om een scherp zicht te krijgen op hedendaagse ontwikkelingen. Arnoud van Adrichem en Jan Baetens onderzoeken op hun beurt de toenemende productie van e-poëzie. Ze bespreken de mogelijkheden die de nieuwe media bieden en gebruiken de discussie over digitale teksten om een aantal kritische kanttekeningen te maken bij onze traditionele visie op het literaire bedrijf. Ook het onderwerp van digitale bibliotheken komt in ons themanummer aan bod. Peter Boot wil de digitalisering van historische letterkunde evalueren en formuleert daartoe tien stellingen over de ideale digitale bibliotheek. Tom de Boer bespreekt een ander gevolg van de komst van het internet: de digitale literatuurkritiek. In zijn artikel gaat hij na of er werkelijk een groot verschil bestaat tussen de internetrecensies van Recensieweb en de papieren recensies van NRC Handelsblad.
Naast diepgravende artikelen is er in deze Vooys, zoals altijd, ook plaats voor luchtigere rubrieken. In zijn laatste column schrijft Samuel Vriezen, die we bij dezen hartelijk bedanken, over de invloed van het internet op Nederlandse poëzie en pleit hij voor globalisering van de dichtkunst. Elsbeth Etty weidt in de ‘Uit de kast!’ uit over haar fascinatie voor De ontdekking van de hemel en geeft bovendien aan een groot voorstander van digitalisering te zijn. In het interview, dat heel toepasselijk tijdens een chatsessie plaatsvond, komt dichteres Sylvie Marie aan het woord. Jeroen Dera en Marleen van de Pol spraken haar over haar stap van het internet naar een papieren debuutbundel. De ‘In de kast’ is dit keer geschreven door Carolien van den Bos, die uitlegt waarom de tijd van hyperficties nog lang niet voorbij is.
Natuurlijk stellen we ook de nieuwste publicaties in de letteren aan u voor. Hans Anten bespreekt Kritiek in crisistijd. Literaire kritiek in Nederland en Vlaanderen tijdens de jaren dertig, onder redactie van Gillis Dorleijn, Dirk de Geest, Koen Rymenants en Pieter Verstraeten. De nieuwe biografie van Dante, Barbara Reynolds' Dante. De dichter, de denker, de mens, wordt beoordeeld door Jacques Jansen en Geertjan de Vugt neemt het tijdschrift nY, dat ontstaan is uit Yang en freespace Nieuwzuid, onder de loep. Tot slot bespreekt Anne Polkamp, in het kader van de nieuwe media, de recensiewebsites Recensieweb, 8weekly en Literair Nederland.
Voorts willen we graag aandacht vragen voor onze vormgever en illustratoren, die deze Vooys weer in een prachtige vorm gegoten hebben.
De redactie wenst u veel papieren en - op www.tijdschriftvooys.nl - digitaal leesplezier toe!