[Nummer 1]
Het Nieuwe Lezen
Het gras is altijd groener in de toekomst. Volgroeid gras kan alleen nog bruin worden, verdorren. Maar gras dat net opkomt, net haar pollen boven de aarde uitsteekt, nog weet wanneer het gezaaid is, is onbederfelijk vers gras. Vooys is zo'n altijdgroen grasveld. De afgelopen vijfentwintig jaar zijn er bij Vooys veel dingen veranderd. Inhoudelijk door de focus op steeds breder georiënteerde letterkunde, uiterlijk door de professionalisering van de vormgeving, maar als er iets is wat ons tijdschrift kenmerkt door de jaren heen, is het juist haar veranderlijkheid. Redactieleden komen en gaan; in Vooys debuterende auteurs worden universitair onderzoekers en docenten; ex-redactieleden worden uitgevers en hoogleraren. Maar ook het ‘literaire veld’ veranderde: een toonaangevend blad als Literatuur ging ter ziele (maar werd kundig gereanimeerd door de Groene Amsterdammer) en Vooys bleef, afgezien van nieuwkomers, over als het enigee universitair letterkundige studentenblad.
Vanuit die gedachte besloot Vooys dat haar vijfde lustrumviering niet in het teken zou staan van terugkijken. Terugkijken betekent de erkenning dat je vanuit een heden kunt reflecteren op een verleden. Vooys is en blijft de ontkenning van een statisch verleden: Vooys is een opeenvolging van hedens, van nu-momenten, van redacties die zonder het zware juk van de traditie, maar met het vooruitzicht van een open en vrije ruimte artikelen bijeenbrengen die huns inziens publicatiewaardig zijn. Uiteraard is de huidige Vooys-redactie trots op de erfenis van 25 jaar Vooys: een erfenis die tijdens het congres getoond werd middels een schitterende tentoonstelling (de hoogtepunten zijn op werkdagen van 09:00 tot 19:00 te bezichtigen in ons kantoor, kamer 0.55, Trans 10).
Maar de redactie wil vooral vooruitkijken, de blikken wenden naat dat wat komen gaat. Terwijl al eeuwen lang elke lezer tijdens elke lectuur van een tekst een eigen en nieuwe manier van het lezen van literatuur ontwerpt, scheen het de jubileumcommissie toe dat er vergeleken met het begin van Vooys vijfentwintig jaar geleden beslist een-en-ander veranderd was. Om zich daar rekenschap van te geven besloot de jubileumcommissie de volgende provocerende titel aan het Vooyscongres mee te geven: ‘Het nieuwe lezen, literatuurconsumptie in de 21 e eeuw’ en daarbij sprekers uit te nodigen die inzichten zouden kunnen verschaffen over wat literatuur literatuur maakt, waarom en hoe de consumptie van literatuur wel/niet veranderd is over de afgelopen jaren en hoe de toekomst van de literatuur(consumptie) eruit zal zien - inclusief de rechten en plichten van de literatuur-wetenschappers.
Een lange zin en een hele klus, met in het achterhoofd de boutade die Hans Reijnders poneerde naar aanleiding van het vorige jubileum in 2002: ‘Vooys is een geweldig blad dat spontaan begint te haperen als het gaat jubileren.’ Maar wat is een hapering anders dan