[Nummer 1]
Een nieuwe Vooys, een nieuw geluid
Een nieuw jaar, een nieuwe Vooys: een nieuw concept. In de aanloop naar het lustrumjaar (2007) gaat Vooys alvast goed met haar tijd mee. Vele nieuwe snufjes sieren het blad dat voor u ligt. Tradities worden achtergelaten, conventies omvergegooid.
Om te beginnen heeft het essay een vaste plaats gekregen en om deze rubriek waardig in te luiden, bieden de navolgende pagina's er maar liefst twee. Bovendien verdiept Vooys zich in de wereld van de nieuwe media en van nieuwe literatuur. In dit nummer resulteert dat in het hoofdartikel van Berber Hagedoorn over de filmgeschiedenis van de femme fatale en de bespreking van een filmtheoretisch boek door Frank Kessler in de rubriek Uit de Kast! Maarten Rommens doet een boekje open over de postmoderne roman Slaughterhouse Five, waarin geëxperimenteerd wordt met literaire conventies. Wat betreft de nieuwe media doen de essayschrijvers flinke duiten in het zakje. Jan-Hendrik Bakker bespreekt de invloed van veranderende media op de literatuur. Het essay van Mikita Brottman over urban legends op internet is speciaal voor Vooys uit Amerika overgekomen.
Dat Vooys voor dit nummer over de grens heeft gekeken, blijkt ook uit het interview met de van oorsprong Perzische auteur Kader Abdolah over zijn schrijverschap en zijn nieuwe roman Het huis van de moskee. Abdolah noemt zichzelf representant van een nieuw genre binnen de Nederlandse literatuur: ‘of het goed is of niet goed is, of het mooi is of niet mooi is, of het krachtig is of niet krachtig is: het is een soort nieuwe Nederlandse literatuur, geschreven door de immigranten’, aldus Abdolah. Een nieuw geluid vanuit iets nabijer buitenland, biedt de Vlaamse Geert Buelens, onze nieuwe columnist, die zich zoals hij het zelf zo treffend zei, ‘deze jaargang zal ontpoppen tot uw reporter in het Zuiden.’
Kortom, deze nieuwe Vooys is opnieuw een echte pageturner.