Is all I want to say to you
Their innocence will pull me through
Letterlijk opgevat, heeft die laatste ruimtelijke metafoor iets geheimzinnigs: als alleen onschuldige woorden de ik-figuur erdoorheen slepen, wáár slepen ze hem dan eigenlijk naartoe? Wat is dat zo moeilijk te bereiken domein, waar de taal weer betekenisvol wordt, precies?
Een mogelijk antwoord op die vraag is te vinden in een ander voorbeeld uit deze traditie van het echec: ‘These Words of Mine’ van Natasha Bedingfield. Al zingend reflecteert Bedingfield op haar eigen schrijfproces; ze is op zoek naar het perfecte liefdeslied, waarvan ook zij ‘het onmogelijke’ eist: ‘Trying to find the magic / Trying to write a classic’ - voor minder doet ze het niet. Ze zoekt steun bij de klassiekers, maar ook dat mag niet baten:
Read some Byron, Shelley and Keats
Recited it over a hip-hop beat
I'm having trouble saying what I mean
With dead poets and drum machines
I know I had some studio time booked
But I couldn't find a killer hook
Now you've gone and raised the bar right up
Nothing I write is ever good enough
De een-na-laatste regel zou je eenvoudigweg kunnen vertalen als ‘Jij hebt de lat hoger gelegd’. Een mooie vondst is dat je ‘bar’ hier ook als ‘maatstreep’ of ‘muziekmaat’ kunt begrijpen. Maar intrigerender nog is de mogelijkheid om de passage ‘you've gone’ zelfstandig te lezen - ‘jij bent weg, verdwenen’, staat er dan. Omdat de geliefde niet in woorden te vangen is, blijft hij blijkbaar buiten het domein van het voorstelbare en is hij in feite altijd afwezig. Dat is een klassiek probleem: Roland Barthes wees er al eens eerder op dat een verliefde persoon zijn of haar geliefde steeds ervaart als een atopos (letterlijk: non-plaats), een ‘onklasseerbaar, steeds weer onvoorspelbaar origineel’. De woorden die artiesten als Sting of Bedingfield hanteren, zou je dus kunnen zeggen, verwijzen steeds naar een afwezigheid, naar iets dat ontsnapt aan het menselijke voorstellingsvermogen: de afgrond van de ander.
Dat zulke echec-pop niet zomaar een variatie is op het cliché dat je geen woorden kunt vinden om je geliefde te beschrijven, blijkt wel uit een laatste,