redactioneel
Vooys plaatst over het algemeen geen politieke maar letterkundige artikelen - het onderschrift is immers niet voor niets ‘tijdschrift voor letteren’ -, maar ditmaal heeft de redactie ervoor gekozen om artikelen met een politieke inslag te plaatsen. Engagement komt op meerdere manieren in deze Vooys terug: enerzijds wordt Jean-Paul Sartre, een belangrijk voorstander van het literaire engagement, in een modernistische context besproken. Maarten van Buuren en Hans van Stralen laten de verschillende implicaties en mogelijkheden van het literair existentialisme zien.
Anderzijds vermijden de auteurs van de artikelen geëngageerde onderwerpen ook zelf niet. Zo toont Bram van der Hout de maatschappelijke betrokkenheid in herschrijvingen van het bijbelverhaal ‘De binding van Isaak’ door Leonard Cohen en Woody Allen. Zij geven op geheel verschillende wijze een interpretatie van het verhaal en met name Cohen neemt daarbij een duidelijk politiek standpunt in. Atze de Vrieze raakt in zijn artikel een politiek gevoelig onderwerp wanneer hij twee recente boeken vergelijkt waarin de verwerking van het joodse verleden centraal staat.
Het Universitaire Universum van Frits van Oostrom wordt voltooid met ‘de mens’, en daarmee is de columnreeks over zijn eerste jaar in Utrecht beëindigd. Vanaf volgend nummer zal collega-hoogleraar Ann Rigney de fakkel van hem overnemen.
In ons hoofdartikel onderzoekt Suzanne de Werd de interne poëtica van Herman de Coninck op de relatie tussen beeldspraak en werkelijkheid.
Na onze feestelijke jubileumjaargang gaat Vooys verder op het al ingeslagen pad; we bekijken het brede spectrum van de letteren en schuwen daarbij de vage grenzen van het vakgebied niet.