Het bestuur is toen met het voorstel gekomen de twaalf vakgroepen ‘wel’ in te brengen in het landelijk overleg, maar ‘niet’ per sé met de bedoeling ze af te stoten, dus met de bedoeling ze eventueel te handhaven. Het gaat om de volgende studierichtingen: Archeologie, Fries, Indonesisch, Italiaans, Klassieke Talen, Nieuw Perzisch, Oudgermaans, Scandinavisch, Semitisch, Slavisch, Toegepaste Taalkunde en Computerlinguistiek, Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap. Er zal voor gezorgd moeten worden dat alle zusterfaculteiten eveneens een onderhandelbaar aantal studierichtingen in zullen brengen.
Dit voorstel van het bestuur van de faculteit der letteren is in de faculteits-raadsvergadering aangenomen, met steun van de PSO-studentenfractie. We hebben gemeend dit te moeten steunen om de volgende redenen:
Als dit voorstel afgekeurd zou zijn, dan zouden we met lege handen in het landelijk overleg zijn gestapt. De minister zou dan zelf op te heffen studierichtingen hebben aangewezen en dat zou waarschijnlijk nog veel ongunstiger zijn uitgevallen.
Ondanks alle kritiek op het rapport, ook van onze zijde, zijn wij van mening dat het rapport een redelijk gevolg is van de opdracht die de faculteitsraad aan de werkgroep heeft gesteld.
In de tijd dat het landelijk overleg plaatsvindt, is er ruimte voor het faculteitsbestuur om te zoeken naar andere vormen van bezuiniging. B.v. deeltijdarbeid of het maken van subfaculteiten door middel van het samenvoegen van vakgroepen(b.v. subfaculteit der romaanse talen, subfaculteit der germaanse talen etc.).
Tot slot een wat vrolijker puntje: In de betreffende faculteitsraadsvergadering is door de PSO-fractie een motie ingediend die in het kort op het volgende neerkomt: de studenten die in Utrecht aan een studie begonnen zijn, hebben het recht die studie in Utrecht af te maken ongeacht de uitslag van het landelijk overleg.
Voor toelichting of meer informatie kun je naar ons toekomen of ons bellen.
Ellen Voerman (tel. 513463)
Yoska van den Brink (tel. 310132)
(beiden zijn lid van het SOV en van de faculteitsraad(PSO-fractie)).
11 november 1982