Nieuwe boeken
Dr. Gustav Schnuner: ‘Katholische Kirche und Kultur in der Barockzeit.’. In 8o, XVIen 804 blz. Gen. 10,50 M.; geb. 12.50M. Verlag F. Schöningh, Paderborn. 1938.
Ziehier een der meest indrukwekkende boeken die ik den laatsten tijd onder de hand had. Het is geschreven door een geschiedkundige die als auteur van het driedeelig werk ‘Kirche und Kultur im Mittelalter’ een hooge faam verworven heeft. Bij mijn weten het eerste synthetische werk over den baroktijd van dezen omvang en van zulke deugdelijkheid. Professor Schnüner kent even grondig alle aspecten en verschijnselen van den tijd die door hem wordt onderzocht. Onbewimpeld houdt hij ten allen tijde de waarheid voor. Van verdoezelen is er bij hem geen spraak. Niettegenstaande hij kordaat uitkomt voor het katholiek karakter van de barokkultuur - de laatste katholieke gemeenschapskultuur.
Het werk van Prof, Schnüner is verdeeld in twee boeken: het eerste is gewijd aan de barokkultuur waarvan Spanje het peterschap draagt, en het tweede aan de barokkultuur die voornamelijk onder Franschen invloed is tot stand gekomen. Scherp en met een overvloed an typeerende bijzonderheden weet de schrijver het eigen karakter van deze barokkulturen voor te stellen in de verschillende stadia van haar ontwikkeling. De dragende figuren en hun werk werden overeenkomstig hun beteekenis behandeld.
Behouden de eminente beteekenis die dit werk heeft voor de kennis van de barok en voor de houding van de Kerk tegenover de kulturen in een tijd van godsdienstig offensief, helpt het boek van Prof. Schnüner ons om ook beter onzen tijd te verstaan die bij alle verscheidenheid toch veel gelijkenis heeft met den tijd der barok. Althans voor wat betreft de houding en de positie van de Kerk in den tijd.
Doorheen dit boek kunnen we onzen tijd op dien afstand leeren zien die noodig is om zonder verbetenheid zijn man te staan in den strijd om een christelijke kultuur in Vlaanderen. Hier kan men ook leeren hoeveel relatiefs er is aan dingen die met een onbesuisde dogmatieke zekerheid worden voorgedragen, terwijl eveneens het onvergankelijke zichtbaar wordt.
Hier hebben wij een van de weinige werkelijk groote kultuur-historische werken die den laatsten tijd verschenen zijn. Als wij nog intellectueelen met werkelijke geestelijke belangstelling hebben, zal dit boek weldra in zeer veel huisbibliotheken in Vlaanderen voorhanden zijn.
Victor LEEMANS