Nieuwe boeken
Gerard Knuvelder: Volk en Staat. - In 8o 141 blz. Schiedam, Vox Romana; 1936.
Een wijsgeerige verhandeling over de verhouding van volk en staat, van natie en godsdienst en de plichten van den staat tegenover het volk. Knuvelder verdedigt als stellingen o.a.: volk is een groep menschen met gelijke physische eigenschappen. De ideale verhouding van volk en staat is, één volk - één staat. Waar een poly-nationale staat door de omstandigheden en noodwendigheden ontstond, heeft de staat tot plicht de culturen die in zijn staasverband leven te beschermen. De godsdienst erkent het nationaal-eigene.
Deze studie van Knuvelder opent geen nieuwe perspectieven: zij zegt met normen en argumenten eenige waarheden die stilaan algemeen goed aan het worden zijn. Ik kan niet accoord gaan met zijn on-critisch gebruik van de begrippen ‘volk’ en ‘natie’: het een wordt voor het ander gebruikt; de historische en nationale differentiatie van deze begrippen komt evenmin tot haar recht. ‘Ras’ zou in niet zoo eenzijdig bepalen als een stel van lichamelijke eigenschappen. Zie o.a. Günther, Krieck, Hildebrandt en Voegelin. Het is meer. Waarom is de heer Knuvelder ook niet ingegaan op de specifieering van ‘volk’ ten overstaan van de wereld van de belangen en van de belangendemocratie? Als hij een synthetische kijk wilde geven, in plaats van algemeenheden op te stellen; was hier een verwijs noodig naar vragen die o.a. door Boehm en Freyer werden gesteld. Wij hebben thans een volkstheorie die wat meer inhoudt, dan datgene wat Knuvelder voor de thomistische volks- en staatsopvatting uitgeeft.
Ook over het ‘organisch’ karakter van het volk en het ‘georganiseerd’ karakter van den staat was er nog wel iets te zeggen. In het stadium waarin we ons nu bevinden is het ‘volk’ ook ‘organisatie’.
Maar misschien kan de hier aangeduide problematiek geen plaats vinden in een werk dat voor het Thijmfonds bestemd was.