der Venusstraat, de drijjaarlijksche tentoonstelling geopend, in tegenwoordigheid van M. de Burlet, Minister van Binnenlandsche Zaken.
Zij bevat 720 schilderijen, 84 teekeningen en waterverfschilderingen, 81 beeldhouwwerken, 8 bouwkundige teekeningen, 37 gravuren, benevens eene heele zaal toegewijd aan de nagedachtenis van Karel Verlat, in leven bestuurder der Akademie, en alwaar 124 zijner werken verzameld zijn.
De tentoonstelling blijft open tot 27 September.
- De Belgische kunstenaars, die te Berlijn hebben tentoongesteld, zijn goed bedeeld geworden door de jury van belooning.
Ziehier de volledige lijst der beloonden:
Beeldhouwkunst. - Eere-medalie: de heeren: Juliaan Dillens en C. Vanderstappen; 1e medalie: de heer Mignon; 2e medalie: de heeren Carlier, Van Beurden en Willems; eervolle meldingen: de heeren De Haen, Hambresin en Hérain.
Schilderkunst. - Eere-medaliën: F. Courtens, Lamorinière en Alf. Stevens. 1e medalie: Struis. 2e id., Claus, Den Duyts, L. Fréderic en Frans Leemputte. Eervolle melding: Abry, Farazijn, Linden en Seghers.
Graveerkunst. - Eervolle melding: A. Heins.
De volgende kunstenaars stelden tentoon buiten prijskamp: Mejuffer Beernaert, de heeren P. De Vigne, Albrecht en Juliaan De Vriendt, Slingeneyer en Em. Wauters.
- Eene schilderij van Rubens, de boetende Magdalena, is door moedwilligheid vernield. De schilderij, die verzekerd is voor 100,000 fr. door eene maatschappij, is het eigendom van den heer Brière, wonende rue des Archives, 64, te Parijs. Sommige lieden zijn het appartement van den eigenaar binnengedrongen en hebben er buiten de schilderij van Rubens nog andere schilderijen van minderen omvang verwoest. Dat hier enkel moedwil of wraak achter verborgen is bewijzen de feiten, want al de schoonste meubels zijn verbrijzeld, hetgeen er in was, door elkander geworpen en niets is ontvreemd. De schilderijen zijn met messen in flarden gesneden.
- Dezer dagen was de Eecloosche beeldhouwer Smitz bezig met eenen ouden fijngesneden biechtstoel uit de kerk van Lembeke te herstellen. Bij het afstrepen van eene dikke laag verf, vond hij de woorden gebeiteld: ‘Thomas De Strooper, van Eecloo, 1652.’ De biechtstoel, een echt meesterstuk,