Kroniek.
Letterkunde.
- Onze getrouwe medewerker, de onvermoeibare novellist Reimond Stijns kondigt de uitgave aan van een nieuw werk van zijne hand. Sprokkelingen is de titel, en de verschillende stukken welke daarin voorkomen, heeten: Rouwkoop, Eene Gril, Piepoog, Die Dilezak, Fiere Elza, De Vreemdeling, Ideale Liefde, De Landverhuizer en Verstrooide bladeren. Het boek bevat 220 bladzijden, en wordt afgeleverd ten prijze van 1 fr. 60 c.
Men teekent in bij den schrijver, de Rosnestraat, 33, te Molenbeek bij Brussel.
- De Nederlandsche pers in den vreemde. - De Vlaamschhaters zeggen dikwijls: Nergens spreekt men het Vlaamsch of toch zeer weinig.
Een bijzonder briefwisselaar uit Nederland deelt aan de Escaut eene lijst van dagbladen mede, die in vreemde landen in onze taal verschijnen. Zooals de berichtgever het zelf zegt, is deze lijst niet volledig, doch voldoende om de vijanden van onze taal den mond te stoppen.
In Amerika: Wisconsin, De Ware Burger en Depere Standaard; Michigan, De Hoop; De Standaard (Grand Rapids, Michigan); De Nederlander (Chicago, Illinois); De Telegraaf (Paterson, New-Yersey); De Harrison Bode (Harrison Douglas County); Guiana: De Guiana (Paramaribo) en de Surinamsche Courant.
In Australié: Dageraad (Mendo); Yahaya Gijany (Maleisch en Vlaamsch); Soerabajasch Handelsblad; De Locomotief en Insulinde (Samarang); Celebes-Courant (Macassar); De Tijd, Bataviaansch Nieuwsblad en De Javabode (Batavia).
In Afrika: De Zuid-Afrikaan (Cape Town); De Republikein en De Volksstem (Pretoria); De Republikein (Johannesburg); De Afrikaansche Patriot (Paarl) en vele andere.
Volgens eene statistiek verschijnen er bovendien 2 te Londen, 2 te New-York, 2 in Duitschland, enz.