Toonkunde.
Nog ‘De Oorlog.’
- Wij hebben de gewoonte niet de besprekingen, door andere tijdschriften over nationale muziek werken afgekondigd, te beoordeelen. Toch moeten wij heden, als verdedigers van het nationale princiep in de kunst, een woord in het midden brengen over eene Antwerpsche briefwisseling, welke in het Nr van 15 Nov. l.l. verschenen is in het degelijk muziekblad Caecilia van Den Haag, betrekkelijk de uitvoering van den Oorlog van Peter Benoit.
En eerst en vooral willen wij den schrijver van dit stuk, Dr P. doen opmerken, dat De Oorlog slechts uit drie, en niet uit vier deelen bestaat. Nrs 2a en 2b vormen als ‘opvatting’ en ‘teruggeving’ maar een deel. De rust, welke na de helsche ronde van den spotgeest gehouden wordt, heeft voor reden de gespannen aandacht der toehoorders wat te verzachten. ‘Esthetisch’ gesproken, moet de ontleding zich uitstrekken van het begin van het tweede deel a, tot na het Te Deum, slot van 2e deel b.
Wij zullen Dr P. in zijne beoordeling van het gedicht niet te verre volgen. De briefwisselaar maakt hier, onzes inziens, eene ‘nevenkritiek,’ door zich in de plaats des dichters te stellen, en, met eene merkwaardige ‘désinvolture’ aan te duiden, op welke manier hij het onderwerp zou behandeld hebben..... ware hij de dichter geweest.
‘Nevenkritiek’ zeggen wij, in den zin van die, welke een Castil Blaze noopte om den ‘Freischutz’ in ‘Robin des Bois’ te veranderen, en allerlei verplaatsingen van fragmenten, de eene voor, de andere na, in de partituur te brengen. Gelukkiglijk, blijven de wenken, door Dr P. gegeven op het platonisch gebied. De Oorlog zal er alzoo niet door gehinderd worden, en er ook niet door verliezen.
Dr. P. betreurt, dat door het niet uitvoeren van het 3e deel, (niet 4e deel) de ongeoefende toehoorder in twijfel is gebracht, of de partituur wel geheel of gedeeltelijk is vertolkt geworden. Voorzeker zal dit voor ongeoefenden moeielijk geweest zijn te beslissen, aangezien het aan eenen geoefende, zooals Dr. P. ontsnapt is: 1o dat het gedicht geheel en gansch gedrukt stond, 2o dat er in het programma klaar en duidelijk te lezen was, dat het 3o deel niet zou uitgevoerd worden en bijgevolg, de uitvoering met het ‘Te Deum’ sluiten zou.
Wij verhopen, nu de orkestpartituur van den Oorlog sedert eene groote maand is uitgegeven, dat Dr. P. zich, bij