Hermanus beweert door een drank Karel jeugd en kracht te kunnen terugschenken. Die drank is echter anders niet dan een snel werkend vergift dat Hermanus, alvorens het den hertog toe te dienen, eerst op dezes jongsten zoon en zijn trouwsten bediende wil beproeven. Ondanks de smeekingen zijner echtgenoote neemt Karel ook het gift, waarvan de uitwerking zich al spoedig laat bemerken. Hermanus' wraak gaat goed. Thans den oudsten bastaardzoon van den hertog getroffen; Karel I is naar het kamp gesneld ter verdediging van zijn land; een valstrik weet Hermanus hem te spannen, waarin hij onvermijdelijk loopen moet. Gelukkiglijk heeft Anna, zijne dochter, een gesprek haars vaders afgeluisterd, en niets raadplegende dan hare liefde voor Karel I, snelt zij met zijne twee jongere broeders naar het kamp om hem te waarschuwen, maar helaas, de drie redders vallen in den strik, voor Karel I gespannen; Anna wordt door soldaten ontvoerd en onteerd en de twee zonen van den hertog Karel vermoord. Van het gansche vorstenhuis blijft thans niemand meer over dan Karel I die zegevierend terugkeert, op het oogenblik dat zijne beminde, denkende dat hij dood is, van het gift inneemt door haren vader bereid en sterft. Hermanus, getroffen door al de rampen die hij gezaaid heeft smeekt den hertog om vergiffenis en deze, in eene vlaag van waanzinnigheid, neemt Hermanus voor zijnen vijand, doodt hem en sterft dan ook, niemand achterlatende dan Karel I om Nederland tegen de aanvallen van Burgondië te verdedigen.
Zooals men ziet, eene zeer belangwekkende stof voor een drama. Nu en dan denkt men zelfs dat het dramatische op den voorgrond zal komen, maar dadelijk volgt dan meestal een tooneel, dat met de hoofdhandeling niets te maken heeft en alleen werd aangebracht om der wille der historische getrouwheid, de dramatische vlucht de vleugelen breekt en den gang van het stuk wat verlamt.
Gittens neme zijn stuk nog eens goed onder handen, snoeie hier en daar eenige slepende, ook wel onwaarschijnlijke tooneelen, en al te hedendaagsche uitdrukkingen, verwerke de twee laatste bedrijven tot éen en trachtte, naar het voorbeeld van zijnen meester Shakespeare, het historische en het dramatische gelijken tred te laten houden; hij geve aan zijne