verdienstelijke deelen, onder andere in den achtergrond. Het koloriet is echter al te bont en de verschillende kleuren rammelen te veel dooreen.
Blijft deze schilder, in alle zijne tafereelen, bijna op dezelfde hoogte, zoo is dit het geval niet met Mr. Farazijn, die, met een buitengewoon goed tafereel zijne loopbaan begon, en nu, 't spijt ons het te moeten zeggen, vrij middelmatige doeken levert. In zijn ‘Oudheidkenner’ komen wel is waar goed gepenseelde bijzaken voor, doch 't figuurtje is veel minder en het geheele tafereeltje schijnt al te ros van toon.
Op het ander stuk ‘Achterdocht,’ beviel ons het kinderfiguur het best. De dame is al te stijf geteekend, de handen zijn mislukt, en 't geheele schijnt met weinig lust geschilderd te zijn.
Nog een kunstenaar die zich al erg ongelijk blijft, is Mr. Neuckens. Is zijn Koestal verzorgd van teekening, goed gepenseeld, met een lief zoneffekt, integendeel vinden we zijne ‘Herstellende’ alles behalve schoon. Die zwarte vuile kleur, dat scheef geteekende figuurtje steken erg af tegen zijn eerste tafereeltje.
Mr. Lambeaux levert een historisch tafereel ‘Lodewijk van Male bij het lijk van den heer van Enghien. Er zijn flink geschilderde deelen op dit doek. Wat echter het tafereel ontsiert, is de, volgens akademisch voorschrift, voorgestelde droefheid van den grijsaard.
M. Lambeaux moet trachten meer de onderwerpen van voordezen, dwars door de toestanden van heden te zien, in een woord meer realist worden. Als goede schildering mogen wij van hem nog melden, zijn ‘Russische Vluchteling’ waar wij goede tonen en flinke toetsen in vinden. Twee handen erbij hadden wellicht niet kwaad gedaan. Zijn portret van Mew. X.. bevalt ons minder. Het heeft al te veel familietrekken met de portretten van Mr Sibberdt, die wij gelooven goed gelijkendte zijn, doch die als kunststukken, verre onder zijn kinderportret der laatste tentoonstelling staan. Teekening en schildering zijn te alledaagsch, iets dat wij ook in de tafereelen van Mr Moerenhout bemerken. Toch komen er in zijn doek: ‘Een schip in gevaar,’ nog al goede deelen voor als effekt; doch zijn ander tafereel schijnt ons beneden het middelmatige te zijn.