werken zijn van verdienste; welnu, ik heb ‘Van huis’ waarmede ik reeds vroeger kennis maakte, met genoegen herlezen. Goede uitvoering is de leus van onze Nederl. uitgevers. Wij stippen dus pour acquit de conscience aan, dat de heer Tjeenk Willinck te Zwolle ons twee nette boekdeelen heeft bezorgd.
De Wonderreizen van Jules Verne zijn overbekend, maar daarom ook juist wordt elk nieuw werk van den onuitputtelijken Franschman met verlangen te gemoet gezien en met gretigheid gelezen. De heer Jac. G. Robbers te Rotterdam bezorgt ons daarvan een Hollandsche vertaling en heeft alzoo voor eenigen tijd ‘800 mijlen op de Amazone,’ een vlotreis, uitgegeven. Over het boek zelf behoeven wij weinig te zeggen. 't Is een zonderling idee om een gansch huisgezin op een monstervlot den reusachtigen stroom te doen afdrijven, maar Jules Verne heeft ons sedert lang aan zonderlinge ideën gewoon gemaakt. Het boek is leerzaam en boeiend. De vertaling bevalt ons minder, zij is niet vloeiend genoeg en leest niet prettig; eenige uitdrukkingen, die wij nooit in eenen Nederlandschen mond hoorden, dienden geweerd te worden. Een weinig meer zorg zou niet geschaad hebben.
De Nederlandsche vogelliefhebbers bezitten eindelijk ook hun orgaan. Sedert een viertal maanden verschijnt bij den uitgever Allert de Lange te Amsterdam, het geïllustreerde wekelijksch tijdschrift Onze Gevederde Vrienden. Wij kunnen niet nalaten dit tijdschrift aan uw Vlaamschgezinde vogelliefhebbers aan te bevelen. Zij ook moesten zich tot dusverre met Fransche tijdschriften getroosten, welnu het ligt thans aan hen om een Nederlandsch blad te hebben, dat wekelijks zeer belangwekkende opstellen geeft over allerlei sier- en kamervogels, hoenders, eenden, duiven, enz. De prijs van fr. 12, voor België, voor een tijdschrift dat minstens 400 blz. 4o zal bevatten, kan hen toch wel niet afschrikken.
De Familiebode, wekelijksch tijdschrift onder redactie van Melati van Java, heeft zich, in den korten tijd van haar bestaan, reeds een goede plaats veroverd in onze Nederlandsche en, zoo ik hoop, ook in de Belgische huisgezinnen.