| |
| |
| |
Kroniek.
Tooneel- en letterkunde.
- De dichter Karel Bogaerd, die in onze letterkundige wereld eene voorname plaats bekleedt, is dit jaar bekroond met zijne kantate: Het Lied der Scheppimg. Het is dit zangdicht, met de Fransche vertaling van G. Antheunis, welk door de jury is aangeduid om door de mededingende toonzetters naar den prijs van Rome te worden in muziek gebracht.
- Men kondigt bij De Seyn-Verhougstraete de uitgave aan der Nagelatene gedichten van Prudens van Duyse. De Vlaamsche Wacht van Gent betreurt deze uitgave, daar het volledige dichtwerk van Van Duyse verkieslijker is boven stukken en brokken. Dit zelfde veertiendaagsch blad zegt te weten dat, indien de familie de volledige uitgave niet bezorgt, een vriend en leerling (Frans de Potter?) van wijlen den dichter dit zal doen, zoohaast het tijdvak van den letterkundigen eigendom ten voordeele der familie zal verstreken zijn.
- De tooneelwerken door Belgische schrijvers vervaardigd en in den vreemde gedrukt, kunnen mededingen in de prijskampen van tooneelletterkunde in Nederlandsche taal, ingesteld door het Koninklijk besluit van 10 juli 1858.
- De gemeenteraad van Brussel heeft een crediet aangevraagd van 38,000 franks, tot het huren van den Alhambra-schouwburg, ten dienste van het tooneelgezelschap der hoofdstad.
De waarnemende burgemeester, de heer Buls, deelde mede, dat het College van Schepenen met het Rijk in onderhandeling is, voor het bouwen van een bijzonderen Vlaamschen schouwburg, op een stuk grond gedeeltelijk aan den staat en aan de stad toebehoorende.
- De betooging te Brussel, ter eere van onzen beroemden romandichter M. Hendrik Conscience, zal plaats hebben op Zondag 25 September. De maatschappijen en bijzondere personen, die lijsten van inteekening in hun bezit hebben, worden dringend uitgenoodigd het beloop hunner inschrijving per
| |
| |
postmandaat te zenden aan den kashouder, M. Ongenaed, wisselagent, Zilverstraat, 30, Brussel.
- Den 12 Sept. werd ter gelegenheid van den 50jarigen gedenkdag van ‘'t Metalen kruis’, te Amsterdam, in den Schouwburg van den heer Van Lier, een nieuw tooneelstuk opgevoerd, getiteld: Gewichtige dagen. Het stuk is geschreven door de heeren Justus Van Maurik Jzn. en F.A. Buis. Het werd door de vereeniging Het Nederlandsch Tooneel gespeeld. De oud-strijders van 1830-31 woonden de eerste voorstellig bij.
- Het Thiemefonds heeft dit jaar voor het eerst de premie van gl. 150 uitgekeerd en wel aan den schrijver van ‘een Nederlandsch boek, uitmuntende op het gebied van fraaie letteren, kunst of onderwijs en verschenen binnen de laatste drie jaren’, aan Mr. C. Vosmaer, namelijk voor zijne vertaling van den Ilias. Het volgende jaar is aan de beurt het werk, dat uitmunt door uitvoering; het daarna volgende, het nuttigste boek.
- De vrijheid schijnt sterk gewerkt te hebben op den dichterlijken aanleg van de Transvalers, want de ‘Patriot’ deelt niet minder dan 12 nieuwe volksliederen mede. Zoo zingt Maria Roux uit Moddergat, do. 17 Juni:
Op Spitskop zeeg der Britten geest
En Colley met zijn dapp're bend
Viel hier op Afrik's uiterst end,
Om Engelands schaamle eer.
Waai, Vierkleur, waai weer door ons land!
Ons dierbaar grond, der vad'ren goed,
Gekocht met edel hartenbloed,
- Bij Henri J. Stemberg is ter perse een nieuwe roman van dr. Jan Ten Brink, getiteld ‘Ariadne.’
- Bij J.B. Wolters te Groningen is de inteekening opengesteld op een belangrijk prachtwerk, getiteld: ‘Stam- en
| |
| |
Wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche familiën, bewerkt door A.A. Vorsterman van Oijen.’
Naast het ‘Wapenboek van den Nederlandschen Adel’ mocht zulk een werk niet ontbreken. Het plan is blijkens het prospectus de geslachtregisters te behandelen en de vermaagschapping aan te toonen van meer of minder algemeen bekende aanzienlijke familiën; vele wetenswaardige historische bijzonderheden zullen met vermelding der bronnen in deze uitgaaf opgenomen en daardoor aan de vergetelheid onttrokken en meer algemeen bekend gemaakt worden. Het geheel zal opgeluisterd worden met de geslachtwapens, door een deskundig teekenaar ontworpen en in prachtigen kleurendruk. De meeste verscheidenhied zal worden in acht genomen; geslachten van deze of gene stad of van een of ander gewest zullen niet bij voorkeur worden behandeld; de bewerking zal zich over geheel Nederland uitstrekken.
| |
Consciencfeest.
- Het programma der feesten ter eere van Hendrik Conscience is thans vastgesteld. Zij zullen te Brussel plaats hebben den 25n September. Des ochtends ten 10 ½ ure zal de stoet aan de statie van den Noorder-spoorweg gevormd worden, en zich ten 11 ure langs den Boulevard van den Dierentuin, de Koninklijkestraat en de Wetstraat naar het museum Wiertz begeven, waar Conscience woont. In den tuin van het museum zal een koor van Miry gezongen worden door mannen- en kinderstemmen. De heer Stroobant, een der voorzitters van het middenkomiteit, zal het woord voeren en de kransen en ruikers, voor den held van het feest bestemd, in ontvangst nemen.
De stoet zal daarna, met Conscience in zijn midden, langs de Paleizenplaats, de Berg van 't Hof en den Boulevard Anspach, zich naar de Beurs begeven, waar het eigenlijke kunstfeest zal plaats hebben. Het uit te voeren programma behelst: eene orkestouvertuur van Waelput; een lied van Willem Demol, voorgedragen door den heer Blauwaert; feestrede van prof. van Driessche, een der voorzitters van het Komiteit; aanbieding van het geschenk, vervaardigd door Lambert van Rijswijck, van de herinneringsmedalie, gegra- | |
| |
veerd door Leopold Wiener, van het lithograpisch portret, geteekend door Florimond van Loo, van het album der Nederlanders en van andere geschenken; een mannenkoor van Gevaert; een solozang van Benoit, voor te dragen door mevrouw De Give, en eindelijk een koor van Tinel met begeleiding van orkest.
's Avonds wordt door den gemeenteraad in het stadhuis aan Conscience en zijne vrienden een feest aangeboden, terwijl op de Groote Markt, die schitterend verlicht zal zijn, muziekstukken worden uitgevoerd, onder welke koren van Benoit, Jan Coppens, Schaeken en van Duyse, alles met begeleiding van harmonie-muziek.
| |
Boekbeoordeelingen.
- De Gids geeft in zijn bibliographisch album eene beoordeeling van A.S. Kok, over de dichtbundels Kunstdroomen van Ad. Beernaert, en Leven, lieven, zingen van G. Antheunis. Beide werken, vooral het laatste, worden aanbevolen.
In het nr 216 van den Amsterdammer komt een bij uitstek lezenswaardig stuk voor van A.S. Kok ons Tony en de Vlaamsche Beweging.
Het Haagsche dagblad ‘Het Vaderland’ deelt in zijn nummer van 31n Augustus l.l. eenen brief van Max Rooses als feuilleton mede, eene vrij gunstige bespreking van Een Vlaamsche jongen, door Wazenaar, tweede omgewerkte uitgave.
- De Vereeniging van den Boekhandel heeft hare jaarlijksche Commissie benoemd, belast met de taak, de Nederlandsche literatuur in den vreemde bekend te maken. Deze Commissie bestaande uit de heeren J.L. Beyers, H.A. Tjeenk Willink en Tj. van Holkema stelt zich ten doel, in de Hollandsche bladen in Noord- en Zuid-Amerika en in België de Nederlandsche uitgaven bekend te maken en tot nadere kennismaking aan te sporen.
- Wij hebben ter aankondiging ontvangen de volgende muzikale werken van Leon C. Bouman:
1. Drei Lieder von H. Heine, für eine Singstimme mit Clavier. Amsterdam, Louis Roothaan. Prijs: gl 0.90.
| |
| |
2. Romance voor Violoncel of viool, met begeleiding van klavier, bij denzelfden. Prijs: gl. 1.35.
3. Alma Redemptoris Mater, driestemmig mannenkoor. 's Hertogenbosch, Henri Mosmans. Prijs: 0.90.
4. Twee Nederlandsche Liederen (1. Kind en Grijsaard; 2. Lentelied), voor Alt of Bariton, met klavierbegeleiding. 's Hertogenbosch, W.C. van Heusden. Prijs: gl. 0.90.
5. Drie Nederlandsche Liederen (1. Gekroonde Wiege; 2. Aan zee; 3. Het Bloemenmeisje) voor eene stem met klavierbegeleiding. 's Hertogenbosch, W.C. Van Heusden. Prijs. gl. 125.
6. Napoleon-ballade voor eene stem met klavier, 2e uitgave. 's Hertogenbosch, Henri Mosmans. Prijs: 40 cents.
7. Camera Obscura, kleine fantasie- en karakterstukken voor klavier, eerste bundel, nr 1 tot 7. Amsterdam, Louis Roothaan. Prijs: gl. 1.80.
Al deze werken zijn verkrijgbaar bij F.L. van Ammers, muziekuitgever te 's Hertogenbosch.
| |
Beeldende kunsten.
- In den grooten prijskamp van Rome voor de graveerkunst heeft zich een uitzonderlijk geval voorgedaan. Een jonge Antwerpenaar van 17 jaar, W. Vander Veken, sedert twee jaren eerst leerling der Akademie, en die nog nooit het teekenen naar de natuur had geleerd, heeft nochtans de voorbereidende proef ondergaan en werd tot den kampstrijd toegelaten, alhoewel er eene teekening naar het oud figuur en eene andere naar de natuur, (naakt figuur) gevraagd werd.
De eerste prijs werd behaald door den reeds voordeelig gekenden leerling van M. Danse, met name Lenain; maar de jury heeft met eenparigheid eenen tweeden prijs - gouden eerepenning - voor den jongen Vander Veken gestemd, wiens werk zooveel verwondering als bewondering bij den Jury had opgewekt. Onze beste gelukwenschen aan den schitterenden leerling van M.J.B. Michiels. Deze eerste uitslag doet ons in W. Vander Veken eenen buitengewonen laureaat voor den prijskamp van Rome verhopen.
- Onze Vlaamsche kunstschilder Willem Geets, bestuurder der Akademie van Mechelen, heeft twee prachtige samen- | |
| |
stellingen voltooid, die in tapijtwerk moeten uitgevoerd worden voor de zaal van het Senaat. De eene verbeeldt Een kapittel van het Gulden Vlies, de andere Bezoek der aartshertogen Albert en Isabella aan het werkhuis van Rubens.
- Twee panorama's, die wezentlijke kunstwaarde bezitten, werden in den aanvang van Augustus te Antwerpen voor het publiek geopend. Het eerste gelegen op de Gemeenteplaats, verbeeldt den Slag van Waterloo, en werd geschilderd door Karel Verlat; het tweede in den Dierentuin, stelt voor den Slag bij Wörth in 1870, en is op het doek gebracht door Cluysenaer.
- Op Zondag, 14 Augusti l.l. werd alhier plechtig onthuld het standbeeld van Quinten Matsys, uit wit marmer gehouwen door De Braekeleer. De schilder is verbeeld in staande houding, met den breeden mantel omgeven en de kapoets op het hoofd. Het gelaat is prachtig van uitdrukking. Het voetstuk, bewerkt in den styl van het tijdstip waarop Matsys leefde, is uit blauwen steen vervaardigd. Het geheel maakt eenen goedenindruk aan den ingang van het Antwerpsche Park.
- Het schilderijen-museum te Antwerpen, is verrijkt met eene Venus van Rubens, voor fr. 100,000 gekocht van een Antwerpsche familie.
| |
Toonkunde.
- Er wordt gemeld dat het lyrisch drama Charlotte Corday, woorden van E. Vander Ven, muziek van Peter Benoit, eerlang in het Duitsch in den stadsschouwburg te Keulen zal worden opgevoerd.
- Voor den tweejaarlijkschen prijskamp van muziek, gezegd van Rome, hadden zich aangeboden de heeren Dupuis, van Luik, Dubois, van Brussel, Coppens, id., de Vignery, van Charleroi, Aloïs Berghs van Antwerpen en Frans De Coninck, van Brugge. Vier slechts der zes mededingers werden door de jury aangenomen, namelijk: De Coninck (1e met algemeene stemmen) Dubois, Dupuis en Aloïs Berghs. Ziehier den uitslag van dezen prijskamp: 1e prijs, met 4 stemmen tegen 3, toegekend aan den heer Dupuis van Luik. Twee stemmen voor den eersten prijs werden toegekend aan den heer Dubois, van Brussel, en eene aan den heer De Coninck, van Brugge. De
| |
| |
2e prijs is verleend aan den heer Dubois, met 4 stemmen tegen 3.
- De heer Dan. De Lange houdt zich bezig met de verwezenlijking van een plan, dat de aandacht van alle muziekliefhebbers ten volle waard is.
Hij is namelijk voornemens in den loop der volgende maand eene reeks uitvoeringen, onder zijne leiding, te doen plaats hebben, waarop uitsluitend compositiën van oude meesters zullen worden ten gehoore gebracht, en wel voornamelijk van beroemde kunstenaars uit de Nederlandsche school, zooals: Clemens non papa, Orland de Lassus, Christiaan Hollander, Obrecht, Sweelinck en anderen.
Deze uitvoeringen zullen vermoedelijk, behalve te Amsterdam, plaats hebben te Haarlem, Leiden, 's-Hage, Rotterdam, Utrecht, enz. Ten einde ze uit het oogpunt der kunst zoo belangrijk mogelijk te maken, heeft de heer De Lange zich van de medewerking van bekende talenten weten te verzekeren.
- De overbrenging van het lijk van H. Vieuxtemps, overleden te Mustapha (Algerië) bij zijnen schoonzoon Dr Landowsky, heeft te Verviers plaats gehad op Zondag 28 Augustus. De Conservatorium en de muziekscholen des lands, de muziekale beroemdheden, de vele oud leerlingen van den beroemden meester, koor-, harmonie- en fanfarenmaatschappijen uit de bijzonderste deelen des lands waren bij deze plechtigheid tegenwoordig.
De stoet werd om 2 1/2 uur gevormd aan de Weststatie, en begaf zich vandaar naar de Martelaarsplaats, alwaar de lofrede op den afgestorvene werd uitgesproken, waarna een koor: Hulde aan Vieuxtemps, woorden van K. Grün, muziek van Kefer, bestuurder der muziekschool, door de Koormaatschappijen der stad met begeleiding van orkest, werd uitgevoerd.
Vervolgens begaf de stoet zich naar het kerkhof, terwijl de harmoniemaatschappij eene doodmarsch en een ander stuk van Vieuxtemps uitvoerden. Deze twee compositiën werden in de talrijke handschriften van den meester gevonden en onlangs door zijnen zoon uit Algerië afgezonden.
|
|