| |
| |
| |
Kroniek.
Tooneel- en letterkunde.
- De koninklijke Maatschappij voor de bescherming der dieren, willende onder de jonkheid van de steden en het platte land gevoelens van zachtheid en goede behandeling jegens de dieren verspreiden, heeft eenen wedstrijd uitgeschreven voor een boek, ten gebruike der jeugd, waarin de grondbeginselen van zachtheid en menschlievendheid tegenover de dieren zullen worden ontwikkeld. Volgens het programma des wedstrijds MOET het boek in het Fransch geschreven worden.
Zoo iets hadden wij van die Maatschappij niet verwacht! Het is dus vastgesteld: de Nederlandsch schrijvende letterkundigen worden door haar uitgesloten, en een brevet van onbekwaamheid wordt hun uitgereikt. Vroeger ging zij met meer rechtvaardigheid te werk. Wij herinneren ons, dat in 1869 het Willemsfonds een werkje heeft uitgegeven: De menschen en de dieren, door Mevr. Sophia M., een voortreffelijk boekje van den aard van het nu gevraagde, in het Nederlandsch opgesteld en met den eersten prijs door de Maatschappij bekroond. Wij hopen dan ook dat die dwaze en onvaderlandsche maatregel zal veranderd worden. - Sedert heeft M. Geelhand, voorzitter, aan de Zweep geschreven, dat het de uitgever is van de Bibliothèque Gilon, die den prijs gegeven en een fransch boek gevraagd heeft. Onzes dunkens had de Maatschappij dergelijk voorstel van de hand moeten wijzen.
- De klas der letteren van de Koninklijke Akademie van België heeft voor 1881-82 de volgende prijsvragen uitgeschreven: 1o Eene studie over de inrichting der weldadige instellingen hier te lande, in de middeleeuwen tot aan het begin der 16e eeuw. - 2o De regels der dichtkunst en de versificatie doen kennen, door de Rederijkers der 15e en 16e eeuw gevolgd. - 3o Het ontstaan en de ontwikkeling verklaren van het rijk der Mediërs. - 4o De geschiedenis schrijven van het wijsgeerig stelsel van Descartes (cartesianism) in België. - 5o Het karakter en de strekkingen bestudeeren van den hedendaagschen roman sedert Walter Scott. - 6o De beschrijving maken der openbare finantiën in België sedert 1830. - Voor elke der 5 eerste vragen wordt een gouden eere- | |
| |
penning van 800 fr. en voor de zesde een van 1200 fr. uitgeloofd. De mededingende werken, in het Nederlandsch, Fransch of Latijn geschreven, moeten vóór den 1e Februari 1882 aan den bestendigen Sekretaris gezonden worden.
Dezelfde klas der Akademie vraagt: A. Voor den Prijs Stassart: 1e Eene notice over Simon Stevin (prijs 600 fr.) 2e Den invloed waardeeren, door de Belgische aardrijkskundigen in de 16e eeuw, bijzonderlijk door Mercator en Ortelius, uitgeoefend. (Prijs: 3000 fr.) - B. Voor den Prijs Teirlinck. De geschiedenis schrijven der Nederlandsche proza vóór Marnix van St. Aldegonde (Prijs 1000 fr.) Deze drij prijsvragen moeten vóór 1 Februari 1882 beantwoord worden. - C. Voor den Prijs Jos. De Keyn: Prijskamp tusschen de schoolboeken van Belgische schrijvers, bestemd voor het middelbaar onderwijs, in handschrift of verschenen van 1e Januari 1880 tot 31 December 1881. Een prijs van 2000 fr. en twee van 1000 fr. kunnen toegekend worden.
- Ziehier den uitslag van den tooneelkundigen prijskamp, die plaats gehad heeft te St. Nikolaas den 3, 10 en 17 Juli.
Tweespraken. - 1e prijs, MM. Gustaaf en Jozef Van Gyseghem, van Lokeren, met Alva en Egmont; 2e, MM. Karel Jacobs en Frans Ditten van Antwerpen, met Ouderplicht en Kinderliefde; 3e, MM. P. Pasmans en A. Van Cauteren, van Antwerpen, met de Twee Broeders; Eervolle meldingen, medalie, M.P. Leclair en zijn dochtertje. Van Meerbeke, met De Jager en het Herderinnetje; MM. Buysen en De la Haye van Antwerpen, met Vader en Zoon; MM. Michiel en Jozef Savoir van Antwerpen, met de twee Broeders.
Deftige Alleenspraken. - 1e prijs; M.N. Roosen van Gent, met De Zoon van den metserdiender; 2e, M. Jozef Van Gyseghem van Lokeren, voornoemd, met De Echtscheiding; 3e, M. Maurice Stevens van St. Joost-ten-Noode, met De IJlhoofdigheid van eenen Hongerlijdende; 4e M.K. Buysen van Antwerpen, voornoemd, met Bij de wieg van een kind des armen.
Eervolle meldingen. - M. Lafayette De Neef van Gent, met De dood van Claassens; M. Vispoel van Lokeren, met De zieke Jongeling; M. Karel Bertels van Antwerpen, met De Zoon van den Metserdiender; M. De Vuyst van Wetteren, met Lierzang aan Brugge; M. Schuermans van Antwerpen, met de Brand.
| |
| |
Boertige alleenspraken. - 1e prijs, M.W. Leenaerts van Mechelen, met Een duivenmelkershuishouden; 2e M. Désiré Van Weymeersch van Sinaai, met Quinten Matsys, 3e M.H. Van Poucke van Gent, met Sebastopel; 4e, M. Firmin Le Clair van Ninove, met Lammeken Smeerbuik.
Eervolle meldingen. - M. Albert Morel van Gent, met De soldaat van het Belgisch leger; M. Frans Ditten, voornoemd, met Quinten Matsys; M.J.B. De Witte van Hamme-St. Anna, met De mislukte Bruidegom; M.A. Van den Haute van Ninove, met Jan De koeier.
- Ondersteund door Z.M. den Koning, door den Staat, het provinciaal Bestuur van Brabant en het stedelijk Bestuur van Brussel, zal de koninklijke maatschappij De Wijngaard, van Brussel, in Augusti 1882 haar 225jarig bestaan op eene luisterlijke wijze vieren.
Op voorstel der commissie met de inrichting der feesten gelast, werd er besloten dat er een prijskamp van tooneel-letterkunde zou uitgeschreven worden.
De prijskamp heeft plaats tusschen de Belgische schrijvers, voor het opstellen van een oorspronkelijk Nederlandsch tooneelspel (comedie) in één of twee bedrijven en met ééne of twee vrouwenrollen, geschikt om door onze tooneelgezelschappen te kunnen opgevoerd worden en nationaal van zeden en karakter. Wat het onderwerp betreft zijn de schrijvers in hunne keus volkomen vrij.
De prijs zal bestaan in eene som van 250 frank en een zilveren-verguld eermetaal, ter gelegenheid van het jubelfeest opzettelijk geslagen.
De mededingende stukken moeten vóór 1 Januari 1882 vrachtvrij besteld worden aan den heer Stroobant, Voorzitter des Wijngaards, Zuidstraat, 130, te Brussel.
De prijsuitreiking zal geschieden in eene plechtige zitting, te houden in Augusti 1882, tijdens de jubelfeesten.
Zuidnederlandsche Maatschappij van Taalkunde. - Zitting van 17 juli 1881, gehouden te Mechelen. Zijn tegenwoordig de heeren P. Alberding Thym, G. Bols, J. Bols, Boucherij, Claes, Delgeur, de Mont, Dodd, Heremans, Muyldermans, Tuerlinckx, Frs. Willems en P. Willems. De vergadering wordt voorgezeten door M.P. Willems, Ondervoorzitter. M. Jan Bols, geeft lezing van het verslag der voorgaande
| |
| |
zitting, hetwelk wordt goedgekeurd. - Een onbekende zendt aan de Maatschappij een boekje: 24 zedelijke gezangen, in 1826 te Eekloo uitgegeven. - M. Heremans gelast zich te onderhandelen met den uitgever Hoste van Gent, voor het uitgeven der Handelingen van de Maatschappij. - Op voorstel van M.P. Willems wordt er voor 100 fr. ingeschreven voor het feest van Conscience, Eerevoorzitter der Maatschappij.
Dagorde: 1. Benoeming van eenen Voorzitter. - M. Heremans, door overlast van werk verhinderd langer het ambt van Voorzitter waar te nemen, geeft zijn ontslag. Alle pogingen, aangewend om hem van zijn besluit te doen afzien, zijn vruchteloos gebleven. M.P. Willems wordt Voorzitter gekozen. - Op voorstel van den sekretaris-schatmeester Jan Bols wordt besloten dit ambt is twee te splitsen. J. Bols blijft schatbewaarder. Eene nieuwe sekretaris moet benoemd worden. Pol de Mont krijgt 8 stemmen, D. Claes, 4, en Boucherij, 1. De eerstgenoemde is derhalve de sekretaris van de Maatschappij.
M.P. Willems aanvaardt alleenlijk het voorzitterschap, omdat M. Heremans volhardt in zijn genomen besluit; hij hoopt dat zijn voorganger aan de Maatschappij zijnen krachtigen steun zal blijven verleenen.
2. Spreekbeurt van den Heer Dés. Claes. Onder den titel van taalkundige Aanmerkingen leest M. Claes een opstel, vol fijne scherts, en behandelt daarin het slecht gebruik van enkele woorden, uitdrukkingen en zinwendingen. Zoo gewaagt hij van het nog ten huidigen dage veelvuldig gebruikte: zilveren vergulden eeremetaal, waarbij hij vooreerst de plaats der twee bijvoeglijke woorden afkeurt: het ware immers dwaas een gouden of vergulden metaal (wat pleonasme?) te verzilveren. Voor eeremetaal zou eerepenning, gedenkpenning verkieslijker zijn, terwijl voor het Fransche vermeil het woord zilvergoud, zilvergouden zou kunnen gebruikt worden. - Daarna worden enkele volzinnen uit de Vaderlandsche Historie van David, onverschoonbaar en nog minder onverklaarbaar bij eenen criticus als de Leuvensche hoogleeraar, door den spreker terecht gewezen als zijnde of verkeerde samentrekkingen, of slecht gebruikte nevengeschikte zinnen. Ook van Lennep komt aan de beurt om de verkeerde woordvoegingen, welke in zijne werken voorkomen
| |
| |
Deze taalkundige wederleggingen van M.D. Claes geven aanleiding tot enkele besprekingen, doch over het algemeen stemmen de leden ermede in. - Op voorstel van den Voorzitter zal het werk van M. Claes in de Handelingen opgenomen worden.
3. Lezing van M. Dodd. - Vlaamsche Schrijvers en Hollandsche Recensenten is de naam van deze voorlezing, bewerkt naar aanleiding eener recensie van Maurits van Lee in de Nederlandsche Dicht- en Kunsthalle over het laatste werk van Max Rooses: Over de Alpen.
Het is de critiek eener critiek, op niet onaardige wijze geschreven, waarbij de bewering van enkele Noordnederlandsche Schrijvers, als zou hunne taal de bij uitstek zuive Nederlandsche zijn, door tal van uittreksels en wederleggingen wordt te recht gewezen.
Ook het overtollig gebruik van bastaardwoorden bij onze Noorderbroeders wordt door spreker gehekeld. - Op voorstel van M. Frans Willems zal dit stuk in de Handelingen worden gedrukt.
4. M. Pol de Mont stelt de vraag: a/ de Handelingen der Maatschappij onmiddellijk uit te geven. Algemeen aangenomen. b/ bij de gewone leden ook eereleden aan te nemen voor Noord- zoowel als voor Zuid-Nederland (wijziging aan art. 3. der Grondslagen.)
Uit de bespreking van dit voorstel volgt de meening, dat het beter ware de zaken te laten gelijk ze zijn. Derhalve trek M. de Mont zijn voorstel in.
De twee andere punten der dagorde worden verschoven. - De eerstkomende zitting zal te Mechelen gehouden worden rond Allerheiligen van dit jaar.
Om 1 uur en half wordt de vergadering gesloten en men gaat over tot... een vriendenmaal!
- Op 9 Juli laatstleden hield de Gentsche Maatschappij der Vlaamsche Bibliophilen eene vergadering, waarin tot leden werden gekozen de Heeren L. Vander Kindere, rector der vrije Hoogeschool te Brussel, L. de Hondt, raadsheer aan het Hof van Beroep te Gent, en Ad. Hoste, insgelijks te Gent. Eerlang zal die Maatschappij in het licht geven eenen heliotypischen druk van de beroemden spraakleer van den Gentenaar Joos Lambrecht, die het eerst in de Nederlanden
| |
| |
in een gedrukt werk de dubbele aa gebruikte. Twee andere zeer merkwaardige werken, waarvan de Heer N. de Pauw de uitgave op zich heeft genomen, liggen mede ter pers, namelijk een rechterlijk enkwest der veertiende eeuw, en De bouc van den Gentschen Vorboden van denzelfden tijd.
- Met genoegen vernemen wij dat onze gekende dichter en medewerker Ad. Beernaert, wiens laatste gedichten met zooveel bijval ontvangen werden, eenen nieuwen bundel voor de pers in gereedheid brengt. Het zal wel niet noodig zijn dit nieuwe kunstgewrocht onzen lezers aan te bevelen.
- Ook de heer C.J. Hansen, Bibliothecaris der stad Antwerpen, schrijver van de Brieven uit Dietschland en Denemarken, enz., de volieverige werker voor de verspreiding der Dietsche sprake, zal eerlang eenen bundel gedichten in het licht geven.
- Een onzer medewerkers, Mr Gustaaf Segers, leeraar aan de Normaalschool te Lier, heeft eenen bundel novellen onder de pers, welke eerlang onder den titel: In de Kempen het lichtzal zien. Tusschen de jongere schrijvers bekleedt Seghers voorzeker eene eervolle plaats. Hij heeft zich door zijne Dorpsgeschiedenissen (1879) als een goed novellist doen kennen. Wij mogen derhalve zijn nieuw werk volmondig aanbevelen. In de Kempen wordt uitgegeven door L. Dela Montagne, Wijngaardstraat, Antwerpen.
- Het XVIIIe Nederlandsche Taal- en Letterkundig Congres zal te Breda gehouden worden op Woensdag 31 Augustus, Donderdag, Vrijdag en Zaterdag 1, 2 en 3 September 1881.
Er valt op te merken, dat onderwerpen van bepaald godsdienstigen of staatkundigen aard zijn uitgesloten, en dat voor geschreven redevoeringen of voordrachten niet meer dan een kwart uurs wordt toegestaan.
De toetredingen moeten onverwijld ingezonden worden aan den sekretaris M.E. Van der Heide, kapt. te Breda.
De prijs der Congres-Kaarten is gl. 2,50 of 5 franken.
- De Tweede Kamer der Staten-Generaal van Noord-Nederland heeft eene wet aangenomen over den letterkundigen eigendom. De hoofdstrekking dier nieuwe wet is het schrijversrecht van door den druk gemeen gemaakte werken te erkennen ‘50 jaren na de eerste uitgave.’ Door schrijversrecht wordt verstaan het recht om geschriften, plaat-, kaart-, muziek-, tooneelwerken en mondelinge voordracht door den druk gemeen
| |
| |
te maken. alsmede om tooneelwerken en dramatisch-muzikale werken in het openbaar uit- of op te voeren. Voor wat dramatisch-muzikale of tooneelwerken betreft, een uitsluitend recht van uit- of opvoering wordt den schrijver toegekend voor zijn leven en 30 jaar na zijnen dood, indien de werken niet gedrukt zijn; indien zij gedrukt zijn, dan wordt den schrijver slechts eene bevoegdheid van 10 jaar verzekerd. Vervolgingen tegen inbreuken op het schrijversrecht kunnen maar ingespannen worden op verzoek van den benadeelden schrijver. - De wet, welke op 1 Januaai 1882 in werking treedt, werd in de Tweede Kamer met 60 stemmen tegen 1 en in de Eerste Kamer met algemeene stemmen aangenomen.
- Op de 115de algemeene vergadering van de Maatschappij van Letterkunde gehouden te Leiden op Donderdag 16 juni ll. werden vijf buitenlandsche geleerden tot lid gekozen, namelijk de HH. J. Rodenberg te Berlijn, Dr Schröder te Leipzig, Nap. De Pauw te Brugge, Dr A. Reifferscheid te Greifswald en J.A. Fredericia te Kopenhagen.
| |
Consciencefeest.
- Op de eerste vergadering der afgevaardigden van het Vlaamsche land (12en Juni) is het volgende besloten: 1o Er zal den held van het feest een kunststuk aangeboden worden in verguld zilver of zilver, bevattende een medaljon met het afbeeldsel van den gevierde, omringd door eene kroon en door eikenbladeren, waarop de titel der voornaamste werken van Conscience zal gegraveerd zijn; twee figuren zullen naast de beeltenis voorkomen; de Faam, Concience's roem uitbazuinende, en de Maagd van Vlaanderen, Het kunstwerk zal eene hoogte hebben van 0.85 m. op 0.60 m. en in eene rijk gebeeldhouwde lijst van eikenhout op roodfluweelen grond gevat zijn. De bekende zilverdrijver Lambrecht van Rijswijck van Antwerpen schat het werk op 8000 frs. Het Komiteit is gelast met de uitvoering van dit ontwerp, dat eerst in gips. als model, zal worden vervaardigd. - 2o Als feestredenaar bij de overhandiging van het geschenk wordt door een deel der aanwezigen Jan van Beers voorgesteld; een ander deel echter wil die taak opgedragen zien aan de twee voorzitters van het Komiteit, namelijk de eene aan het huis van Conscience, de andere in de feestzaal. Er wordt besloten dit punt door het middenkomiteit te laten beslissen, met de voorwaarde, dat de feestrede aan de goed- | |
| |
keuring der Arrondissementsafgevaardigden zal onderworpen worden. - 3o Er zal een gedenkpenning door Leopold Weiner geslagen worden, met de beeltenis van Conscience aan den eenen kant en het opschrift: Aan Hendrik Conscience, zijne taalgenooten, aan de keerzijde. - 4o Een schoon feestprogramma met portret zal gemaakt worden. - 5o Een feestalbum zal worden uitgegeven, waaraan al de Nederlandsche Letterkundigen zullen medewerken. - 6o Een feestelijke optocht zal den dag der betooging plaats hebben.
Aan de Vlaamsche dag- en weekbladen zijn inschrijvingslijsten gezonden, waarvan de opbrengst zal dienen tot bestrijding der onkosten.
Al wie voor 10 frs inschrijft, zal den bronzen gedenkpenning krijgen en een gesteendrukt portret met fac simile, vervaardigd door Flor. Van Loo. De inteekenaars voor 5 franks ontvangen het portret alleen.
De stoet zal gevormd worden aan de Noorderstatie om van daar recht naar de woning van Conscience te trekken. Daar zouden kinderkoren worden uitgevoerd. De held van het feest zou daarna naar de Beurs worden geleid, waar het eigenlijke feest zal plaats hebben. Bij de aankomst ontvangt Conscience het geschenk.
Op de Beurs zal eene muzikale feestelijkheid plaats hebben: onder de componisten, welke aan die plechtigheid medewerken, duidt men Gevaert, Benoit, Tinel, Waalput, en nog anderen aan.
Een feestnummer of feestprogramma zal op den dag van de betooging uitgegeven worden. Na het afloopen wordt eene uitgave bezorgd, die de werkzaamheden zal mededeelen, alsook de redevoering of redevoeringen, de gedichten, die op muziek werden gebracht, den muzikalen tekst van een of meer liederen, enz., enz.
De dag zou eindigen in het Brusselsch Stadhuis; een concerto op de Groote Markt zou het volksfeest zijn.
***
Te Amsterdam heeft zich een komiteit gevormd, om ook de Noordnederlandsche letterkundigen en kunstenaars op te wekken en voor hen de gelegenheid te openen, tot deelneming aan de hulde, die in den loop der volgende maand
| |
| |
aan Hendrik Conscience, bij de verschijning van zijn 100e boekdeel, zal worden gebracht. De beperkte tijd is oorzaak, dat dit komiteit het gewaagd heeft, in deze zich zelf te vormen, en wel zonder andere vrienden en vereerders van Conscience op te roepen, om zich bij hen aan te sluiten. Ook is het plan reeds in hoofdzaak vastgesteld. Men zal namelijk trachten in een album de handschriften onzer Noordnederlandsche letterkundigen en kunstenaars met toepasselijke bijschriften of teekeningen te verzamelen; terwijl bovendien, voor wie verlangen mochten een of ander werk van hunne hand met opdracht aan Conscience, den feestvierenden stam- en landgenoot, aan te bieden, de tusschenkomst van het komiteit gaarne wordt verleend.
Het komiteit bestaat uit de heeren; prof. J.A. Alberdingk Thijm, H. Binger, Ch. Boissevain, Adriaan Bom, A.J. De Bull, E.C.E. Colinet, W.J. Hofdijk, F. Philippenau, prof. Dr. A. Pierson, H.J. Schimmel, H. de Veer, J.L. Wertheim.
***
Het album, aan Hendrik Conscience bij zijn feestviering namens Noord-Nederland aan te bieden, belooft zeer belangrijk te worden. Reeds zijn bijna 200 albumbladen bij den heer Bom, secretaris van het comité te Amsterdam, ingekomen, waarbij teekeningen van: jhr. Joan F. Berg, J.C. Van Essen, P.J.C. Gabriël, Martin Kalff, dr. C. Leemans, mr. S.F.A. Leesberg, H.W. Mesdag, C. Rochussen, W. Roelofs, Th. Sadée, J.G. Smits, A.A. Vorsterman van Oyen, en der dames B. Hubrecht en Marie Vos; compositiën van: mevr. H.M. Amersfoordt-Dijk, Dan. De Lange, W.F.G. Nicolaï en Joh. J.H. Gerhulst; portretten van J. Bosboom, mevr. A.L.G. Bosboom-Toussaint, W.Th. Van Griethuysen en mr. J. Heemskerk Az.; benevens boekwerken van: C.S. Adema van Scheltema, mevr. H.M. Amersfoordt-Dijk, mr. J.P. Amersfoordt, T.H. De Beer, dr. L.R. Beynen, mevr. A.L.G. Bosboom-Toussaint, P.F. Brunings, A. Werumeus Buning, Corry, gravin Van Limburg Stirum, mej. D.E. Cool, W.Th. Van Griethuysen, Fr. Haversmidt, D.F. Van Heyst, mr. J.T.A. Leesberg. dr. J.C. Matthes, prof. dr. A. Pierson, J.J. Putman, mr. S.E.J. Rau, W.T.N. Van Rootselaar, prof. dr. H. Schlegel, mej. Louise Stratenus, H.W.T. Tydeman en
| |
| |
H. De Veer, door de schrijvers aangeboden en met een opdracht aan Conscience voorzien.
De ‘Noordbrabanter’ meldt: Uit vertrouwbare bron vernemen wij, dat ter gelegenheid van het Consciencefeest de rector der Katholieke hoogeschool van Leuven, op voorstel der faculteit van wijsbegeerte en letteren, den beroemden Vlaamschen schrijver tot doctor in de wijsbegeerte en letteren ‘honoris causa’ benoemd heeft. Het diploma zal aan Conscience tijdens het feest worden overhandigd.
***
M. Josef Lambeau, een onzer beste Vlaamsche beeldhouwers, gaat het borstbeeld maken van onzen beroemden Conscience.
De talentvolle Antwerpsche beeldhouwer. die reeds zoo menig schoon kunstwerk leverde en door alle kunstkenners zoo hoog gewaardeerd wordt, zal ons naar allen schijn nog eens te meer de gelegenheid geven, om zijn buitengewoon talent te waardeeren.
M. Lambeau die thans te Brussel woont, levert zijn kunstwerk kosteloos aan het Conscience-feestkomiteit.
***
Zondag 7 Augustus, ten 11 ure, heeft de algemeene kommissie van het Consciencefeest eene derde vergadering gehouden.
Een enkel punt stond aan de dagorde: Het vaststellen van het Feestprogramma.
Het luidt als volgt: Ten 10 1/2 ure, vorming van den stoet; ten 11 ure optocht naar de woning van Conscience. In den hof van het Wiertzmuseum: uitvoering van een koor van Miry, voor mannen en kinderen. Daar zal de heer Stroobant, een der voorzitters van het hoofdkomiteit, het woord voeren. De geschenken van bijzonderen, ruikers, kronen, voor den held van het feest bestemd, zullen hem daar overhandigd worden.
Daarna geschiedt de aftocht, langs de Paleizenplaats, den Berg van 't Hof, Grasmarkt, Anspachlaan. De stoet zal zich met Conscience naar de Beurs begeven, waar eigenlijk het kunstfeest zal plaats grijpen. Daar zal men hebben: Openingsstuk van Waelput; Overhandiging van het kunstgewrocht; Lied, van Demol, te zingen door den heer Blauwaert.
| |
| |
Mannenkoor, van Gevaert; Solo, van Benoit, te zingen door Mevr. Degive. Ten slotte: een koor van Tinel, met begeleiding van orkest.
's Avonds: feest op het Stadhuis en op de Groote Markt.
| |
Beeldende kunsten. - Prijskampen.
- Het Journal des beaux-arts, bestuurder Ad. Siret, schrijft zijnen 8n wedstrijd voor sterkwatergravuren uit. De volgende prijzen worden uitgeloofd; 1. Geschiedenis, 400 frs; 2. Genre, 200 frs; 3. Landschap, 200 frs; 4. Stadsgezichten, 150 frs; 5. Zeegezichten, 150 frs; 6. Bloemen, Doode natuur of Ornementen, 100 fr. De mededingende stukken, 260 millimeters hoog op 190 breed, moeten vrachtvrij, vóór 30 September 1881, gezonden worden aan A. Siret, te St-Nikolaas.
- De volgende prijskampen zijn door de koninlijke maatschappij van schoone Kunsten en Letteren te Gent uitgeschreven:
1o Vaststellen welken invloed de kritiek gehad heeft op de Kunsten in België, sedert 1830. Prijs, een gouden eerepenning van driehonderd frank. - 2o Opzoeken en doen kennen de kleurende stoffen, gebezigd door de kunstoefenaars in de verscheidene schilderwijzen gedurende de Middeleeuwen en het tijdperk van de kunstherbloeiing. Verzamelen, als inleiding tot de verhandeling, de inlichtingen voorkomende bij de oude schrijvers over de kleuren, gebruikt door de kunstschilders te Athene en te Rome. Prijs, een gouden eerepenning van vierhonderd frank. - De werken moeten in het Fransch of in het Vlaamsch opgesteld worden. - De bekroonde werken worden de eigendom der maatschappij; indien die in hare Annales verschijnen, zullen de schrijvers er van 50 afzonderlijke afdruksels ontvangen. De werken, voor de wedstrijden bestemd, moeten aan den secretaris van de maatschappij, vrachtvrij, voor den 15 Juni 1882 ingezonden worden.
- De koninklijke maatschappij ter aanmoediging der Schoone Kunsten te Antwerpen schrijft twee prijskampen uit: I. voor klassieke bouwkunst; II, voor spitsbogige bouwkunst. Het onderwerp van den 1e prijskamp is: Conservatorium of Muziekschool, op eenen grond van hoogstens 4000 vierk. met, bevattende 1o 8 klassen, 4 voor elk geslacht; 2o repetitiezaal; 3o Concertzaal voor 1000 uitvoer- | |
| |
ders; 4o Bibliotheek en Bureel; 5o Woning voor den Bestuurder, 6o id. voor poortier; 7o Vergaderzaal voor de professors, enz. - Voor den 2e prijskamp; Bewaarplaats voor archieven, in onbrandbare materialen, op eenen grond van 2000 vierk. met., bevattende: 1o Bewaarplaats der archieven, oude en nieuwe (voor elke soort zullen de zalen 600 vierk. met. muur of schutting hebben, om schabben tegen te plaats en); 2o Bibliotheek voor 8000 boekdeelen; bewaarplaats voor kaarten, plans, zegels en afdrukken en gedenkpenningkas; 3o Kleine tentoonstellingszaal; 4o Kabinet voor den archivist; 5e Bureel der paleografen; 6o Kleine werkplaats voor den boekbinder; 7o Kabinet voor de boden; 8o Leeszaal; 9o Woning voor den archivist; 10o id. voor poortier.
Voor elken prijskamp moeten ten minste 4 teekeningen geleverd worden: 1o een plan gelijkvloers; 2o een plan van het verdiep; 3o de voorgevel; 4o eene doorsnede in de breedte of de diepte, naar keuze van den medekamper. -
De planteekeningen op eene schaal van 5 millim. per meter; de voorgevel en de doorsnede op eene schaal van 1 centim. per meter. De teekeningen mogen noch gearceerd noch gewasschen zijn; eene legende moet er bijgevoegd worden. - Voor elken prijskamp is de prijs een eermetaal en eene belooning van 800 frs. - Alleen Belgen of in België gehuisveste kunstenaars mogen mededingen. Zij die reeds in het een of ander gedeelte van den prijskamp bekroond zijn geweest worden uitgesloten. - De teekeningen moeten gezonden worden aan den Knaap van de Koninklijke Maatschappij ter aanmoediging der Schoone Kunsten, in het Museum te Antwerpen, uiterlijk op 2en Juli 1882. - Programma's zijn te bekomen bij Mr Chs Dumercy, sekretaris der Maatschappij, te Antwerpen.
- De jury van den grooten driejarigen prijskamp van bouwkunde der koninklijke academie van Brussel, heeft den prijs bij eenparigheid toegewezen aan den heer Jules Rare, van Brugge.
| |
Toonkunde.
- De gekende toondichter Hendrik Waelput, professor aan de Antwerpsche Muziekschool, heeft eenen vleienden bijval ingeoogst op het concert van het Waux-Hall te Brussel, Donderdag, 28 Juli laatstleden. Toen hij opge- | |
| |
komen is om te dirigeeren, heeft een uitgelezen publiek van liefhebbers hem eene ovatie gebracht. Uit zijn Vlaamsch opera Stella werden gespeeld: het voorspel en de scène van den droom (met solo voor viool), verder een Menuet en eene Serenade (met solo voor fluit). Daarna werden het openingsstuk van Stella en de Marsch uit het opera Berken de Diamantslijper ten gehoore gebracht. Het orkest was, als altijd, uitmuntend. Dit concert zal zonder twijfel den goeden naam van Waelput nog meer doen kennen en zijne werken doen waardeeren.
- Door de koninklijke maatschappij de Melomanen te Gent wordt een internationale zangwedstrijd ingericht op Zondag 4 September eerstkomende, ter gelegenheid der onafhankelijkheidsfeesten, welke in Vlaanderens hoofdstad dit jaar gevierd worden. Op dien zangprijskamp zullen werken van Waelput, Samuel en Tilman als opgelegde Koren gezongen worden. - Er zijn 5 afdeelingen. Voor de 3e afdeeling zijn 12 maatschappijen, waaronder Nederlandsche, Fransche en Belgische, ingeschreven; - voor de 2e afdeeling: 6, waaronder 2 Nederlandsche; voor de 1e afd. A, 7 Belgische en voor de 1e afd. B. 4 Nederlandsche en 5 Fransche; eindelijk voor de afd. van uitmuntendheid, 4 Belgische maatschappijen.
- Op het groot concert der Koormaatschappij, dat zal plaats grijpen tijdens de Gentsche feesten in September, zullen werken uitgevoerd worden der heeren Tilman, Benoit en Gevaert. Bij de inhuldiging der dokken zal door het Willems-Genootschap eene cantate gezongen worden, getiteld Gents-Ontwaking, muziek van Florimond Van Duyse, gedicht van Th. Coopman.
- Ter gelegenheid van het laatstgehouden Toonkunstenaarskongres, te Maagdenburg in Duitschland gehouden, werd op het eerste concert aldaar ten gehoore gebracht het oratorium ‘Bonifacius’ voor solostemmen, koor en orkest, van W.F.G. Nicolaï, Bestuurder der koninklijke muziekschool te 's Gravenhage. Hoewel slechts brokstukken werden uitgevoerd, heeft de vertolking zulken diepen indruk achtergelaten, dat eene volledige kennismaking met deze compositie hoogst wenschelijk wordt geacht.
Na afloop dezer muzikale plechtigheid werd den Noord- | |
| |
Nederlandschen toondichter, vanwege de vele aldaar verblijvende Hollanders, eene prachtige betooging gebracht.
Wij vernemen dat er spraak is de algemeene jaarlijksche vergadering van de Nederlandsche Toonkunstenaarsvereeniging het volgend jaar te Antwerpen te houden en te dier gelegenheid alhier een muziekfeest te geven, samengesteld uit stukken van Noord- en Zuidnederlandsche komponisten.
|
|