| |
Kunstkroniek.
Tooneel- en letterkunde.
- In het wereldberoemd tijdschrift The Atheneum van Londen komt andermaal een uitgebreid artikel over de vlaamsche letterkunde voor. Met veel kennis van zaken geven de schrijvers (M.M. Frederick en Delaveleye) een kritisch overzicht van de verschillige werken, door onze dichters en prozaschrijvers gedurende het afgeloopen jaar in het licht gegeven. Te beginnen met Conscience, die eene reeks van zeven verhalen verschijnen liet, worden opvolgentlijk de laatst verschenen romans van Sleeckx, Mev. Courtmans, Alfr. Terlaenen, P. Geiregat, Cam. Vander Cruyssen, Fr. De Potter, en S.A. Willems besproken. Verders de prachtuitgaven van Jan Van Beers' Complete dichtwerken de jaarboekjes, de bloemlezingen van Minnaert en Van Beers,-de uitgaven van het Willemsfonds, de Letterkundige Geschiedenis van Vlaanderen door. C.A. Serrure, Willem Ogier, door Max Rooses, tooneelwerken van F. Vande Sande, en W. Geets, De Dichter en zijn Droombeeld, door Conscience en Miry, De Oorlog, van Van Beers en Benoit, de Geschiedenis van Lier, door Anthoon Bergman, werken van historischen en biographischen aard door L. Torfs, De Burbure, F. De Potter, K. Brockaert, F. Vander Haeghen en J. Vanden Branden, taalkundige uitgaven door Prof. Bormans, Pr. De Bo, en Prof. Roucourt, en eindelijk de ‘Nederduitsche gewrochten van den Nederlandschen waal L. Jottrand,’ die ofschoon waal van geboorte, toch een warme voorstander der Vlaamsche Beweging is.
In een vorig artikel van The Atheneum werden ook de voornaamste onzer tijdschriften en vlaamschgezinde bladen besproken.
| |
| |
- De maatschappij van nederlandsche letterkunde en geschiedenis ‘de Taal is gansch het volk’ heeft in hare laatste zitting benoemd tot briefwisselende leden de hoeren De Jonge van Ellemeet, De Stoppelaer en Nagtglas van Middelburg, Piccardt van Goes, H. De Veer van Amsterdam en Dr Schaepman van Rijsenburg.
| |
Nederlandsche Voordrachten
- De inrichting der Volksconferenciën heeft dit jaar te Antwerpen eene buitengewone uitbreiding bekomen. Behalve de gekende wekelijksche Voordrachten van het Willemsfonds (Antwerpsche Afdeeling) die thans in een ruimer lokaal worden gegeven, heeft men nog het ‘Vlaamsche Volk’ eene nieuwgestichte maatschappij die zich hoofdzakelijk met het geven van volksvoordrachten bezig houdt. Evenals de bovengenoemde, worden deze telkens door een toonkundig gedeelte veraangenaamd en lokken een talrijk publiek uit.
De eersten hebben plaats den Zondag-namiddag in het lokaal der Muziekschool, de anderen den Maandag-avond in de groote zaal der Konijnenpijp.
Verders heeft men nog de verhandelingen, van tijd tot tijd in den Nederduitschen Bond gegeven, alsook de wekelijksche vergaderingen van het Vrije Woord.
Wij zullen in onze volgende aflevering van de verschillige te Antwerpen gegevene Voordrachten melding maken.
| |
Toonkunde.
- De gevierde toondichter F.A. Gevaert, bestuurder der koninklijke Muziekschool te Brussel, is tot briefwisselend lid van het Institut de France benoemd in vervanging van den wereldberoemden Italiaanschen maëstro Mercadente.
- Op Zondag 2 Febuari, is te St.-Nikolaas, door een vijftigtal kunstliefhebbers van Antwerpen, en onder het bestuur van den toondichter, de prachtige kerk-cantate van Peter Benoit uitgevoerd.
Dit stuk wekte ook daar, zooals verleden jaar in Antwerpen en in Brussel, de grootste bewondering op. De uitvoering was uitmuntend. En geen wonder! de heer Benoit heeft rond zich
| |
| |
eene schaar kundige en verkleefde mannen, die hem overal en altijd volgen waar de Vlaamsche Kunst te bevorderen is.
Na de uitvoering werd den Vlaamschen meester eenen overschoonen gouden ring van wege de inrichters der kunstplechtigheid te St-Nikolaas aangeboden.
A.G.
- Van den jeugdigen vlaamschen toondichter Anthony, leerling van den heer P. Benoit, zijn op het laatste avondfeest der Antwerpsche Muziekmaatschappij eenige fragmenten uitgevoerd uit een oratorio, getiteld ‘Wanhoop en troost.’ Eene gelukkige kunstproeve. Wij komen op dit zeer belangrijk concerto nader terug.
| |
Beeldende kunsten.
- De verdienstelijke vlaamsche schilder E. Verlat an Antwerpen, die, zoals men weet, sedert verscheidene jaren in Deutschland verblijft, is tot bestuurder der Akademie van Beeldende Kunsten te Weimar benoemd.
-Aan eenen anderen onzer landgenoten is dezer dagen in den vreemde eene hoogst vereerende onderscheiding te beurt gevallen. Wij lezen in de Pruisische dagbladen dat de heer N. De Keyser bestuurder der Antwerpsche Akademie, tot lid van de ‘Ridderorde der verdienste’ is benoemd, het grootste eerbewijs dat het Duitsche rijk den beroemden kunstenaren voorbewaart. Het getal der ridders dezer orde is bepaald op dertig voor Duitschland en dertig voor den vreemde.
- Twee verdienstelijke Belgische kunstenaars, de heeren Ed. Colinet, beeldhouwer, en Loran, bouwkundige, hebben de uitgave ondernomen eener ‘verzameling der overblijfsels onzer nationale kunst van de XIde en XIIde eeuw. Deze onder alle opzichten merkwaardige uitgave geschiedt in maandelijksche afleveringen van zes platen ieder. Het 1e Nummer is reeds verschenen. - Men kan op dit werk inteekenen bij de schrijvers, Koophandelstraat 28, en in den Boekhandel Claassen te Brussel.
| |
Vlaamsche belangen.
- Dank aan de ieverige bemoeiingen eeniger overtuigde Vlaamschgezinden, is te Blankenberg eene taal- en kunstminnende vereeniging tot stand gekomen, onder den wèl gekozen' titel: Conscience's Genootschap.
| |
| |
Uitsluitelijk aan de verdediging onzer taalbelangen en de beoefening der Vlaamsche kunst toegewijd, stelt de kring zich hoofdzakelijk ten doel het geven van Nederlandsche voordrachten en feesten van zang-, tooneel- en letterkundigen aard. - De voornaamste ingezetenen der stad maken er deel van. - Het Bestuur is samengesteld uit de heeren: L. Konkelberge, voorzitter; Dr E. Cosyn, ondervoorzitter; Aug. Vernieuwe, schrijver-kunstrechter; K. D' Hont en Jul. Lagravière kunstrechters; Fr. De Clercq, penningmeester; Fl. Willems, boekenbewaarder; F. Vande Putte en Fr. Bullinck, feestcommissarissen.
Aan den heer Leo Dujardin, Burgemeester van Blankenberg, die - zegt ‘De Voorbode’ - bekend is om zijne Vlaamschgezindheid, is de titel van Eere-voorzitter van het Conscience's Genootschap aangeboden, en aan den wereldberoemden schrijver, wiens naam de vereeniging draagt, is door de stichtende leden een adres gestuurd om het Genootschap onder zijne hooge bescherming te stellen.
Wij wenschen aan de Blankenbergsche taalvrienden den besten uitslag toe, in hun loffelijk streven tot bevordering van eigen Taal en Kunst. Overigens, met mannen zooals de bovengenoemde tot leiders, kan de nieuwe kring in het Westvlaamsche zeestadje veel en duurzaam goeds verrichten. -
Wij zullen onze lezers op de hoogte houden van de werkzaamheden van het Conscience's Genootschap.
- Eene onzer ernstigste taalgrieven heeft andermaal aanleidinh gegeven tot een proces, dat dezer dagen voor de Correctioneele Rechtbank der Hoofdstad opgeroepen werd.
Den 19 October 1872, kwam de genaamde Jozef Schoep, een vlaamsche werkman, op den Burgerlijken stand van Brussel de geboorte van zijn kind aangeven. Doch daar Schoep geen fransch verstond en men zijne verklaring in het vlaamsch niet aanvaarden wilde, weigerde hij den franschen geboorte-akt te teekenen en vertrok met zijne getuigen.
Thans wordt Schoep vervolgd, onder beschuldiging, zijn kind niet binnen den bepaalden tijd te hebben doen inschrijven! -
| |
| |
Twee vlaamschgezinde advocaten de heeren Alfr. De Pooter en F. De Laet, van Antweren hebben (in het vlaamsch) de verdediging van den beschuldigde zeer krachtig voorgedragen. Het tribunaal zal den 18 Februari e.k. uitspraak doen.
| |
Necrologie.
- Dr J.C. Hacke van Mijnden, een der verdienstelijkste noordnederlandsche letterkundigen, overleden te Nieuw-Loosdrecht, den 10 Januari jl. ia den ouderdom van 59 jaren. - Vooral door zijne vertaling van Dante's Divina Comedia, waarvan voor eenige jaren de prachtuitgave verscheen, heeft hij zich in de kunstwereld roem verworven. Dit werk is een der bestgelukte overzettingen die tot nu toe, in gelijk welke taal, van dit onsterfelijk gewrocht in het licht gegeven zijn. - Op het laatste Nederlandsch Taalcongres te Middelburg, waaraan den heer Hacke van Mijnden zijne medewerking had beloofd, werd zijne door ziekte veroorzaakte afwezigheid door de Congresleden ten zeerste betreurd.
- Pr. Haumont, medestichter en bestendige voorzitter van het Davidsgenootschap te Aalst, in 25 jarigen ouderdom aldaar overleden den 19 Januari 1873. ‘Een groot getal vlaamsche vrienden - schrijft men ons - woonden de ter aarde bestelling van den ieverigen taalverdediger bij, ongelukkiglijk zoo vroegtijdig aan de Vlaamsche Beweging ontrukt.’
- Wij hebben dezer dagen de gedrukte lijkrede ontvangen op het graf van den heer Frederik Siffer uitgesproken, wiens vroegtijdig afsterven wij in ons vorig nummer hebben medegedeeld. In die redevoering heeft de heer Camiel Mestdach aan dien betreurden Vlaming eene onder elkopzicht wêlverdiende hulde gebracht: ‘De handel, zegde hij, vond in hem een ervaren koopman; de Nijverheid, een genialen toepasser en opzoeker; de Kunsten, een schranderen waardeerder en bewonderaar; het Vlaamsch, zijne geliefde moedertaal, een overtuigden verdediger; de liefdadigheidsgenootschappen een ieverig en onvermoeibaar medelid. - Ja, ondanks de drukke bezigheden welke handel en nijverheid hem oplegden wist de voorbeeldige burger nog immer tijd te vinden tot het beoefenen van wetenschappen, taal-en letterkunde, schoone kunsten, menschlievendheid, enz.’
| |
| |
| |
Verschenen werken.
- De Minnezager, door Hendrik Conscience. Met platen door Edw. Dujardin. Antwerpen bij Van Dieren.
- Geld! waarheden uit onzen tijd door J. Bouchery. Halle bij den schrijver. - Prijs fr. 1.50.
- Volksheil, orgaan der Noord- en Zuidnederlandsche gijmnasten, onder hoofdredactie van J. Cuperus. Antwerpen. - Prijs fr. 5.00 per jaar.
- De Straten van Antwerpen, door Sleeckx, (Bibliotheek voor alle standen). Antwerpen bij L. De Cort.
- De Stiefdochter, tooneelspel in 4 bedrijven. (Bibliotheek van oorspronkelxke tooneelstukken). Antwerpen bij Legros. - Prijs fr. 1.00.
- Jaarboekje van 't Kersouwken voor 1873. Loven bij de Wed. Fonteyn.
- Petronella Moens, Holland's blinde dichteres, door Mevr. Van Aókere, geboren Doolaeghe. (Overdruk uit ‘de Vlaamsche Kunstbode’). Dixmude bij de schrijfster.
- Ledeganck herdacht. Twee bekroonde lierzangen door A.V. Bultinck en J.F. Ooms. (Overdruk uit ‘de Vlaamsche Kunstbode’). St.-Amand-bij-Gent bij L.F. De Vriese, uitgever. - Prijs fr. 0.50.
- Twee Novellen, door P.F. Bruinings, 2 dln. Dordrecht bij Blassé en Van Braam. - Prijs gl. 3.75.
- Ada van Veele, door Elisabeth. Amsterdam bij Scheltema en Holkema. - Prijs gl. 2.75.
- De Vlaamsche Visscher, historisch-romantisch tafereel uit het begin der XVde eeuw. 2 dln. Arnhem bij Van Egmont en Heuvelinck. - Prijs gl. 6.90.
- Kinderen der Eeuw, door Mevr. Elisa Van Calcar. Arnhem bij Thieme. - Prijs (1ste en 2de deel) gl. 7. 20. (Het 3de deel is ter pers).
- De Schippersjongen. Geschiedkundig verhaal door P. Louwerse. Alphen bij W. Cambier van Nooten. - Prijs gl. 1.90.
- De Reuzenwerken van onzen Tijd. Populair geschetst door M.A. Sipman. Arnhem bij J. Van Egmont en Heuvelinck. - gl. 5.25.
- Nederduitsche Gewrochten van den Nederlandschen Waal L. Jottrand. Brussel bij Claassens. - (Over dit werk nader).
| |
Aangekondigde werken.
Een tweede Dichtbundel: Makamen en Ghazelen, door Jan Ferguut. (De eerste bundel zijner Makamen verscheen in 1866.
|
|